ANTE CIZMIC Cropix
POLJUDSKI MERCATO

Vušković je prvi Hajdukov adut za prodaju, evo tko je još u top 3: Netko od njih sigurno napušta Split?

Tri igrača su definitivno u fokusu, ali samo jedan bi se mogao realizirati prije Europe
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. lipanj 2023. 11:17

Počele su pripreme, Hajduk je još uvijek bez izlaznog transfera, ali nema u tome iznenađenja. Nema žurbe za Bijele, jasno je to iz svega dosad viđenog recentnih sezona.

Prema onome što je sportski direktor Nikoličius dosad radio, prema njegovoj i Jakobušićevoj strategiji iz dva prethodna ljetna mercata, jasno je kakvi su ciljevi i ovog ljeta. Rijetke prodaje i prije svega pojačavanje momčadi. Pred dvije godine Hajduk je bilježio mnoštvo ulaznih transfera, stizali su redom Mlakar, Krovinović, Lovrencsics, Elez, Fossati.... da ih sve ne nabrajamo.
Gotovo kompletna momčad se promijenila tog ljeta, ali s druge strane otišli su tek Nejašmić na posudbu u Osijek i Mario Vušković na posudbu u HSV. Odlazak mladog, tada 19-godišnjeg stopera, s otkupnom klauzulom u nekoć slavni njemački klub, bio je jedini veliki transfer tog ljeta. Transfer s potencijalnom realizacijom od gotovo četiri milijuna eura. Vušković je otišao na kraju sezone, posljednjih dana kolovoza u trenutku kada su Bijeli kompletirali momčad i nije bilo potrebe za novim angažmanima.

Veliki zagrizli udicu

Godinu poslije, u ljeto 2022. Bijeli nisu napravili nijedan milijunski izlazni transfer. Puno se pričalo o Biuku, ali realizacija je sačekala zimski mercato, isto kao u slučaju Marina Ljubičića, kojeg je otkupio LASK.

image

Mindaugas Nikoličius

TOM DUBRAVEC Cropix


Ljetni mercato, kao i godinu ranije, ponovno je prošao u znaku dolazaka. Ovog puta rjeđih nego li je to bio slučaj u ljeto 2021. godine, međutim, jasan je bio cilj da se momčad ne osipa prije rješenja zagonetke zvane Europa. Nakon eliminacije od Villarreala ponovno se zahuktala priča oko Biuka, međutim, ostao je solinski napadač na Poljudu sve do posljednjih dana kalendarske 2022. godine.


Puno se prošlog ljeta debatiralo i oko odlaska Sahitija i tu dolazimo do poveznice s novim ljetnim mercatom. Trećim pod kontrolom Jakobušića i Nikoličiusa. Sahiti je ponovno jedan od jačih nogometnog aduta u poljudskom “izlogu”, ali nije i najjači.
Luka Vušković je bio i ostao prvi, njegova cijena od 10 milijuna eura, “udica” je na koju su zagrizli velikani poput Paris Saint Germainea i Manchester Cityja. Stoper od 16 godina ovog ljeta trebao bi ostvariti rekordni transfer u povijesti splitskog kluba, ali pričekajmo realizaciju, ne treba žuriti s pričama koje su ionako već toliko puta ispisane na stranicama tiska.


Vušković je broj jedan, a nakon njega stiže nam Jan Mlakar. Igrač čija vrijednost s prošlosezonskim učinkom (11 pogodaka) i kompletnom izvedbom na travnjaku sigurno podigla zanimanje kupaca, svoj je rejting dodatno učvrstio i povratkom u nogometnu reprezentaciju Slovenije.


Iza Mlakara je kvalitetna sezona, klupskim ostvarenjima pridodao je i nacionalnu selekciju, stoga je razumljivo da je ovog ljeta “vruća roba” na tržištu. Napadač od 24 godine, golgeter i reprezentativac. Nema sumnje da će imati ponuda, ali pritom je jasno da ga Hajduk neće prodavati u bescjenje, niti će realizirati transfer ukoliko nema adekvatnu zamjenu. Ali, realno je očekivati da će Mlakar tijekom ljetnog mercata napraviti milijunski transfer.

Usporen rast

Treći igrač na popisu Top 3 za izlazne transfere ponovno je Emir Sahiti. Ozljeda je 24-godišnje desno krilo izbacila iz ritma prošlog proljeća jer prvi dio sezone je imao status jednog od najboljih među Bijelima. Dva mjeseca “out” usporila su Sahitijev rast forme, međutim, vratio se, pa već krajem sezone još jednom potvrdio raskoš talenta.


Tri igrača su definitivno u fokusu, ali samo jedan bi se mogao realizirati prije Europe, koja starta 10. kolovoza. Vušković, naravno...

Toni Golem preuzima juniore

Boro Primorac, voditelj Hajdukove škole Luka Kaliterna, potvrdio je trenere za sezonu 2023./2024.

Toni Golem preuzet će juniore od Marijana Budimira, koji je nakon uspješnog vođenja Hajdukove U-19 selekcije službeno potvrđen kao novi glavni trener Širokog Brijega. S njim je kao pomoćnik otišao Marko Sičić, koji je vodio kadete II. Na mjesto Sičića dolazi Zvonimir Milić, dosadašnji pomoćnik trenera juniora.

Jure Ivanković novi je trener kadeta, koji na tu poziciju dolazi iz Širokog Brijega, a dosadašnji trener Zvonimir Tomić postaje koordinator Akademije za individualni rad.

Koordinator svih trenera vratara u Akademiji postaje Ivica Roguljić, dok će za kondicijsku pripremu svih mlađih selekcija Bijelih biti zadužen Boris Peyrek, koji je do sada imao iskustvo rada u Hajduku, Dynamu Kijev i Šerifu. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 00:35