Ivan Klindic / CROPIX
PLAVA ZEMLJA OSMIJEHA

U Maksimiru sve ide po planu, a Kruno Jurčić je postao autor igračkog 'baby booma’

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. travanj 2013. 19:52

Dinamo je zemlja smiješka. U Maksimiru uživaju sve u šesnaest. Sve im ide po planu, na svim razinama. Momčad Krune Jurčića praktički je osvojila još jedan naslov prvaka, uvjerljivo vodi sa 14 bodova prednosti ispred Hajduka. Nije ta prvenstvena priča, naravno, neočekivana i iznenađujuća, ali Modri su još jednom pokazali svoju superiornost i na tome im svakako treba čestitati.

Ono što posebno treba veseliti sve jest činjenica da je Kruno Jurčić uspio biti autor pravog igračkog “baby booma”. U vrlo kratkom razdoblju uspio je etablirati mlade igrače koji su dojučer bili tek mladići s perspektivom. Je li itko mogao sanjati da će jedan čupavi dječak koji se pojavio na zimskim pripremama postati udarni član momčadi i u tri mjeseca postati želja mnogih velikih europskih klubova? O Tinu Jedvaju je, jasno, riječ. Taj mladić neslućenih mogućnosti može jednako dobro igrati stopera i zadnjeg veznog što je zorno pokazao u posljednjoj utakmici.

Za Jozu Šimunovića se znalo da je talent, ali opet, je li se itko nadao da će i on uhvatiti svoje mjesto u seniorskom sastavu? Ili da će u HNL-u debitirati još kadet , dečko rođen 1997. godine, Fran Brodić. Pa vjerojatno mnogi, makar se radi o svjetskom talentu, nisu mislili da će stalno od prve minute igrati Alen Halilović, također dječak.

Velike su to stvari, nema tu previše filozofiranja i analiza, dokaz je to da se u maksimirskom klubu radi izvrsno, od nogometne škole do prve momčadi.

Ne smijemo zaboraviti niti Arijana Ademija koji je postao hrvatski reprezentativac, Šimu Vrsaljka koji igra sve bolje i bolje i približava se svojim najboljim izdanjima, novo lice Saida Husejinovića koji pokazuje da je pravi španer. Do ozljede je briljirao Duje Čop, Marcelo Brozović stasa u hvalevrijednog igrača... Da, i Ivan Kelava se u novom Jurčićevu mandatu tjelesno doveo u red.

U tako malo vremena, mnogo toga dobrog. Potencijal Jurčićeve momčadi je vrhunski, sad ga dalje treba samo “tesati”. U danima kad hrvatski nogomet doživljava svoje zvjezdane trenutke, reprezentacija je četvrta na svijetu, reprezentativci Modrić i Mandžukić su u polufinalu Lige prvaka, mlade reprezentacije blistaju, eto i Dinamo se pridružuje tom kolopletu krasnih događanja. Iako na ovim prostorima sponzori od nogometa okreću glavu kao od kuge, klub je zahvaljujući transferima plasmanima u Ligu prvaka financijski solventan, najavljuje se kupnja dvojice-trojice pravih pojačanja, konkurentniji europski iskorak u Ligi prvaka. Vrijeme za slapove hvalospjeva i pohvale, bez svake sumnje.

Nije to sve. Lokomotivi također cvjetaju ruže, a u tom klubu igra ogroman broj Dinamovih igrača na posudbi. Kramarić i Antolić svojim su lijepim izdanjima najavili povratak u Jurčićevo jato, a i svi ostali koji su plavi dres zamijenili onim Lokosa napreduju.

U cijeloj toj priči jedino je pomalo zapelo u Radniku, drugoligašu u kojem se školuju modri izlazni juniori, ali i tu je povučen potez, doveden je bivši trener Modrih Ante Čačić koji bi do kraja sezone stvari trebao postaviti na pravo mjesto.

Linker
03. svibanj 2024 17:13