Damir Krajac / CROPIX CROPIX
ZNA SE KOME PRIJETI KATASTROFA

UGLEDNI HRVATSKI MENADŽERI OBJASNILI POVIJESNI UČINAK KORONE NA NOGOMET 'Nema EURA, Lige prvaka i Europske lige, a HNL je - 'Miss sela'

U ovo vrijeme prekida natjecanja pala je cijena igrača, o čemu svjedoči i internetska stranica Transfermarkt, a komentiraju menadžeri
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. travanj 2020. 17:11

Koronavirus je poput požara poharao nogometno tržište. Internetska stranica Transfermarkt srušila je vrijednost igrača, to smo jučer mogli pročitati, čak za 9,2 milijarde eura, ukupna vrijednost igrača u svijetu pala je za otprilike za 20 posto. Naravno, pala je i vrijednost hrvatskih igrača, a time i klubova.

Dinamo sada ukupno vrijedi 79,48 milijuna eura, 18,2 posto manje nego sredinom ožujka, Hajduk je na 20 milijuna eura, 17,2 posto manje u odnosu na isto vremensko razdoblje, Osijek s 18,1 posto pada sada vrijedi 17,60 milijuna eura, Rijeka s 17,6 posto pada 16,90 milijuna eura... Hoće li cijene igrača i klubova u svijetu, a jasno i u Hrvatskoj, i dalje padati, hoće li se i kad bi se mogle vratiti na “staro”, kako će izgledati ovaj ljetni prijelazni rok, hoće li biti velike prodaje ili će ona u velikoj mjeri biti stopirana...

Na sva ta pitanja odgovor smo pokušali pronaći kod poznatih hrvatskih nogometnih menadžera koji su vrlo dobro upoznati s financijskim kretanjima u nogometu.

- Ovaj ljetni prijelazni rok bit će samo za velika nogometna imena i za velike klubove. Za male klubove i za mala imena bit će katastrofalan. Tek za dvije godine će se stvari početi polako vraćati na staro - kaže nam Predrag Rački.

SN

Moramo čekati

Drži da će cijene velikih imena koja će prelaziti iz jednog kluba u drugi biti umanjene za otprilike 20-30 posto.

- Neće biti dodatnih smanjenja cijena, kretat će se u okviru tih postotaka. Kad je Hrvatska u pitanju, najmanje problema imat će Dinamo, ostali će imati većih problema. Dinamo ima nekoliko dobrih igrača, od svih hrvatskih klubova zagrebački će najmanje osjetiti ovu situaciju. Znate kako kažu u Italiji? Dinamo iz Zagreba jedan je skupi dućan. Cartierovi satovi koji koštaju deset tisuća eura, nikada se neće prodavati za dvije tisuće eura. Tako je i s Dinamom, tako se ni Dinamovi igrači koji vrijede, recimo, 10 milijuna eura neće prodavati za bitno nižu cijenu.

Kaže da će svi hrvatski klubovi, uključujući i Dinamo, biti u problemu još zbog dvije stvari.

- Nema Europskog prvenstva koje na najveća tržnica! Također, nema hrvatskih klubova u Ligi prvaka i Europskoj ligi. Ostaje samo HNL, a koga briga kad se bira “Miss sela” - zaključuje Rački.

Branko Hucika je uspješni menadžer u usponu, u Dinamu zastupa Oršića, Kulenovića, dvojicu talentiranih korejskih igrača.

- Držim da sve ovisi o ligama Petice, pogotovo Premiershipa. Te najjače lige su pokretači svih ostalih transfera. To je jednostavno automatizam s kojim će se doći i do HNL-a, do hrvatskih nogometaša - kaže Hucika.

Tvrdi dakako da će transferi u dogledno vrijeme biti manji diljem nogometnog Globusa, pa tako i u Hrvatskoj.

- Transferi će biti financijski umanjeni ovog ljeta, a biti će ih i bitno manje. Naravno da će prijelaznog roka biti kad se završi sezona, na bilo koji način. Nekim igračima istječu ugovori, sva logika govori da bi trebalo biti sljedećeg prijelaznog roka. Opet ponavljam, sve kreće od pokretača, klubova iz liga Petice, a sve će se onda reflektirati na ostale lige. Igrači koji je zanimljivi tržištu i dalje će biti zanimljivi.

Kaže da je jasno teško bilo što prejudicirati.

- Kod nas u Hrvatskoj je koronavirus, recimo, pod kontrolom, ali u Engleskoj, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj, recimo, nije tako, ogroman je broj zaraženih. Mi u Hrvatskoj moramo čekati da se tamo situacija stabilizira, ne ovisimo samo o sebi, nego o državama iz kojih novac stiže. Kad govorimo o nogometu, trebamo navijati da se u tim zemljama sve dovede u normalu, da vidimo kako će one reagirati - zaključuje Hucika.

Zagreb, 181219. 
Stadion Maksimir. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 6. kolo, 
GNK Dinamo - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: Dani Olmo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

Sve je u vezi

Marko Naletilić kaže da nitko ne može točno procijeniti što će se događati.

- Sve ovisi o tome koliko će trajati globalni zastoj ekonomije, jer novac u nogomet i sport generalno dolazi iz ekonomije koja sada stoji. Multimilijarderi poput vlasnika Manchester Cityja ili PSG-a upumpavaju novac u klubove iz svog biznisa. Dakle, sve je povezano, svi su na istom tržištu - kaže Naletilić. Veli da se nešto ipak može tvrditi sa sigurnošću.

- Sljedeći prijelazni rok će biti jako, jako slab. A i pitanje jest hoće li ga uopće biti! To govorim u smislu aktivnosti, a ne u smislu otvaranja prijelaznog roka. Držim da će aktivnost biti nikakva. A predviđam da će takav biti i zimski prijelazni rok. Što će ova kriza dulje trajati, tako će i cijene više padati. Kratkoročno, cijene će definitivno padati, a ovisi o duljini krize ovisi hoće li to kratkoročno postati dugoročno. U ovoj krizi, svi su na istom brodu, igrači, klubovi, sponzori, televizije, gledatelji... - zaključuje Naletilić.

Andy Bara, menadžer Danija Olma i nove maksimirske mlade zvijezde Daniela Tueta, kaže:

- Pitanje je koliko su te cijene koje su osvanule na Transfermarktu realne, odnosno hoće li biti realne. Recimo, ne vjerujem da će Inter pustiti Brozovića za ovu umanjenju cijenu. On ima svoju cijenu, ona će za njega biti tražena. Možda griješim, ali ne vjerujem da će klubovi prodavati svoje igrače po bitno nižim cijenama. Jednostavno, kad dođe kupac, kazat će “igrač nije na prodaju”. Da sad netko dođe u Dinamu kupiti Petkovića, zar mislite da bi ga klub prodao po umanjenoj cijeni?

Šok i nespremnost

Smatra da će cijene transfera biti manje, ali ne u tolikoj mjeri da će se igrači prodavati samo tako.

- Bit će teže, transferi će biti jeftiniji, ali mislim da će se igrači prodavati na veći broj rata. Primjerice, ne na tri, nego na šest. Neće biti plaćanja odjednom, neće biti plaćanja, recimo, na godinu i pol dana, nego na tri ili četiri. Kad se gledatelji vrate na tribine, počet će se vraćati cijene koje smo imali prije ove krize. Također, utakmice će se gledati na televiziji, počet će stizati novci od TV prava, ponovno će se početi zarađivati. Naravno, možda se odmah neće sve vratiti na staro, ali ubuduće mislim da će se klubovi osiguravati od pandemija. Možda će u ugovore igrača biti uglavljeno da im se smanjuju primanja u slučaju pandemije, sad su svi ostali u šoku i nespremni, jer se ovo dogodilo prvi puta. U tom slučaju više neće biti pregovora s igračima - zaključio je Bara.

Linker
28. travanj 2024 11:17