Vojko Basic / CROPIX
GREŠKE KOJE SE SKUPO PLAĆAJU

U HAJDUK JE DOŠAO S PEDIGREOM BUDUĆEG VRATARA REPREZENTACIJE, SADA GA SE PAMTI PO KIKSEVIMA 'Čovjek sam, nisam robot, bit će i ovakvih i onakvih dana'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 07. studeni 2019. 14:28

Nema sumnje da je velika većina igrača Hajduka u dvama dvobojima s Goricom u ispadanju iz Kupa te posrtanju u prvenstvu u samo četiri dana odigrala ispod svoje razine. Neke se pogreške vide manje, a neke više, no ukupni je dojam Hajduka u dva susreta bio tanak, bez obzira što je druga utakmica mogla otići u sasvim drugom smjeru da je Mijo Caktaš zabio na samom otvaranju poslije lijepe akcije…

Jedan koji nije bio na svojoj razini, razini od prije, bio je i vratar Hajduka Josip Posavec. U dvobojima s Goricom primio je dva gola iz slobodnih udaraca Kristijana Lovrića koji se tako promaknuo u glavnu priču dvostrukog sudara s Hajdukom, premda mu je jedan jako težak šut spektakularno obranio. Istina je da je Posavec dosta dugo držao svoju razinu zbog koje je doveden u Hajduk prošle sezone na posudbu iz Palerma, onda je njegov ugovor otkupljen pa je postao igrač Bijelih već na početku prošloga prijelaznoga roka.

U Hajduk je došao s pedigreom čuvara mreže mlade reprezentacija do 21 godine koja je sudjelovala na Europskom prvenstvu u San Marinu i Italiji gdje se vrsta Nenada Gračana nije proslavila jer je ispala u skupini koja je, doduše, bila dosta teška. Kada se tematizirao Posavčev dolazak u Hajduk i njegove kvalitete te kasnije obrane, redom su poznata vratarska imena govorila njemu u prilog naglašavajući da se radi o materijalu za splitski klub, čuvaru mreže koji je svoj talent pokazao u Interu, prije nego što je otišao u Serie A u kojoj je branio za Palermo. Činjenica jest da je dosta mlad, s 23 godine, ima i puno nastupa na prvoligaškoj razini jer je branio više od stotinu puta. No, imao je Posavec svojih kiksova, dva prošle sezone i dva ove, što se dogodi, no kod vratara se to puno više vidi.

Zagreb, 021119. 
Stadion V. Gorica.
Nogometna utakmica 1. HNL izmedju HNK Gorica i HNK Hajduk Split.
Na fotografiji: Josip Posavec.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Pamti se još Steaua iz kvalifikacija Europske lige lani, te gol od Dinama, a ove godine urezani su ostali golovi s Goricom, dva slobodnjaka, nešto manje i pogodak protiv Intera, jedini koji je Hajduk ove sezone primio na Poljudu.

- Već sam rekao da sam čovjek, nisam robot. Uvijek će biti boljih i lošijih partija. Ne živim na staroj slavi, a isto tako ne zabijam glavu zbog starih pogrešaka. Svaki vikend je novo dokazivanje, svaki dan je novi trening - odgovorio je nakon nekog vremena Posavec o golu u Bukureštu.

Isto tako pamte se i njegove čudesne obrane kada je u više navrata spašavao Hajduk, posebno u prošlosezonskom dvoboju s Rijekom na Rujevici kada je branio čuda u remiju 1:1. Vratarska uloga je dosta teška, pogotovo u Hajduku.

Očekivalo se puno više

Valja reći da je Posavec ove sezone imao problema s ozljedom vrata i leđa zbog kojih je propustio pet utakmica u nizu, nije branio čitav kolovoz. Na početku sezone nije bio u konkurenciji tako da nije sudjelovao u ispadanju od Gzire United jer nije bio registriran za prvo kolo kvalifikacija Europske lige jer je dobio dulji odmor nakon što je s reprezentacijom bio u San Marinu.

Nakon toga je branio dvije utakmice, no onda se pojavila ozljeda vrata, problem s uklještenjem živca zbog čega je pauzirao pet susreta. Čak je bio i na pregledu u Zagrebu, otkrilo se kasnije, kako bi sanirao taj problem. Prije dvoboja s Lokomotivom bio je pod upitnikom, nije trebao ići, no kako se dogodila situacija da njegova zamjena mladi Marin Ljubić nije potpisao ugovor, Tomislav Duka nije se osjetio spremnim…

Kasnije je Ljubić koji je Posavca mijenjao na visokoj razini, pogotovo protiv Dinama, prebačen u drugu momčad, a Duka je dobio raskid ugovora. Unatoč problemima, tada je Posavec stisnuo zube i branio protiv Lokomotive, a nastavio je dalje, no čini se da problem s ozljedom nije još sto posto riješio.

Koliko su problemi s ozljedom utjecali na njegove prezentacije, teško je reći, vjerojatno jesu, a i prije Gorice imao je u Poljudu situaciju kada je dodao loptu protivničkom igraču na susretu sa Slavenom Belupom, pa onda se vraćao na gol spašavati da bi lopta pogodila vratnicu i Hajduk zabio dok su gosti slavili pogodak koji to nije bio. Na Hajduku, a tako i na Posavcu period je kada bi se morali trgnuti, jer slijedi teški niz utakmica u kojoj će svaki pojedinac morati biti na što većoj razini.

Linker
23. travanj 2024 07:29