Arijan Ademi
 Damir Krajac CROPIX
OTKRIO DETALJE SLUČAJA

UGLEDNI AMERIČKI ODVJETNIK EKSKLUZIVNO ZA SN 'Ademi je na kraju ipak dobio najmanju moguću kaznu, a UEFA sada mora platiti dio troškova'

PAUL GREENE ZA SN Ugledni američki odvjetnik osim igrača Dinama zastupao je Asafu Powella, Michaela Phelpsa, Darju Klišinu, a nakon ovog ‘slučaja oslobađanja’ objasnio je presudu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 29. ožujak 2017. 22:51

Paul Greene, ugledni američki odvjetnik, bio je mozak operacije “oslobađanje Arijana Ademija”. Radi se o čovjeku koji je vrlo iskusan u procesima sportskog prava, poznat i među najvećim svjetskim zvijezdama.

Primjerice, zastupao je Asafu Powella, kojemu je suspenzija zbog dopinga smanjena s 18 na šest mjeseci, Michaela Phelpsa zastupao je u slučaju zaštite internetske domene, zastupao je igrače protiv klubova... u svim mogućim sportovima. Bio je i odvjetnik Ruskinji Darji Klišinoj, jedinoj atletičarki kojoj je IAAF u tom trenu dopustio nastup na OIimpijskim igrama u Riju. Dakle, uspješan je, pa i u procesima pred CAS-om.

- Rješavao sam puno žalbi pred CAS-om u zadnjih 10 godina i u 85 posto njih bio sam uspješan - priča za Sportske novosti Paul Greene.

Nije moglo manje

Iako smo dojma da su emocije nakon smanjenja kazne Arijanu Ademiju bile podijeljene, da su se mnogi, pa i Ademi, nadali potpunoj pobjedi i trenutnom ukinuću suspenzije, Greene je sretan i ovim ishodom. Ipak se u konačnici ovo piše kao pobjeda.

Zagreb, 270715.
Stadion Maksimir, igraliste Hitrec-Kacian.
Trening GNK Dinamo pred sutrasnju utakmicu sa FK Molde.
Na fotografiji: Arijan Ademi, Domagoj Antolic, Josip Pivaric.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

- Vidite, dvije su važne stvari koje je CAS donio u svojoj odluci. Prva je da je Sud potvrdio kako Ademi nijedno nedopušteno sredstvo nije uzeo namjerno, dakle, nije varao, a drugo, UEFA će morati platiti dio njegovih sudskih troškova, dio pravne pristojbe. Što znači da je žalba uvažena.

No, u redu, onako laički i logički. Ako sportaš, u ovom slučaju Ademi, nije namjerno i svjesno uzeo nikakva nedopuštena sredstva, zašto onda nije potpuno oslobođen? Ako nije kriv, onda nije kriv?

- Ovo je bila najmanja moguća kazna, s obzirom na okolnosti i on je dobio najmanju moguću kaznu. Naime, po zakonu, ako sportaš i ne uzima doping namjerno, on ne može dobiti manju kaznu od dvije godine, ako pritom nije dokazan izvor nedopuštenog sredstva. Vijeće je utvrdilo da ne može sa sigurnošću reći da je Megamin bio taj kojim je Ademi unio zabranjenu supstancu u organizam, stoga kazna nije mogla biti manja od dvije godine.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Linker
19. travanj 2024 01:35