Soudani
 Marko Todorov / Hanza Media / CROPIX
TKO ZNA - ZNA

U MAKSIMIRU SE OVE ZIME STVARA NOVI VELIKI NAPADAČKI TANDEM, ZABLISTALI SU VEĆ NA PRVOM TRENINGU 'Sa Soudanijem sam odmah 'kliknuo''

DINAMO Alžirski i švicarski reprezentativac već na prvom treningu naznačili da će sjajno surađivati
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. siječanj 2018. 23:51

Sedam minuta, čak i nešto manje, bilo je dovoljno za zaključak: Dinamo ima novi napadački tandem. Mario Cvitanović na tom je prvom rovinjskom treningu odmah otvorio karte, pokazao kakve su mu ideje za proljetni dio prvenstva. Upravo na tragu onoga što su SN i najavile, Dinamo bi u nastavak sezone mogao ući s novim glavnim sustavom igre. U sredini romb, s Doumbiom, Ademijem, Morom i Olmom, a ispred njih taj ubojiti dvojac Soudani - Gavranović. Postoji i onaj drugi sustav, s istim igračima, 4-2-3-1 ili 4-3-3 gdje su Soudani i Olmo na krilima, a Gavranović sam u špici, međutim, čini nam se da Cvitanovića ova prva opcija puno više intrigira.

Francuska veza

Već u prvih sedam minuta međusobnog odmjeravanja snaga upravo je tako izgledala prednja linija “prve momčadi”, a Gavranović i Soudani uspjeli su u tako kratkom roku zabiti tri gola. Gavranović dva, Soudani jedan, praktički, svaki je udarac završio u mreži. Naravno da bi bilo glupo i neiskusno nakon prva dva-tri treninga reći da nitko drugi nema šansu nametnuti se pokraj njih dvojice, jasno da će, prije svih, Armin Hodžić dobiti prilike i minute, međutim, očito je da je taj dvojac prvi izbor trenera Cvitanovića. Vidjeli smo i na njegovu licu zadovoljstvo tom prvom Gavranovićevom prezentacijom, zapravo, prvi dojam je uistinu bio - “top”. Sve želje ljudi u Dinamovoj ekspediciji u Rovinju svode se na isto “samo da mu je zdravlja i Gavranović će ubrzo pokazati da je veliko pojačanje”.

Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

A zanimljivo je, Gavranović i Soudani zbližili su se i izvan terena. Iako je cimer s Janom Lecjaksom, Gavro, kako ga svi zovu, najviše vremena provodi u društvu Soudanija i Doumbije. Zbližio ih je francuski jezik, svima je materinji, pa je Gavranovićevim dolaskom afrički dvojac dobio još jednog izvornog govornika.

- Ma ja vam govorim puno jezika, mogu se sporazumjeti sa svima u momčadi, a drago mi je da sa Soudanijem i Tongom mogu pričati na francuskom, tako se najbolje razumijemo - rekao je Gavranović koji priznaje da je sa Soudanijem odmah “kliknuo”.

Nema opuštanja

- Prvi dojmovi u Dinamu su fantastični, svi su me odlično primili, radujem se svakom treningu. Bitno je da se sa Soudanijem dobro upoznam, igramo blizu jedan drugome, važno je da se dobro razumijemo. Kvalitetan je igrač, naravno, osjećam već sad da ćemo dobro surađivati.

Kako se stvari na početku čine, mogli bi postati napadački tandem, zajedno u špici?

- Ima vremena za to, vidjet ćemo. Meni odgovara sve, trener ima svoje ideje, ima još dovoljno treninga do početka prvenstva da vidi kako ih provodimo i koje su najbolje opcije. Svi moramo dati najviše što možemo, nema nikakvog opuštanja, a onda će šef zaključiti koja je uloga najbolja za kojeg igrača - reći će Gavranović, koji nije želio uspoređivati način rada Matjaža Keka i Marija Cvitanovića.

- Neću uspoređivati Dinamo s Rijekom. Na Rujevici sam proveo prekrasne trenutke, to će uvijek ostati dio mene, međutim, sad sam u Dinamu, gledam samo u budućnost. Uostalom, prvi treninzi su uvijek i svuda teški i zahtjevni, no moramo to proći da bi nam se kasnije taj rad vratio.

A što kaže Soudani? Nasmiješen kao i uvijek, odlično raspoložen, ali, priznaje, i umoran. Jer, rijetkost je da je Soudani na pripremama od prvog dana, obično je dolazio kasnije, zbog reprezentativnih ozljeda.

- Sretan sam što sam s momčadi od prvog dana, dugo nisam. I zato očekujem da na proljeće budem još bolji nego što sam bio. Znate, teško je kad ne prođeš pripreme, ne treniraš kao ostali suigrači, često sam se ozljeđivao i uvijek to bio problem, koji dođe na naplatu. Sad radim od prvog dana s ostalima, dajem sve od sebe da se što bolje pripremim i siguran sam da će se to vidjeti i na mojim igrama.

Zabiti, pobijediti...

Znači, slijedi još plodnije proljeće? Na jesen je zabio 11 golova, koliko će u nastavku sezone?

- Što više, uvijek želim zabiti, ili asistirati, pomoći momčadi da pobijedi. To mi je najvažnije.

Vidimo, dakle, da je odlično prihvatio Gavranovića, da puno komuniciraju i izvan travnjaka?

- Je, dobri smo, Gavro je sjajan dečko, ali i odličan igrač. Vidi se da će nam biti pojačanje. Jedino, Dinamo nije Rijeka, ovdje je pritisak veći i na to će se morati naviknuti. Ali, dobar je, siguran sam da će se vrlo brzo potpuno uklopiti.

Izgleda da ih trener Cvitanović vidi zajedno u vrhu napada, kako će se Soudani snaći u novoj ulozi?

- Nema problema, nikakvog. Meni je svejedno, igrao u napadu ili na krilu, želja je uvijek ista. Zabiti, pobijediti. Siguran sam da ćemo biti dobri na proljeće.

Budu li njih dvojica tako dobro surađivali i kad dođu utakmice, kad postane važno, onda se crno piše suparničkim obranama. Odvojeno su ove sezone već zabili 24 gola, koliko će ih “utrpati” zajedno? Jezik im je zajednički, i onaj nogometni, i onaj govorni, mogli bi zaista postati ubojit tandem.

Linker
07. svibanj 2024 05:10