Dino Panato / Getty Images
NAPADAČ MOUSCRONA

'TREBAO SAM SE OVOG LJETA VRATITI U ITALIJU, ALI SADA NE ZNAM ŠTO ĆE SE DOGODITI' Zadranin kod kuće u samoizolaciji

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. travanj 2020. 23:30

Belgija je prva država u Europi koja je prekinula prvenstvo. Zbog pandemije koronavirusa tamošnje prvenstvo je prvo suspendirano, a sada je liga potpuno otkazana. Upravni odbor Belgijske lige jednoglasno je izglasao ovakav ishod, te se samo čeka odobrenje generalne skupštine koja će biti održana 15. travnja. Prvak bi tako trebao biti Club Brugge koji je bio prvi na ljestvici sa velikih 15 bodova prednosti pred drugoplasiranim Gentom u trenutku prekida lige.

Na tu temu jučer smo porazgovarali sa Stipom Pericom (24), koji igra za Mouscron, klub koji je u trenutku prekida prvenstva bio na desetom mjestu. Perica je inače na posudbi koja ima rok trajanja do lipnja ove godine.

Samujem doma

- Trenutačno se nalazim u samoizolaciji u Zatonu, kraj Zadra. Posljednjih mjesec i nešto dana bio sam u Italiji, u Udinama, jer mi je bila malo napukla zadnja loža. Tamo sam se liječio, taman sam bio pred povratak u Belgiju, ali sam isto tako ostao i zablokiran, nisam se više mogao vratiti. Sjećam se, trebao sam poletjeti u srijedu, ali baš tada je Italija proglašena crvenom zonom. Nisam znao kamo, pa sam se vratio u Zadar, u nedjelju, 29. ožujka. Javio sam se našem veleposlanstvu i tako sam se vratio u Hrvatsku. Odmah sam otišao u samoizolaciju u Zaton, pa trenutačno samujem doma - kazao nam je u uvodu Perica.

Koprivnica, 010916.
Gradski stadion. 
Kvalifikacijska utakmica za U21 Europsko prvenstvo izmedju Hrvatske i Svedske.
Na fotografiji: Stipe Perica.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
CROPIX

Veli nam da je očekivao prekid belgijskog prvenstva.

- Nekako su bile takve naznake. U belgijskom prvenstvo je bilo odigrano 29 kola od mogućih 30. Dakle, ne igra se samo play-off i play-out, tako da je Belgijcima bilo i najlakše zaključiti prvenstvo. Nekako držim da je to i normalno kad je belgijska liga u pitanju. U ligama Petice je drukčije, mnogo veći novac je u igri, ogromni su prihodi od televizijskih prava i svega ostalog. U nazovimo ih manjim ligama u koju spada recimo belgijska, danska ili hrvatska, logičnije jest da se prvenstvo prekine, jer nema toliko enormnih prihoda. Jer nakon ovakve duge stanke, igračima se nije lako opet pokrenuti, neka moja procjena jest da treba po povratku na travnjak jedno mjesec i pol dana da se uhvati pravi ritam.

Kad je Stipe u pitanju, nije mu baš drago što je prvenstvo prekinuto, jer je zaista do ozljede imao sjajnu sezonu. U 16 utakmica zabio je 7 pogodaka u prvenstvu i jedan u Kupu.

- Šteta što se prekinulo, jer zaista sam igrao dobro i zabijao, siguran sam da bih dao još pogodaka da se nastavilo igrati. Ali nije svako zlo za zlo, važno je da što prije prođe ova pandemija, da ljudi ne umiru. Bilo bi sjajno da se sve vrati u normalu, sad izgleda kao da smo u zatvoru.

Pitamo ga je li odigrao dvoju posljednju utakmicu za Mouscron, s obzirom da mu posudba istječe u lipnju.

- Posljednjeg dana lipnja trebao bih se vratiti u Udinese. Ali sad ne znam ni sam što će se dogoditi. Vjerojatno ću se vratiti. No iskreno, ne mogu vam ništa konkretno kazati. Nitko ništa ne zna. Tako nešto nikad se nije dogodilo u povijesti sporta.

Ni u najluđim snovima

Kaže nam da mu je u Belgiji bilo dobro...

- Definitivno mi je bilo dobro. Naravno, žao mi je što nisam odigrao više utakmica. Imao sam veliki stanku, praktički od lipnja do listopada. Tek sam počeo igrati polovicom studenog. Imao sam problema s koljenom, ali je sada sve u redu. Probao sam igrati dvije utakmice u rujnu, desetak i petnaestak minuta protiv Kotrijka i Beverena, ali na travnjak sam se zapravo vratio 9. studenog protiv Oostendea, kad sam za 25 minuta zabio dva pogotka.

Bio je Stipe tad u velikom naletu, u pet utakmica zabio je - šest pogodaka! Zapravo samo u četiri, jer je protiv Club Bruggea odigrao samo 11 minuta.

Nakon ta dva Oostendeu, a nakon te utakmice s Club Brugeom, zabio je Genku, dva Standardu, te jedan Kotrijku.

- Zaista mi se nakon povratka od ozljede sjajno otvorilo, ali se sad zbog koronavirusa opet zatvorilo. Ali ovo se nije moglo očekivati niti u najluđim snovima - zaključio je Perica.

Linker
19. travanj 2024 08:52