Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
O TOME SE PRIČA

U MAKSIMIRU SE SPREMA VELIKA REKONSTRUKCIJA Kapetan i najbolji igrači bi prema inozemstvu, a evo i napadača s kojim bi Modri idu po Ligu prvaka!

MODRI POGLED PREMA LJETU Thievy Bifouma napadač za Ligu prvaka, Ademi razmišlja o odlasku u inozemstvo
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. svibanj 2018. 00:28

Thievy Bifouma (26), desnokrilni reprezentativac Konga i turskog Sivaspora, trebao bi postati novi igrač Dinama! Radi se o napadaču jako dobrog pedigrea koji je odijevao dresove Espanyola, Las Palmasa, West Bromwich Albiona, Granade, Reimsa, Bastije, Osmanlispora i konačno - Sivaspora.

Za reprezentaciju Republike Kongo odigrao je 25 utakmica i postigao 11 pogodaka, a debitirao je 2. kolovoza 2014. godine. Rođen je u Saint-Denisu u Francuskoj, tako da ima i francusko državljanstvo. Zanimljivo, igrao je i tri utakmice za U-21 reprezentaciju Francuske. Ove sezone za Sivaspor je odigrao 30 utakmica, postigao je šest pogodaka i dva puta je asistirao...

Traži veliku plaću

Naši izvori tvrde da bi trebao aterirati u Zagreb te krenuti na liječnički pregled. Službene informacije iz Maksimirske 128 još nema, ali navodno je posao pri kraju. Vrijednost Bifoume na Transfermarktu iznosi 1,75 milijuna eura. Ugovor Bifoumi istječe zadnjeg dana lipnja ove godine, tako da će u plavi dom, ako transfer bude zgotovljen, doći kao slobodan igrač. Pregovarači su jučer bili u Zagrebu i ipak neće sve proći tako glatko. Bifouma, naime, traži dosta veliku plaću, trenutačno veću nego što je Dinamo spreman dati. No, naravno, zato i postoje pregovori.

Ako se posao privede kraju, onda bi Bifouma bio peti novi igrač s kojim će Modri, od nedjelje opet prvaci Hrvatske, jurišati na Ligu prvaka. Nova lica koja će sljedeće sezone biti stanovnici plave svlačionice su Ivan Šunjić, Luka Menalo, Sadegh Moharrami i, naravno, čovjek koji je već tu, Mario Budimir.

Mogući dolazak Bifoume pak znači da se približio odlazak najboljeg Dinamova igrača El Arabija Hilal Soudanija. Bifouma, naime, igra baš na njegovoj poziciji desnog krila pa je onda logično da Modri ne bi dovodili pojačanje baš za to mjesto kad bi Alžirac ostao. Kažu naši izvori da je Bifouma igrač sličan Mr. Derbyju, te da će, ako dođe, uistinu biti pravo pojačanje, u rangu Soudanija.

Momčad iz Championshipa, Nottingham Forest, koja je najboljeg modrog igrača željela dovesti ove zime nije odustala, a Soudani želi otići. Englezi su Soudanija spremni platiti milijun eura, Dinamo bi se riješio njegove plaće koja iznosi također milijun eura godišnje, dakle s obzirom na njegovo trajanje ugovora, stavka ‘ušteda’ iznosila bi 2 milijuna eura. Kad se još zbroji milijun eura koji bi plava blagajna inkasirala na temelju odštete, ukupno bi na Soudaniju bilo zarađeno 3 milijuna eura.

Kad smo već kod odlazaka, Stuttgart je jučer i službeno objavio da je Borna Sosa postao njihov igrač. Mladi momak koji se našao na širem popisu izbornika Zlatka Dalića tako je definitivno zgotovio trenutačni ‘transfer života’, a Dinamo je utržio 8 milijuna eura. Uskoro bi trebalo biti objavljeno i da je Ante Ćorić postao novi igrač Rome, a s Olimpica će na adresu Maksimirska 128 također stići uplatnica od 8 milijuna eura.

Naravno, ne treba u cijeloj priči oko odlazaka zaboraviti Filipa Benkovića za kojeg su ozbiljno zainteresirani Inter, Tottenham i Newcastle, koji su prema našim saznanjima spremni isplatiti 20 milijuna eura. Kad bi se do kraja odvrtjela priča oko odlazaka trojca mladih igrača Modrih, onda bi Dinamo na Sosi, Ćoriću i Benkoviću zaradio golemih 36 milijuna eura! Ako još pridodamo ukupnu zaradu od Soudanija (transfer plus plaća) Modri bi u sljedeću sezonu krenuli bogatiji za 39 milijuna eura!

Dakle ‘bogati’ Dinamo jurišao bi na bogatu Ligu prvaka... Ali, naravno, bio bi i kadrovski slabiji za te momke koji jesu ili će možda autorizirati transfere. No, saznajemo da će biti još nekih dolazaka u plave dvore, te da po procjeni maksimirske struke ‘novi’ Dinamo neće biti slabiji od ovoga koji smo gledali ove sezone dapače. S obzirom na to kakva je bila sezona i kako se teško došlo do hrvatske krune, logično je da Dinamo mora biti bolji, jer samo tako može barem nešto napraviti u Europi. A to ‘barem nešto’ podrazumijeva minimalno plasman u skupinu Europske lige.

Skupi Gabriel

Koji bi još igrači mogli ojačati plavi klub? Ima raznih kombinacija, neki izvori tvrde da je dolazak jednog od najperspektivnijih mladih igrača Hrvatske Lovre Majera vrlo izvjestan, neki spominju Frana Karačića i povratak Bojana Kneževića. Kad smo već kod Kneževića, defenzivnog veznog, a s obzirom na dolazak Ivana Šunjića, također igrača te pozicije, u Maksimiru se sve glasnije šapuće da bi mogao otići kapetan Arijan Ademi! Makedonski reprezentativac ima 26 godina, to je nekako idealno vrijeme za zgotoviti kakav transfer koji bi mogao osigurati egzistenciju.

Ima tu raznih promišljanja, razgovora i pregovora. Recimo, hoće li Dinamo otkupiti ugovor Brazilca Gabriela koji je jako skup, po nekim informacijama košta čak 4 milijuna eura. Ali s obzirom na zaradu od izlaznih transfera, možda bi se moglo uložiti u tu priču, naročito ako ode Benković. Uz dodatak da i Rrahmani ima nekih ponuda, a postoji i zainteresiranost nekih klubova za Petra Stojanovića. No s obzirom na priče oko mogućih odlazaka Benkovića i Rrahmanija, stoper je Dinamu očito neophodan. Da ne zaboravimo, u kombinacijama je i lijevi bočni Kamerunac Ngah...

Prijelazni rok starta uskoro, ono što sigurno znamo je da će u Maksimiru svakako biti zanimljivo. Zasad je ipak najbitnije da se titula prvaka vratila u plave vitrine.

Linker
03. svibanj 2024 15:19