Nenad Dugi / Cropix
'HAMŠIK I DALJE KLASA'

UPOZORENJE VATRENIMA: BIVŠI DINAMOVAC ZA SN OTKRIVA 'Slovačka dolazi po pobjedu, nema im druge nego iznenaditi velikog favorita na njegovu terenu'

JAKUB SYLVESTR Bivši Dinamov napadač pravi je sugovornik uoči dvoboja hrvatskih i slovačkih nogometaša
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. listopad 2019. 10:10

Jakub Sylvestr, nekadašnji Dinamov napadač, postao je već stalni izvjestitelj SN-a uoči dvoboja hrvatskih i slovačkih nogometaša. Igra u izraelskom Ashdodu i otamo prati što se događa na nogometnoj sceni na ovim našim paralelama. Njegova Slovačka bit će Hrvatskoj idući, zadnji suparnik u skupini, nadajmo se i zadnja prepreka na putu do Eura. Baš Slovačka koju je Dalićeva momčad onako nadigrala i “razbila” u Trnavi, ali i Slovačka koja još uvijek može izboriti nastup na Europskom prvenstvu.

- Vidite koliko je to zahtjevna i teška skupina, nema u kvalifikacijama više laganih suparnika. Nekad si mogao unaprijed računati sa šest, čak i 10 bodova, sad takav luksuz više nitko ne uživa - priča Sylvestr i okreće se pomalo utakmici Hrvatske i Slovačke.

Objasnili smo mu kako se vjerojatno neće igrati u Rijeci gdje je bilo planirano, jer su očito naši “nogometni oci” mislili kako će taj susret biti rezultatski nevažan za Hrvatsku.

- Ipak u Zagrebu, znači? Pa dobro, ne mijenja to na stvari, cilj Slovačke svakako je pobijediti Hrvatsku. Bilo bi lakše da ste vi pobijedili Wales ili da smo ga mi pobijedili koji dan ranije, tada bi i Hrvatskoj i nama ova utakmica bila lakša, s manje stresa, ali, što je, tu je. Čujem se s ljudima u Slovačkoj, s nekim igračima, svi su svjesni da nema druge nego iznenaditi velikog favorita na njegovu terenu. I doći će u Zagreb po pobjedu.

SYLVESTR, STATISTIKA ZA DINAMO

U HNL-u

32 utakmice

2 pogotka

U KUPU

9 utakmica

3 pogotka

UKUPNO

41 utakmica

5 pogodaka

Doduše, Hrvatskoj je dovoljan i bod za prolaz na Europsko prvenstvo?

- Je l’? Pa što onda čekamo, ajmo se dogovoriti, svakom bod. Sad ću nazvati izbornika Hapala da pokuša nešto riješiti. Šalim se, naravno, nismo mi Skandinavci da odigramo 3:3 kad nam treba i jednima i drugima, ha-ha. Bez obzira što je Hrvatskoj dovoljan bod, neće nitko igrati na remi, ne možeš igrati na bod, jer onda se često dogodi da izgubiš sve. Tako da će obje reprezentacije ići na pobjedu, pa tko bude uspješniji. Slovačka još kasnije igra protiv Azerbajdžana, ako ne pobijedimo Hrvatsku ovisit ćemo i o dvoboju Walesa i Mađarske, stoga, sve je još tu moguće i nepredvidljivo.

Kako je odzvonila u Slovačkoj ona velika hrvatska pobjeda (0:4)? Sigurno bi Slovacima bilo sad lakše da je Hrvatska opuštena i riješena briga, jer znamo da su naši reprezentativci najbolji kad je stani-pani?

- Da, kažem da bi nam bilo puno lakše da je Hrvatska pobijedila u Cardiffu kad mi već nismo pobijedili Velšane. Jasno je da je Hrvatska veliki favorit, pokazali ste u Trnavi koliko ste jaka i ozbiljna reprezentacija. Međutim, možda baš taj visoki poraz pomogne mojim sunarodnjacima. Jer, sad su vas Slovaci upoznali, osjetili su tu snagu na svojoj koži i to iskustvo će sigurno dobro doći u novoj utakmici. A da ne kažem da će tih 0:4 biti i dodatan motiv, Slovačka će doći u Hrvatsku pokazati da on nije realan odnos snaga. Neće se sigurno lako predati.

Kakva je krivulja forme slovačkih nogometaša, hoće li u studenome biti raspoloženiji nego u rujnu?

- A to ne znam. Ima još mjesec dana vremena do utakmice, teško je reći tko će biti u kakvoj formi. No, vjerujem da će momčadska prezentacija biti puno bolja od one u rujnu u Trnavi.

Naš je dojam da ovoj Slovačkoj nedostaje onaj prav Marek Hamšik iz najboljih dana, iz doba kad je u Napoliju bio “na tragu Maradone”. U kvalifikacijama je upisao tek dva gola, i to protiv Azerbajdžana. Odlazak u Kinu je ostavio posljedice?

- Ne bih se složio. Hamšik je i dalje top klasa, uostalom, kad si vrhunski igrač, ne možeš samo zbog odlaska u Kinu u godinu dana postati manja klasa. Samo, Hamšik sad ima drugu ulogu u momčadi. Igra više u sredini terena, nije toliko blizu golu, pa njegov učinak nije toliko izražen brojkama. On je sad, da se tako izrazim, više Iniesta. Sigurno po kvaliteti u rangu s Rakitićem ili Modrićem. A i što se asistencija i golova tiče, to ovisi i o kvaliteti suigrača, nema Hamšik uza se Lavezzija i Cavanija kao onda u Napoliju. No, i dalje je na visokoj razini, samo s drugim zadacima unutar momčadi.

Jesu li ljudi, navijači, u Slovačkoj optimisti glede konačnog raspleta u skupini?

- Ne znam, nisam toliko upućen, ali koliko čitam i čujem, nadaju se da još nije sve izgubljeno.

Naravno, Sylvestr prati Dinamo, raduje se europskim pobjedama Modrih.

- Ma, nije mene to iznenadilo, Dinamo je velik klub, bio i ostao. Ali, moram priznati da me oduševio Petković na utakmici u Trnavi. Prvi put sam ga gledao, mislio sam da mediji u Hrvatskoj i ljudi u Dinamu malo pretjeruju kad su ga toliko hvalili, no uvjerio sam se da se uistinu radi o klasnom, vrhunskom napadaču. Napravit će pravi transfer, igrati još u velikom klubu.

GDJE JE SVE IGRAO

Slovan Bratislava

FC Erzgebirge Aue

1.FC Nürnberg

Beitar Jeruzalem

Dinamo Zagreb

Aalborg BK

Bnei Yehuda Tel Aviv

FC Petržalka

Aalborg BK

SC Paderborn

Linker
29. travanj 2024 00:55