CROPIX
BROJ 50 I SRCE HAJDUČKO

U 56 NASTUPA 26 GOLOVA I 18 ASISTENCIJA Hajdukov MVP o velikoj nesreći i transferu u Brondby: 'Nadam se da ćemo igrama vratiti povjerenje navijača!'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 26. prosinac 2017. 09:11

Ante Erceg (28), ljevokrilni napadač Hajduka, igra nogomet karijere u bijelom dresu. S devet golova u prvenstvu najbolji je strijelac momčadi s Poljuda, u Kupu je još postigao jedan gol, a tri u kvalifikacijama za Europsku ligu. Učinak od 13 golova i sedam asistencija iz 23 susreta vrijedan je poštovanja. Godinu je završio na najbolji mogući način, postigao je dva pogotka u visokoj 5:0 pobjedi protiv Intera, a Sportskim novostima je u idealnoj momčadi prvoga dijela prvenstva sa čak šest pojavljivanja u sastavu kola. Bio je Erceg odličan i prije dolaska u Hajduk, no otkako nosi bijeli dres igra kao preporođen.

- Mogu biti zadovoljan golovima i svojom statistikom, ali pritom mislim da mogu dati još više za Hajduk. Nakon što prođemo cijele pripreme s novim trenerom Kopićem, nadam se da će biti još bolje nego je sada. Ipak, nakon turbulentnih dana i poraza od Rudeša opravdali smo Hajduk i možemo mirno provesti blagdane. Ušli smo u polufinale Kupa, a probat ćemo se na proljeće što više približiti Dinamu.

Bitne samo pobjede

Erceg je sa svojih devet pogodaka u prvenstvu na samo dva od Dinamova Soudanija koji ima 11... Prošle sezone je Hajduk imao prvoga strijelca lige u Marku Futacsu koji je postigao 18 golova, no mađarski centarfor ovu jesen nije imao prigodu “braniti” titulu zbog operacije koljena. Može li Erceg do naslova najboljega strijelca?

- Ne gledam to na osobni način. Želim samo da Hajduk pobjeđuje, onda smo svi zadovoljni u klubu. Kažem, bitne su samo pobjede, da osvajamo što više bodova da budu svi zadovoljni, navijači i ljudi u klubu.


Ante Erceg Goal HD - Hajduk Split 1 - 0 Brondby... by sportsplay

Hajduk je tradicionalno posljednjih godina dobro brodio do play-offa Europske lige u kojemu se namjerio na Everton. Za razliku od prošle sezone kada je tek stigao u Hajduk i Marijan Pušnik ga nije puno koristio u Europi, u ovoj kampanji je Erceg bio vrlo važan faktor Hajdukova puta. Imao je, doduše, problem s ozljedom ramena koja ga je spriječila da od početka zaigra na Goodisonu protiv Evertona, a kolo ranije je “riješio Bröndby u Poljudu u nezaboravnoj noći...

- Žao nam je svima zbog toga, nismo imali povoljan ždrijeb, pa smo, nažalost, ispali protiv realno jačega protivnika. Ali, što je tu je. Sada u prvenstvu moramo pokazati da smo pravi, pokušati biti što bolji, moramo biti bolji nego prošle sezone kako bi smo iduće probali napraviti iskorak u Europi.

Hajduk je za protivnika u polufinalu dobio Lokomotivu koja se na oko čini najlakši ždrijeb na putu pokušaja osvajanja trofeja za koji će se igrati u finalu u Vinkovcima... Nedavno je Hajduk u Maksimiru dobio Lokomotivu, a sada to, mora ponoviti i u Kranjčevićevoj ili gdje se već bude igralo...

- Šteta je da će proći cijeli Kup, a da nismo nijednu utakmicu igrali na Poljudu. Mislim da je i Lokomotiva jako težak protivnik, znali smo da koga god izvučemo da će biti jako teško. Lokomotiva jest možda na papiru najlakši suparnik, mi smo favoriti, moramo učiniti sve da uđemo u finale Kupa, a onda u finalu što bude, igra se jedna utakmica.


Ante Erceg GOAL HD - Hajduk Split (Cro) 2 - 0... by 87taras

Erceg je ove godine osvojio Hajdučko srce, priznanje Torcide za najborbenijeg igrača Bijelih. Nagrada je otišla u prave ruke, jer Erceg osim golova i asistencija ne zna za izgubljenu loptu, često ga se može vidjeti kako uklizava u posljednjim minutama utakmice...

- To mi je najveća nagrada koju sam mogao dobiti u svojoj karijeri. Zbog toga sam istetovirao BROJ 50 I SRCE HAJDUČKO. To je nešto što će mi ostati za čitav život, najdraža nagrada koju sam ikad dobio.

Želja je zdravlje

Nekadašnji igrač Splita bio je nekoliko puta na pragu dolaska u Hajduk dok je nosio crveni dres, no transfer se ostvario tek kada je Erceg iz Parka mladeži otišao u turski Balikesirspor te stigao zaobilaznim putem. Došao je na mala vrata na početku prošle sezone, a onda se u sezonu i pol pretvorio se u Hajdukova najkorisnijega igrača... U 56 službenih nastupa ima 26 pogodaka i 18 asistencija.

- Ne znam što bih rekao, jednostavno mi Hajduk odgovara - navijači, atmosfera, sve kako je u klubu posloženo. Odgovara mi taj pozitivni adrenalin i pritisak, u takvoj atmosferi volim igrati, dajem sve što mogu od sebe u svakom trenutku i moram biti zadovoljan.

U posljednje vrijeme su poremećeni odnosi na relaciji navijači - igrači, momčad je na odmor ispraćena transparentom “Sretni blagdani na -12”, a igrači više ne pozdravljaju navijače...

- Žao mi je zbog toga, nadam se da ćemo mi svojim igrama vratiti njihovo povjerenje te da će nas u nastavku sezone podržati da budemo što konkurentiji Dinamu i probamo osvojiti Kup.

Što bi zaželio Hajduku i sebi u novoj godini?

- Prvo što želim jest da svi budemo zdravi, da nema ozljeda i da osvojimo bar jedan trofej.

S Bröndbyjem se bavi moj menadžer

Već prije nego što je počeo prijelazni rok, dosta se pisalo o interesu Bröndbyja za Ercega, svidio im se kada im je zabio dva gola u Europi, a poslije toga su ga pratili. Spominje se da bi ga rado željeli u svojim redovima... Nema još službene ponude, spominje se da bi Danci pomogli platiti do milijun eura, a Transfermarkt Ercega cijeni na 1,75 milijuna.

- Ne bih sada o tome pričao, to je samo početak nekakvih kontakata za sada. To radi moj menadžer, nisam toliko upućen u to.

Kada je došao u Hajduk, Erceg je govorio da mu je cilj u Poljudu ostati do kraja karijere...

- Da, naravno. Ja bih to želio, ali vidjet ćemo što će biti.

Gdje će Erceg provesti blagdane?

- Posjetit ću prijatelje, moram se naći s Kvesićem i Ćosićem s kojima sam bio dobar dok su oni bili u Hajduku. A ostatak ću biti doma sa svojom obitelji.

Imali smo nesreću s Vlašićem i Futacsem

Dinamo je pobjegao na 12 bodova, dio razlike stvoren je tijekom i malo poslije Hajdukove europske kampanje, kada su izgubljeni derbiji od Dinama i Rijeke... Je li igranje Europe i pokušaj ulaska u Europsku ligu danak koji je plaćen u vidu zaostatka na tablici?

- Mi smo imali nesreću da je otišao Vlašić i da se Futacs ozlijedio, izgubili smo igrače na kojima smo gradili cijelu sezonu. Trebalo nam je malo dok smo pohvatali konce, a moram priznati da je Dinamo u nekim utakmicama imao sreće, a mi nesreće. Meni nije nikako jasno kako je razlika 12 bodova.

Linker
17. travanj 2024 01:28