Vlado Kos / CROPIX / CROPIX
TEŠKA VREMENA

U VRIJEME KADA JE SVE STALO ON JE BIO PRVI U HRVATSKOJ KOJI JE POVUKAO NEIZBJEŽAN POTEZ 'Nakon ovoga ćemo moći izdržati mjesecima...'

Piše: Darko RužićObjavljeno: 05. travanj 2020. 14:46

Teška su vremena nastupila. Mnogi će se suglasiti i reći - nikad teža. Za sve. Sport je zamro. Odgađaju se i najveća natjecanja, EP u nogometu i najveći sportski događaj Olimpijske igre. Prekinuta su i sva nacionalna prvenstva, neka i potpuno obustavljena i proglašena okončanima iako nisu odigrana do kraja. Nikad se tako nešto nije dogodilo.

Izgradnja neće stati

U prvoligašu s Drave prvi su reagirali i povukli konkretne poteze. Jer izvanredna situacija zahtijeva i izvanredne mjere. Čak je i nebitno pri tome što su i nepopularne i što i od onih koji su se s njima htjeli ne htjeli morali suglasiti nisu prihvaćene s oduševljenjem. Ali prihvaćene su. U Osijeku su se njegovi Bijelo-plavi profesionalci ponijeli razumno i odgovorno.

Svjesni situacije, prijedlog klupskog čelništva da se trajno odreknu 25 posto dosadašnjih primanja, da kada to bude moguće i kada natjecanje opet krene uz pedeset posto dosadašnjih plaća dobiju još preostalih 25 posto od ukupnog ranijeg primanja. I to su učinili bez zadrške, svi do jednog. Predsjednik i suvlasnik kluba Ivan Meštrović spretan je poslovan čovjek. Pun ideja i racionalnih poteza. I ovaj koji je povukao je takav.

Osijek, 270419. 
Stadion Gradski vrt. 
Utakmica 31. kola 1. HT lige Osijek - Dinamo. 
Na fotografiji: Ivan Mestrovic. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Predsjednik Nk Osijek Ivan Meštrović

COVID-19, ta nesretna pandemija koronavirusa zatekla ga je u Budimpešti, u mjestu njegova stanovanja, ali klubu je uvijek na raspolaganju i sav predan osmišljavanju strategije i njegova djelovanja. Dakako da je i u ovoj teškoj situaciji s puno senzibilnosti za aktualni trenutak morao donijeti odluku o smanjenju novčanih primanja u svom klubu kako bi osigurao njegovu opstojnost.

- Mi smo prvi osmislili i izradili krizni plan za djelovanje u ovom teškom razdoblju. Naišli smo na veliko, na puno razumijevanje svih igrača, članova stručnog stožera i naših klupskih djelatnika na čemu im svima zahvaljujem. Sad kada smo povukli taj potez i nastavili djelovati pod drugim uvjetima siguran sam da možemo izdržati mjesecima uredno izvršavajući svoje obveze - naglasio je predsjednik prvoligaša s Drave Ivan Meštrović.

Dakle, Osijek živi i dalje, i živjet će. Nitko u njemu neće ostati bez mjesečnih primanja iako će ona biti manja nego do donošenja kriznog plana. Uredno će i dalje poslovati. I ne samo to.

- Izgradnja našeg novog stadiona i nogometnog kampa nije stala i neće stati. U ovom je trenutku Osijek stabilan i ostat će takav. Kažem, opet, možemo izdržati mjesecima i znamo kako.

Znano je, čovjek je od ideje i akcije, kao takav i poseban savjetnik predsjednika HNS-a Davora Šukera. A krovna nogometna organizacija je također, kao i njene članice, klubovi, na teškoj kušnji zbog zla koje je snašlo cijeli svijet.

Što HNS može učiniti da im pomogne u nevolji?

- Mora stvoriti regulativu kroz koju bi imao pravni temelj da se ne dogodi da i jedan klub propadne, a nekima i takva opasnost prijeti. Tri su koraka važna. Prvi, biti svjestan neznanja što donosi budućnost. Drugi, shvatiti postojeću nelikvidnost i mogući raspad sustava na razini klubova, pa i očekivanja najgoreg scenarija, njihova gašenja u čemu FIFA, UEFA i nacionalni savezi i naš HNS moraju svima dati smjernice i odrediti zakonsku regulativu budućeg djelovanja. Treći je u uskoj svezi s tim drugim, jer ako se ne povuku potezi u cilju zajedničkog djelovanja kroz donošenje regulative bojim se najgoreg, gašenja dobrog, ne želim to ni izgovoriti, većine klubova - rekao je Meštrović.

Linker
12. travanj 2024 03:52