Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
STOPER U PROBLEMIMA

TREBAO JE BITI VOĐA I 'PROFESOR' KLINCIMA, ALI... Šifo ne zaslužuje ismijavanje, ali ruku na srce, daleko je od svojih najboljih dana

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. studeni 2016. 16:15

Jedan od poteza koji je obilježio dosadašnju Dinamovu sezonu, svakako je onaj mudri, lucidni potez Zlatka Kranjčara u Salzburgu. Ubacio je Schildenfelda u napad, on je u prvoj akciji napravio što je morao, prebacio loptu do Fernandesa koji je zabio i trasirao put u produžetke i - Ligu prvaka. Gordon Schildenfeld napadač, potez vrijedan 14 milijuna eura.

Odlaskom vratara Eduarda, Šifo je preuzeo “naslov” najiskusnijeg igrača u Dinamovoj svlačionici. Dakle, i onoga koji bi u ovoj turbulenciji kroz kakvu prolazi momčad, trebao bi biti na čelu kolone i svojom formom vuči svoje mlade suigrače. Ali, dok je u napadu zablistao, Schildenfeld je u obrani još uvijek dužnik.

- Ne dajem izjave, jer otkad sam došao, novinari o meni nisu napisali nijednu lijepu riječ - kazao je neki dan Schildenfeld, iz nekog razloga ljutit na medije.

Djevojka iz Atene

Poslije utakmice u Sevilli ipak je dao nekoliko protokolarnih izjava, rekavši između ostalog, da mu je drago što su on i suigrači pokazali da su se s 11 igrača mogli nositi protiv Seville. No, bila je to još jedna utakmica koja je potvrdila da je Šifo daleko od svoje najbolje forme, daleko od uloge vođe, koju bi trebao preuzeti i koja mu je bila namijenjena kad je prije godinu i nešto dana dolazio u Maksimir. No, već tada stvari su krenule loše. Naizgled mala, a na kraju dugotrajna ozljeda izbacila ga je s terena čitavu polusezonu, tek je na proljeće odigrao prvu službenu utakmicu. I, igrao je solidno kod Zorana Mamića u završnici prvenstva, zaslužio odlazak na Euro, s kojega se u Dinamo vratio s jednom drugačijom idejom. Naime, još od zime očijukao je s Panathinaikosom, a ljetos se priča oko povratka u Ateni, odakle mu je i djevojka, ponovno se intenzivirala. Zapravo, bilo je sve već gotovo.

- Bili smo blizu dogovora, Dinamo se složio i pristao me pustiti, a onda je sve propalo, Panathinaikos se povukao - kazao je kasnije Šifo, koji je čitavo ljeto, zapravo, živio u uvjerenju i želji da se vrati među Zelene.

Cico je ionako više koristio Benkovića i Sigalija na stoperskim pozicijama, Šifo je bio alternativa, a kad je na utakmicu u Tbilisi zaboravio kopačke, mnogi su to i u Maksimiru protumačili kao da je mislima već izvan Dinama. Premda je taj neobičan slučaj imao svojevrsno objašnjenje, Šifo je u Gruziju išao ozlijeđen, više kao navijač, ne očekujući da će igrati, ali se sve odigralo tako da je bio neophodan i dovoljno zdrav da zaigra pa je zaboravljanje kopački doista ispalo kao nešto nevjerojatno za nogometnog profesionalca. Ali, ionako će ubrzo otići u Atenu, zar ne?

Međutim, komplicirana ozljeda Leškovića, pa taj trijumf u Salzburgu, ulazak u Ligu prvaka, nedovršeni posao s Grcima, sve se odigralo tako da Šifo ostane u Maksimiru.

- Mi ga ne tjeramo, ali mislim da mu nećemo raditi probleme, ako želi otići - kazao je tada Cico Kranjčar.

A Šifo je ostao, protiv Lyona i debitirao u Ligi prvaka u 32. godini. Odigrao je sve četiri utakmice u skupini, no formu, onu reprezentativnu još nije dostigao. Opet je jedini potez koji pamtimo odigrao pred suparničkim golom, ona greda protiv Juventusa. Da, Schildenfeld je ove sezone, definitivno, pamtljiviji po ulozi na drugoj strani terena nego u svom šesnaestercu, nije to “onaj” Šifo. Ne treba ga zbog toga ismijavati ili sprdati se s njim, ali treba reći da nije pravi, a da Ivajlu Petevu baš sad treba “pravi” Schildenfeld.

Je li ga usporila ta ozljeda, je li razočaran što nije otišao u Atenu, je li bio uvrijeđen što je bio pričuva, smetaju li mu stalne promjene trenera, partnera i sustava ili je možda igranjem u Ligi prvaka zadovoljio sve sportske motive? Štogod bio razlog slabijih igara ove jeseni, Šifo može bolje i mora bolje, a na treneru Petevu jest da ga vrati u život. Mladoj momčad kakva je Dinamo, njegovo iskustvo trebalo bi biti krucijalno.

Linker
02. svibanj 2024 14:21