Zagreb, 151210.Stadion Maksimir. Euroliga, nogometna utakmica 6. kola skupine D, susret izmedju NK Dinama i grckog PAOK-a F. C.Na slici: navijaci Dinama krecu prema maksimirskom stadionu.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX
DINAMO - PAOK 0-1

UKLETI DINAMO: Salpingidis utišao promrzli Maksimir, proljeće ostaje san!

Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 14. prosinac 2010. 20:30

ZAGREB - Temperatura zraka bila je debelo ispod nule, preniska i za najveće mangupe. Međutim, nova epizoda “maksimirske tragedije” još je zaslužnija za nove ozebline na modrim srcima. Dinamo ponovno nije uspio dohvatiti toliko željeno proljeće u Europi (ili prezimljavanje, kako bi rekli pedantniji), a dojam da se ispalo od lošijeg protivnika opet je “niškoristi”.

Kao protiv Olympiacosa

Nije bilo teško predvidjeti kako bi treneri mogli postaviti igru u maksimirskoj hladnjači. Teren je stanjem bio istovjetan onome na kojem je 1998., u posljednjoj “povijesnoj” utakmici s grčkim predstavnikom, Dinamo ostao bez proljeća u Europi nakon remija s Olympiacosom (1-1). Tada je Dinamu trebalo tri razlike, a sinoć je Vahina momčad sanjala bilo kakvu pobjedu. Zbog toga je Halilhodžić, u skladu s postulatima koje je ugradio od dolaska u Maksimir, naredio “bilićevsku” kontroliranu agresiju u kojem se čuvalo vlastiti gol i strpljivo napadalo protivnički. S obzirom da je Ioakim Havos, suprotno najavama, “postavio autobus” ispred svog šesnaesterca, posljednji red Dinama nije imao nikakvog posla u prvih 45 minuta. Jedinu paniku Dinamovi su si braniči stvorili sami. Barbarićevo poigravanje u petoj minuti pokušao je raščistiti Tonel, ali je njegovo ispucavanje od Athanasiadisa tek pošteno zagrijalo Kelavu.

Beqiraj stalno u zraku

Da nije bilo te nespretnosti njegovih najbližih suradnika, Kelava bi se na -5 celzijevaca zasigurno pretvorio u santu leda. Igralo se gotovo isključivo na polovici gostiju, a najistaknutiji Vahin pojedinac bio je “targetman” Fatos Beqiraj. Crnogorac je skočio na bezbroj ubačenih lopti, često dobivao dvoboje s PAOK-ovim braničima posebno žustru borbu vodeći s iskusnim Talijanom Cirillom. Na žalost konačno popunjenog Maksimira, često je ostajao sam. Kada su mu suigrači i priskočili upomoć, nedostjalo je manje ili više preciznosti.

Najbliže golu Dinamo je u prvom dijelu bio u 42. minuti kada je nakon još jednog prekršaja na Beqiraju Sammir iz slobodnog udarca pogodio vanjski dio vratnice. Blizu je bio i Tonel u 30. minuti nakon ubačaja iz kuta, ali je njegov volej na gol crti izbio Contreras.

Vaha s četiri napadača

Drugo poluvrijeme ponudilo je ipak drugačiji, opasniji PAOK koji je i dalje prepuštao inicijativu “plavima”, ali je postajao sve konkretniji u protunapadima. Jedan takav donio je i novu hladnu frontu u ionako zaleđene duše Dinamovih drukera. Modra obrana, koja se još nije uspjela priviknuti na zamjenu Calello - Rukavina, ostala je na vjetrometini, a iskusni Salpingidis se zahvalio na poklonu. Na širokom prostoru lako je pretrčao nepokretnijeg Barbarića i s ruba šesnaesterca majstorski svladao Kelavu.

Kada je primio gol, Halilhodžić se odlučio zamijeniti i drugog zadnjeg veznog Ademija te uveo Slepičku. S tri napadača u igri Dinamov napad nije dobio na ozbiljnosti jer PAOK ni milimetra nije odstupio od svojeg plana igre. Kada nije išlo s tri, Vaha im je dodao i četvrtog “špica” Kramarića. Uzalud, jer Dinamo u drugom dijelu nije ozbiljnije zapucao prema Halkiasu.

Bez kratkih rukava

Na kraju ostaje onaj stari, svim navijačima “plavih” dobro poznati osjećaj. Još jedna prilika je prošla, još jedna “povijesna” je izgubljena, još jednom su “kratki europski rukavi” ostali u ormaru...

Dinamo: Kelava - Cufre, Tonel, Barbarić, Etto - Badelj, Calello - Sammir, Ademi - Tomečak, Beqiraj



Trener: Vahid Halilhodžić

PAOK: Chalkias - Sznaucner, Contreras, Cirillo, Boussaidi - Vitolo, Pablo Garcia - Vieirinha, Fotakis, Salpingidis - Athanasiadis

Trener: Iaokim Havos





U drugoj utakmici skupine Villarreal je slavio u gostima kod Club Bruggea s 2-1 i osigurao prvo mjesto u skupini ispred PAOK-a. Iako je u 28. minuti Club Brugge poveo golom Dorgea Kouemahe, Villarreal je u samo četiri minute došao do preokreta, budući je Giuseppe Rossi tresao mrežu u 30. i 34. minuti. Valja reći da je pobjednički gol Rossi zabio iz penala koji je prethodno i sam izborio (srušio ga je Ryan Donk), kao i da je hrvatski veznjak Club Bruggea Ivan Perišić igrao do 65. minute.



Europa liga, skupina D, 6. kolo:

Club Brugge – Villarreal 1-2 (Kouemaha 28 / Rossi 30, 34-11m)

Dinamo Zagreb – PAOK 0-1 (Salpingidis 60)

Redoslijed: 1. Villarreal 12, 2. PAOK 11, 3. Dinamo 7, 4. Club Brugge 3

Linker
08. svibanj 2024 18:49