Vadis Odjidja Ofoe (u sredini)

 ANTE CIZMIC Cropix
VELIKI PROFESIONALAC

Zbogom Poljudu: Jedno od najzvučnijih imena Jakobušićeve ere napušta Hajduk i odlazi u igračku mirovinu

Španer koji je puno obećavao na kraju nije ostavio baš nikakav trag u Hajduku
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 31. svibanj 2024. 14:27

Vadis Odjidja-Ofoe (35) od petka i službeno više nije igrač Hajduka. Nekadašnji reprezentativac Belgije vjerojatno neće potpisati novi ugovor na Poljudu, jer vizija Nikole Kalinića je bitno pomladiti momčad, a tu se Odjidja sa svojih 35 godina u to teško uklapa.

Belgijski veznjak prošlog je ljeta stigao na Poljud skoro pa i slučajno. Tadašnji trener Ivan Leko očajnički je želio osnažiti vezni red, a kako je Odjidja bio slobodan, Leko ga je uspio nagovoriti da ne završi karijeru nego da dođe u Split. Odjidju je Leko dobro upoznao kroz belgijsku ligu u kojoj je imao itekako ugledan status. Napokon, sezonu prije dolaska na Poljud Odjidja je bio kapetan i jedan od stožernih igrača Genta. Međutim, u Gentu su mu rekli da žele promovirati mlađe igrače te mu zato nisu ponudili novi ugovor.

U Hajduk je stigao neposredno uoči početka prvenstva, ali to mu nije smetalo da u prva tri nastupa oduševi sve, premda je vidno bio nespreman. Odjidja se odmah nametnuo kao pravi veznjak, lopte su mu bile brze i točne, vrlo okomite, što je bitno ubrzavalo igru Splićana. Mnogi su stručnjaci bili uvjerenja da će biti ponajbolji veznjak lige čim se do kraja adaptira i uhvati puni ritam treninga i utakmica.

image
VOJKO BASIC Cropix

Međutim, kako je vrijeme odmicalo, tako je Odjidja lagano padao u formi, pa je već u zadnje četiri utakmice Ivana Leke samo jednom bio starter. Nakon što je Leko otišao, Odjidja je potpuno izgubio status u momčadi te je do kraja sezone imao tek epizodne uloge. Krovinović i Pukštas bili su ti koji su čvrsto držali pozicije "osmice", a čak je i Kalik kod Mislava Karoglana bio ispred Belgijca. Odjidja je tek pod vodstvom Jure Ivankovića ponovno "oživio", dobio neke minute u kojima je Hajduk pod njegovom dirigentskom palicom ipak izgledao življe i brže.

Veliki profesionalac

Odjidja je sve te uspone i padove proživljavao iznimno mirno. Kažu da je malo takvih profesionalaca kročilo na Poljud. Uvijek vedar, omiljenih i kod domaćih i kod stranih igrača, uvijek jednako angažiran na treninzima... Dosta je igrača bilo stava da je Odjidja zaslužio puno veću minutažu, čak je to i Karoglan priznao, kad je već bio na izlaznim vratima kluba. Očito su prednost dobivali neki koji su bili agresivniji u iskazivanju nezadovoljstva statusom i minutažom. Mirni i vedri Odjidja nikada nije pravio problem...

Odjidja u Hajduku na koncu nije ostavio gotovo pa nikakav trag. Neobično za igrača takve klase, koju je demonstrirao već od prvog nastupa. Gledajući to sa strane pomišljali smo da je s odlaskom Ivana Leke izgubio motiv, ali svi nas na Poljudu uvjeravaju da nije bilo tako, te da i mnogima u klubu nije jasno zašto su mu treneri davali tako malo minuta.

Hajduk je još uvijek u potrazi za trenerom, a koji god na kraju bude izabran vjerojatno neće ni znati da je Odjidja možda bio kalibar igrača koji je zaslužio pravu priliku. S druge strane, kad imaš 35 godina, a vezni si igrač i ne zoveš se Luka Modrić, jasno je da moraš prihvatiti da se polako trebaš pripremati za igračku mirovinu.

Napokon, Odjidja je blizu nje bio već prošlog ljeta. Došao je pomoći Leki i Hajduku da bi 10 mjeseci kasnije otišao u velikoj tišini i na mala vrata. Šteta što nije dao više, ili što nije dobio više prilika, jer vidjelo se da je "španer"...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
31. svibanj 2024 15:44