JOHN THYS Afp
LOV NA NOVE TROFEJE

Vrhunac impresivne karijere Matea Kovačića dogodit će se s ugovorom života uz najboljeg trenera svijeta

Četiri godine najvažnijeg ugovora u karijeri vezat će Kovačića za moćni klub
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. lipanj 2023. 06:08

Kako smo to već prije koji mjesec najavljivali, Mateo Kovačić postat će uskoro i službeno igrač prvaka Europe i Engleske, Manchester Cityja! Informacije bliske izvoru ukazuju na ugovor od četiri godine, koji je za Kovačića puno bolji i primjereniji njegovoj kvaliteti u odnosu na ono što je zarađivao u Chelseaju.

Nema dvojbe kako je taj ugovor zapravo najvažniji ugovor profesionalne mu karijere! Mateo Kovačić u svibnju je navršio 29 godina i po svim kriterijima pred njim je najbolji dio njegove karijere. Super iskusan, klupski i reprezentativno, vlasnik mnoštva trofeja svih elitnih natjecanja, potpuno sazrio, u Manchester Cityju imat će sve uvjete da napravi dodatni i završni kvalitativni iskorak karijere...

U Chelseaju se Kovačić više nije osjećao udobno kao kada je iz Reala stigao 2018. godine. Promjenom vlasnika promijenilo se sve što je u londonskom klubu bilo na visokoj razini. Prije svega promijenio se, drastično, mentalitet u vodstvu kluba, koji je pod Romanom Abramovičem bio ipak europski nogometno centriran. S američkim vlasnicima, koje predvodi prilično folklorno nastrojeni Todd Boehly, primjetno je da se Chelsea u pristupu nastoji amerikanizirati. Što, primjerice, znači da žele sve nove igrače, trenera, direktore, zaposlenike, način igre, u fokusu čega će biti naglasak spektakla i zabave. Za sada je ta zabava svedena na najgori plasman trećeg milenija...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Posebna vrijednost

Mateo Kovačić je posebna nogometna vrijednost. U karijeri se, pogotovo unutar Hrvatske, često sudarao s predrasudama da je trebao više učiniti, iako ostaje nejasno što bi to bilo. Kovačić je nakon Dinama igrao za Inter Milano, Real Madrid i Chelsea, dakle, tri europska kolosa i prvaka. Igra u reprezentaciji koja je osvojila srebro i broncu na Mundijalima u Rusiji (2018.) i Kataru (2022.), a sad je došla i do završne utakmice Lige nacija (2023.). Prilično je uvjerljiva teza kako je taj okvir navodne “neispunjenosti” posljedica toga što je od prvih dana (debitirao u Dinamu sa 16 godina i strelovito napredovao u statusu) medijski nametnuta teza kako bi trebao (!?) biti barem iste razine, ako ne i bolji od Modrića. Taj nelogični teret na njegovim leđima dosta ga je opterećivao. No, u Chelseaju je Kovačić u pet godina dobio i status protagonista i eho igrača koji čini razliku, te je stekao rutinu na visokoj razini kontinuiteta. Da je tome tako, najbolja je potvrda kako je Pep Guardiola, najbolji trener današnjice, već duže vremena upravo Kovačića označio kao igrača kojeg želi dovesti u svoju momčad.

Kovačić nije alternativa ni Bellinghamu, ni nekom drugom igraču, nego je Guardiola već prošle godine slao signale taboru hrvatskog igrača kako ima planove s njim. To se konkretiziralo još proljetos jer je postalo jasno da Chelsea ide nekim drugim putom, a Kovačić se u tome nije vidio. Pred posljednju sezonu ugovora Londončani su morali krenuti u transfer te su, koliko se doznaje, odštetu sa Cityjem definirali na oko 35 milijuna eura + bonusi.

Pep Guardiola je ostvario sezonu iz snova, u kojoj je osvojio opet naslov prvaka Engleske, uzeo je i FA Cup, a onda je u finalu sretno i spretno svladao Inter za prvi europski naslov u povijesti Man. Cityja. To sve skupa znači da ima super moćan momčadski stroj. No, Guardiola je tip koji je stalno u potrazi za novim rješenjima, nadogradnjom softvera, zamjenom višegodišnjih aktera koji možda gube na motivacijskom planu i trebaju promjenu. Kovačić je spreman odmah uskočiti u taj stroj nzbog gore navedenih iskustava i posebnijih vrlina. Koje su to?

image
ANTE CIZMIC Cropix

Za Guardiolu su vezni igrači ključ trenerske mu filozofije. Oni stvaraju, brane i napadaju, od njih ovisi učinak drugih linija u momčadi. Nominalno se drži kako će odlazak kapetana Gündogana, koji je od prvih dana bio s Guardiolom na Etihadu, biti nadomješten upravo s Kovačićem.

U nekoj najavljenoj i logično tretiranoj ideji Kovačić nije Gündoganova alternativa. U pitanju su različiti igrači. Nijemac je više ofenzivan vezni, bolji i vičniji završnici. Kovačić radije igra iz drugog plana, te povezuje obrambenu s napadačkom linijom. Najveća razlika je u motorici jer je hrvatski reprezentativac brži i prodorniji.

Tandem s Rodrijem

Još nije definirano kako će Guardiola organizirati igru momčadi u 2023./24. sezoni. Njegova stalna potraga za novim rješenjima kojima će se nametati konkurenciji možda može značiti i drugačiji taktički pristup u odnosu na ovu šampionsku sezonu. Ono što je sigurno, jer je to Guardiolin stav, Mateo Kovačić bit će dio tandema stražnjih veznih, zajedno s igračem trenutka, Španjolcem Rodrijem. Potonji je kao defenzivni vezni iznimno moćan, a uz njega Kovačić ima i optimalnog “zaštitara” kada se bude uključivao u ofenzivnu igru. Kovačić to može činiti kroz brzi prodor, u čemu je sjajan, ali i kroz kombinatoriku kojoj je, vidljivo u reprezentaciji, vičan. S Kovačićem će Guardiola dobiti igrača koji mu može biti od iznimne važnosti za što lakše i brže izlaženje iz suparničkog visokog presinga.

Linker
11. svibanj 2024 06:15