Mathieu Valbuena
 REUTERS/Jean-Pierre Amet
JOŠ SE NE PREDAJE

TREBAO JE BITI ZVIJEZDA, ŽELJELO GA JE POLA EUROPE, ALI... Na Maksimir stiže kontroverzni 'mali bicikl' kojem su karijeru obilježili seks-skandali

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 22. studeni 2016. 18:10

Na popisu od 18 igrača koje je trener Bruno Genesio doveo u Zagreb nalazi se i 32-godišnji ofenzivni veznjak Mathieu Valbuena. Propustio je bivši francuski reprezentativac s 52 nastupa za Les Bleus prvi sraz s Dinamom zbog ozljede aduktora, dok ga posljednjih tjedana nije bilo zbog operacije iščašenog ramena. Vratio se u kadar u prošlom kolu u Lilleu i sigurno ga u Maksimiru očekuje određena minutaža. I to samo dvadesetak dana nakon što su ga neki proglasili - mrtvim!

“Mathieu Valbuena je živ, u suprotnosti s onim što su pojedinci vrijedni prijezira proširili po Twitteru. Lyon je užasnut takvim sramotnim i nehumanim postupcima”, objavio je Lyon na Twitteru 31. listopada uz fotografiju živog i zdravog Valbuene.

Kako mu karijera ide kraju, Valbueni je sve teže i teže. “Le petit velo” prozvali su ga u njegovim lijepim danima u Marseilleu, bio je “mali bicikl” zbog 167 centimetara visine i činjenice da je dom OM-a i tada bio Velodrome.

Šest trofeja osvojio je rođeni Žirondinac s klubom s Azurne obale, ali nikad nije napravio iskorak kakav su mnogi očekivali. Sve je definitivno krenulo po zlu uoči njegova 30. rođendana. Pričalo se da ga žele Arsenal i Liverpool, ali on je na kraju završio u Moskvi. Za Dinamo je odradio 40 utakmica, zabio šest golova i 17 puta asistirao, no ipak se radi o klubu koji je ispod njegove razine.

U domovinu se vratio u ljeto 2015. i tada je sve krenulo apsolutno silaznom putanjom. Lyon ga je kupio za šest milijuna eura, a ubrzo potom Valbuena je na “svom” Velodromeu doživio nešto što nije mogao zamisliti ni u najcrnjim snovima. Za navijače Marseillea u njihov se dom vratio izdajica, čovjek koji se prodao za ruski novac i potom otišao u redove omraženog rivala. Ultrasi OM-a izvjesili su obješenu lutku Valbuene i izazvali prekid jer su svog bivšeg junaka gađali pirotehničkim sredstvima i bocama.

Seks-snimke

Nekako je “preživio” taj Velodrome, ali otprilike u isto vrijeme počeo se odvijati skandal koji je definitivno obilježio Valbueninu karijeru. Krenula su, naime, uhićenja vezana uz ucjenjivanje Valbuene oko seks-snimki na kojima se nalazi. Jedan od onih koji je sudjelovao u ucjenama bio je i bivši Valbuenin reprezentativni suigrač Karim Benzema, što je u nogometnom svijetu odjeknulo poput bombe. Benzema je optužen, ali se žalio i konačnu presudu trebali bismo doznati 16. prosinca, no definitivno velikim dijelom i zbog te afere, ni Benzema ni Valbuena nisu pronašli svoje mjesto među francuskim reprezentativcima za Europsko prvenstvo 2016.

Ipak, ne predaje se, kaže da nema namjeru napuštati Lyon već ove zime, a danas ćemo u Maksimiru vidjeti koliko su mu brojni skandali posljednjih godina oduzeli snage i nogometne magije, koje je nekad imao u izobilju.

----------------------------------------------------------------------

Uvijek sam znao kako se ponovno dići kada padnem

Valbuena nije odustao od velikih partija, ne misli da više nije u mogućnosti igrati vrhunski nogomet...

- Dugo vremena nisam davao intervjue, jer mi je namjera pričati i reći ništa. Želim se pokazati na terenu, dati maksimum, bez obzira na teške trenutke u karijeri. Uvijek sam znao kako se ponovno dići kada padnem. Moram pronaći samopouzdanje i vratiti se igrama, jer otkako sam došao u Lyon nisam bio imun na ozljede - nedavno je za Radio Monte Carlo izjavio Valbuena.

----------------------------------------------------------------------

Linker
19. svibanj 2024 16:36