Toni Karačić

 Snimio Miljenko Karačić
DVIJE TRENERSKE PROMJENE

Željezničar na klupu doveo Saudijca, u Sarajevu tvrde da ga je doveo - Romeo Jozak!?

Karačić je u ožujku 2022. godine na klupi Posušja upravo zamijenio Ćorića i izborio ostanak
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 09. studeni 2023. 20:32

Ovog tjedna potvrđene su dvije trenerske promjene u Premijer ligi BiH. Nakon visokog 0:4 poraza od Veleža kojeg vodi hrvatski trener Dean Klafurić u Gabeli ostavku je podnio trener Denis Ćorić. Time je vrijedni 45 - godišnji trener iz Širokog Brijega preuzeo odgovornost na sebe i predložio sam upravi GOŠK-a promjenu na klupi, kako bi se momčad prodrmala u nastavku sezone. Ćorić je preuzeo GOŠK u svibnju 2022. godine i uveo ga u iz Prve lige Federacije u BiH u Premijer ligu. Momčad GOŠK-a vodio je na 50 službenih utakmica. Nakon 13 odigranih utakmica GOŠK je na desetom mjestu s 13 osvojenih bodova.

U Gabeli su brzo reagirali i za Ćorićeva nasljednika imenovali tri godine starijeg Tonija Karačića, također trenera iz Širokog Brijega. Zanimljivo je Karačić je u ožujku 2022. godine na klupi Posušja upravo zamijenio Denisa Ćorića i izborio ostanak u društvu najboljih. To će mu biti zadaća i u GOŠK-u.

Inače, Karačić je trenersku karijeru počeo u matičnom Širokom Brijegu kao trener juniorske momčadi, a prvu momčad vodio je u dva navrata, 2009/10. te od 2019. do 2021. godine. Na 84 utakmice upisao je 45 pobjeda, 21 neodlučen rezultat i 18 poraza, uz gol - razliku 127:82. Posušje je vodi od ožujka do lipnja 2022. i na deset utakmica upisao 4 pobjede, 5 neodlučenih utakmica i jedan poraz uz gol - razliku 15:11. Prošle sezone vodio je momčad Zvijezde-09 iz Etno sela Stanišići kod Bijeljine i uveo momčad iz Prve lige RS u Premijer ligu BiH. Zanimljivo je svakako da će Karačić prvi put voditi GOŠK upravo protiv Zvijezde-09 u subotu u Ugljeviku. Karačić je sedam godina bio i izbornik juniorske reprezentacije BiH, a U-19 vrstu vodio je na 68 utakmica. S Karačićem će u GOŠK i kondicijski trener Damir Crnjac koji je s njim surađivao i u Širokom Brijegu i Zvijezdi-09, a ima iskustvo rada i u arapskom svijetu.

- Zahvalio bih se vodstvu kluba na ukazanom povjerenju. Privilegija je biti ovdje, drago mi je što sam ovdje, poznata mi je sredina, neke igrače dobro poznajem. kao trenera. Čim je uspostavljen kontakt napravljen je i dogovor. Pun sam elana, energije i radujem se novim izazovima. Ciljevi su poznati, stabilizirati momčad, izboriti ostanak u ligi i to je sigurno velik izazov za mene kao trenera. Vjerujem da ćemo na kraju svi biti zadovoljni, - kazao je Toni Karačić na predstavljanju u Gabeli.

Upravo zbog velikog iskustva u radu s mladima i vodeći Široki Brijeg i Posušje Karačić je veliki poznavatelj nogometa u BiH. To se ne bi moglo kazati za novog trenera Željezničara Abdulhakeema Al Tuwaijrija. Taj 44 - godišnji trener dolazi iz Saudijske Arabije, bez velikog je trenerskog iskustva i prvi je Saudijac koji će raditi u BiH kao trener.

- Školovan je u nogometnim savezima Engleske, Škotske i Sjeverne Irske. Vlasnik je UEFA Pro licence, a Master trenerskog menadžmenta završio je u institutu Johana Cruyffa u Barceloni. Radio je u stručnom štabu Slavije iz Praga, - priopćili su iz Željezničara.

Mediji u Sarajevu tvrde da je dolazak Al Tuwaijrija u Željezničar dio poslovne suradnje između Ministarstva sporta Saudijske Arabije i Željezničara, a posrednik u tom dogovoru je voditelj Nogometne akademije saudijske federacije Romeo Jozak.

Abdulhakeem Al-Tuwaijri je na klupi zamijenio smijenjenog Nermina Bašića, a Željezničar je na šestom mjestu sa 18 bodova. Od početka sezone šest je premijerligaša BiH promijenilo trenere. Zasad su sigurni samo Marijan Budimir u Širokom Brijegu, Branko Karačić u Posušju, Krunoslav Rendulić u Zrinjskom, Vinko Marinović u Borcu, Vlado Jagodić u Slogi Meridian i Mihajlo Jurasović u Zvijezdi-09. Od 12 - orice aktualnih trenera petorica su domaći iz BiH, četvorica iz Hrvatske, te po jedan iz Slovenije, Srbije i Saudijske Arabije.

Linker
24. travanj 2024 06:41