KLAUS RAINER KRIEGER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
NOVA STRANICA

Zašto je Beljo odbio i Dinamo i Hajduk? Oba kluba bila su korektna, ali onda je dobio važnu informaciju

Kao i uvijek vrijeme će pokazati koliko je to bio dobar izbor, a na igraču je da revitalizira svoju karijeru
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. srpanj 2024. 12:29

Nakon godinu i pol dana u Augsburgu, Dion Drena Beljo ostvario je transfer (posudbu) u bečki Rapid. Tamo će Beljo ostati jednu sezonu, i ako se poklope interesi sa austrijskim klubom, onda će se ostvariti i već definiran otkup ugovora. Tako će 22-godišnji Vinkovčanin njemačku zamijeniti za austrijsku Bundesligu. Statusno gledano, Beljo je ostvario jedan korak unatrag, da bi potom ostvario dva koraka naprijed. Time je zapravo dobila na snazi teza kako je možda prerano otišao iz HNL-a u inozemstvo. Kad se to dogodilo, u siječnju 2023, Beljo je imao 20 godina (u ožujku 21), ali što je nogometno najvažnije, odigrao je tek 70-ak utakmica u hrvatskoj ligi. Nakon posudbe iz Osijeka u Istru 1961, 195 centimetra visoki napadača je pod vodstvom Gonzala Garcije odigrao odličnu sezonu za Zeleno Žute. Potvrda tomu su i 20 pogodaka uz 4 asistencije, te standardno nastupanje.

Vratio se u Osijek gdje se zadržao tek polusezonu i onda je za 3 milijuna eura prodan njemačkog prvoligašu...

U Augsburgu, klubu koji se bori za ostanak, mladom igraču, i još strancu, sigurno nije lako isplivati na površinu. Kad su se promijenili i trener i kadrovske vizije (prednost dobio drugi centarfor), Belji je bilo jasno da mora tražit izlaz iz neugodne mu situacije. U prošloj sezoni skupio je 27 nastupa, ali samo je u 3 navrata bio starter. Postigao je dva pogotka, ali ukupna minutaža je bila prosječno 22 minute. Za mladog igrača najgora solucija...

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Odlazak na posudbu je logičan, ali je li logično da Beljo izabere bečki klub, a ne konkretne ponude koje su poslali, među inima, Dinamo i Hajduk?

Iz okruženja igrača doznajemo da su i Dinamo i Hajduk bili vrlo korektni, a i konkretni u kontaktima. Očito je da su željeli napadača koji ima veliki potencijal, još je dovoljno mlad da može u perspektivi napraviti veliki (reprezentativni) iskorak. No, nakon što su mu čelnici Rapida, te trener Robert Klaus, predočili viziju momčadi i klupskih iskoraka (povratak prema vrhu), Beljo je dobio još jednu važnu informaciju. Rapid mu naime garantira da će biti prvi izbor na centarforu te da će ofenzivnu igru graditi prema njegovim potencijalima. Obzirom na malo igranja u Augsburgu, iako je i tamo naravno imao svojevrsna obećanja da će biti u prvom (razvojnom) planu, dojam je da je 22-godišnji Beljo prevagnuo u odluci upravo zbog zajamčene mu minutaže i načina igre koji mu je predstavio donedavni asistent Rangnicku i Nagelsmannu. Kao i uvijek vrijeme će pokazati koliko je to bio dobar izbor, a na Belji je da revitalizira svoju karijeru i potom aktualizira svoju kandidaturu za reprezentativni tabor.

Linker
06. rujan 2024 23:12