Ronald Goršić/Cropix
ČOVJEK TERENA

UPOZNAJTE JEDINOG KANDIDATA ZA ŠUKEROVOG NASLJEDNIKA Još kao igrač bio je otrov za napadače: Jedna je njegova velika prednost, a jedan minus

Bivši stoper s UEFA-inom trenerskom diplomom pokretač je i glavni operativac promjena u hrvatskom nogometu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. studeni 2019. 19:43

Još kao igrač Marijan Kustić bio je stoper i otrov za napadače, tada trećeligaške i drugoligaške, a kao dužnosnik vinuo se na internacionalnu razinu. Igra gotovo savršen flaster na Davoru Šukeru koji se izgubio na terenu, cure mu “zadnje minute” i samo se čeka kad će četvrti sudac podignuti semafor, a službeni spiker objaviti: “Izmjena, izlazi igrač s brojem 9 Davor Šuker…”

Komentatori su već pripremili kratak ekspoze jer to bi se moglo dogoditi vrlo skoro, žele odgovoriti gledateljima zašto za nekadašnju Zlatnu kopačku više nema mjesta u igri:

“Nije bio timski igrač, slušao je samo jednog trenera i to kad je morao, više je vremena provodio na listi ‘nedostaju’ nego u zapisniku, a kad bi se pojavio na terenu umjesto golova zabijao je autogolove“, objašnjavao bi publici u kojoj bi poneko lagano i “zijevnuo” jer sve su to odavno već zvali. I poduže skandiraju “Odlazi...”.

Ima trenersku licencu

Marijan Kustić nije bio nogometaš Šukerove klase, iako je jednom izabran za najboljeg stopera u trećoj ligi, njegovi su klubovi bili Lučki radnik, Orijent i Rijeka kao djetetu, za vrijeme srednje škole Špansko, da bi se zaposlio u policiji i zaigrao za seniore Novalje treću i drugu ligu. Kažu da je bio brz i lucidan… S Novaljom je stigao do play-offa za elitni rang protiv Međimurja, tada već kao sportski direktor i na te dvije utakmice kao privremeni trener zbog suspenzije Ivice Datkovića. U Čakovcu su izgubili 2:0, na Poljudu igrali uzvrat koji je završio 1:1.

Zagreb, 260418.
Hotel Double Tree by Hilton.
Konferencija Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj je govorio direktor natjecanja i infrastrukture Marijan Kustic o projektu obnove prvoligaskih travnjaka, finalu kupa u Vinkovcimai drugim temama.
Na fotografiji:    Marijan Kustic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
Marijan Kustić

S trenerskom diplomom UEFA A jedno je vrijeme radio u školi Novalje, a 2011. postao je predsjednik Nogometnog saveza Ličko-senjske županije. U HNS je na velika vrata ušao u travnju 2014. godine, tada je izabran u Izvršni odbor čiji je član bio do srpnja 2017. Kao državni dužnosnik, u to doba saborski zastupnik, morao je “zalediti“ mandat zbog odredbi o sukobu interesa. Ujesen iste godine kotirao je kao veliki kandidat za predsjednika HNS-a, ali povukao se radi “mira u kući”. Dok je Dario Šimić pokušao oporbenjačkim pristupom, glasovima nezadovoljnih kako funkcionira Kuća nogometa, Kustić se odlučio na drugačiju strategiju, mijenjati HNS iznutra. Zdravko Mamić još je jednom sačuvao leđa Davoru Šukeru, a Izvršni odbor ga je slijedio da i dalje bude predsjednik. Kustić je postao direktor za natjecanje i infrastrukturu, ali i.

I sad je došao taj čas. Marijan Kustić (rođen 10. veljače 1975. godine) odlučio je već ovoga prosinca redizajnirati HNS, Davoru Šukeru namijenjen je otpust, a novi čelni čovjek stiže na scenu u siječnju ili veljači 2020. godine.

Više se ne igra u rukavicama, karte su na stolu. Šukeru ne može presuditi Kustić sam, mogu Izvršni odbor i Skupština, ali on je pokretač. Hoće li se to pretvoriti u hrvatsku nogometnu “baršunastu revoluciju”, tek će vrijeme pokazati…

Varazdin,190718.
Druzenje Zlatka Dalica s novinarima i poznatim osobama u njegovoj vikendici kraj Drave.
na fotografiji: dalic i Marijan Kustic.
Foto: Zeljko Puhovski /  CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Marijan Kustić i Zlatko Dalić

Nogomet i politika njegovi su “mediji”, predsjednik je HDZ-a Ličko-senjske županije, mnogi su pisali kako je po srednjoškolskom obrazovanju konobar, a trenutačno studira sportski menadžment na sveučilištu Libertas. HDZ mu je jako uporište i Kustić je ovog časa jedino ime koje se glasno spominje kao novog predsjednika HNS-a. Međutim, to je otvoreno…

Čovjek terena

U operativnoj ulozi, a glavnu je preuzeo krajem ožujka ove godine kad je postao izvršni direktor, odradio je gradnju novih travnjaka prvoligašima, logistiku Svjetskog prvenstva i, kao vrhunac, povratak reprezentacije na Poljud. On je čovjek terena, obišao je županije i brojne klubove, u tom se poslu ugodno osjeća i od njegovih suradnika može se čuti da ne bi imao ništa protiv i da ostane prvi operativac, a netko drugi dođe na predsjedničko mjesto. Na kojoj god poziciji bude Kustić, on je ambiciozan čovjek koji okuplja kritičnu masu i vođa je promjena. Od nove “glave” očekuju se i novi vjetrovi u kompletnom domaćem nogometu…

U Bukureštu je u subotu 30. studenoga ždrijeb završnice Europskog prvenstva. Službenu delegaciju HNS-a čine predsjednik Davor Šuker, izvršni direktor Marijan Kustić, prvi dopredsjednik Ante Vučemilović-Šimunović, team menadžerica Iva Olivari, glasnogovornik Tomislav Pacak i, dakako, izbornik Zlatko Dalić. Bit će to zanimljiv susret, Kustić i Šuker na zadnjim su sastancima u HNS-u kratko i hladno razgovarali, prođe li plan da 9. prosinca Izvršni odbor HNS-a okrene palac dolje Šukeru, pa to potvrdi Skupština, možda su zadnji put u ovakvom sastavu na zajedničkom zadatku.

Politička opcija

Kustićeva je prednost što svima daje na važnosti, njegov projekt i projekt izbornika Zlatka Dalića prije svih je da nacionalna momčad igra širom zemlje, zna se da ranije to nije bilo tako, otvara vrata i gradi mostove od kojih su mnogi porušeni za Šukerova mandata. Minus za funkciju predsjednika je što dosad nije bio uključen u najviše međunarodne nogometne krugove, iako to nije presudno. Hrvatskom nogometu bitno je što će predsjednik napraviti u Hrvatskoj i za Hrvatsku, a ne za sebe i svoj rejting.

Međutim, sigurno nije najsretnije rješenje da predsjednik nogometnog saveza bude prvi čovjek jedne političke stranke u nekoj od županija. Iako je zakonom dopušteno. Kustić je već dosad napravio značajne pozitivne stvari, možda se i zato dosad unutar nogometne obitelji tome nije pridavala velika važnost. Je li Izvršni odbor cijeli ili velikom većinom na njegovoj strani, pokazat će se vrlo brzo.

Linker
18. travanj 2024 22:52