Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images
NESAGLEDIVE POSLJEDICE

URUŠAVA SE ZLATNI RUDNIK ZA NAJBOLJE SVJETSKE KLUBOVE Real Madridu i Barceloni prijete strašni gubici! Evo koliko će izgubiti samo na El clasicu

NIŠTA OD ZLATKE KOKE Izgledno otkazivanje International Champions Cupa, ljetnog pripremnog turnira koji donosi velik novac
Piše: HinaObjavljeno: 20. ožujak 2020. 16:53

Veliki europski klubovi imat će financijske gubitke ne nastavi li se sezona, no dodatni udarac moglo bi im nanijeti izgledno otkazivanje International Champions Cupa (ICC). Turnir na kojem sudjeluju od 2013. godine solidno im puni blagajne dok se njihovi igrači tijekom ljeta pripremaju za prvenstva. Zbog koronavirusa koji se proširio iz Kine već je otkazan azijski dio turnira planiran u Singapuru, dok je američki dio ‘u zraku’.

Real Madrid i Barcelona namjeravali su se za četiri mjeseca vratiti u Sjedinjene Američke Države, napose jer su ondje računali na veliku nagradu u međusobnom sudaru. Na američkom tlu u planu je bio drugi El Clasico nakon onog u Miamiju 2017. godine. On bi poslužio umjesto boce šampanjca prilikom otvaranja novog stadiona u ‘gradu poroka’. Allegiant Stadium je buduće čudo Las Vegasa. Od ove godine na njemu će igrati Raidersi u NFL ligi, pa su se nedavno preselili ondje.

Otkazan Singapur

No, koronavirus je već prije četiri tjedna zadao prvi udarac ‘prijateljskom’ El Clasicu kada je američka tvrtka Relevent Sports, organizator ICC-a, morala otkazati igranje utakmica u Singapuru. Prekidanje europskih prvenstava, uključujući španjolsko, stvara probleme u kalendaru. Tome treba pridodati i zatvaranje Sjedinjenih Američkih Država zbog širenja virusa, koji je zašao i u NBA ligu. Zbog toga će se idući draft NFL-a održati bez publike 23. travnja, upravo u Las Vegasu.

- I dalje planiramo održati turnir ICC, te prilagođavamo datume kalendarima prvenstava u Europi - poručio je dužnosnik Relevent Sportsa.

- Pratimo situaciju, no potrebno je shvatiti kako se ona brzo i svakodnevno mijenja - dodao je.

LISBON, PORTUGAL - SEPTEMBER 05: Javier Tebas President of La Liga talks during Day 1 of Soccerex Europe Convention at Tagus Park on September 5, 2019 in Lisbon, Portugal. (Photo by Gualter Fatia/Getty Images)
Gualter Fatia/Getty Images

Predsjednik španjolske lige Javier Tebas uvjeren je da će se klupska prvenstva diljem Europe nastaviti sredinom svibnja.

- Možda i prije, ali to je rok s kojim baratamo. Najkasnije tada će se nastaviti prvenstvo - rekao je nakon što je za lipanj i srpanj otkazano Europsko prvenstvo. U Španjolskoj je preostalo još 11 kola, pa bi na ljeto prvenstvo moglo završiti.

No, koronavirus ima svoj plan koji se ne uklapa u Tebasov, pa je u Španjolskoj u srijedu probio novu psihološku granicu zarazivši više od 17.000 osoba.

- U svakom slučaju, sigurnost i zdravlje će nam biti prioritet - rekao je dužnosnik Relevent Sportsa o ovoj temi.

Nogometaši Real Madrida i Barcelone tjedan dana se nalaze u kućnoj izolaciji, gdje individualno treniraju svaki za sebe. S obzirom na aktualnu situaciju Kraljevski klub bi mogao odustati od inozemnih priprema, te igrati prijateljske utakmice samo u Španjolskoj. Izostanak turneje, međutim, nagrizao bi mu financije. Real Madrid je lani zaradio 12 milijuna eura neto sudjelujući na ICC turniru, te je među onima koji najbolje prolaze. Po prijateljskoj utakmici zaradi 3 milijuna eura neto baš kao i Barcelona, Manchester United i Bayern. Njima se želi priključiti aktualni europski prvak Liverpool.

Da bi otkazivanjem turnira najlošije prošli upravi vječni rivali Real Madrid i Barcelona pokazuje i ponuda oko koje pregovaraju. Nagrada za međusobni dvoboj, taj najgledaniji derbi u svijetu, utrostručila bi se. Ne bi iznosila 3 milijuna, nego bi oba kluba dobila po 9 milijuna eura. S toliko novca su se prije tri godine bili vratili iz Miamija na Santiago Bernabeu i Camp Nou, pa je to temelj za pregovore uoči utakmice u Las Vegasu.

No, taj zlatni rudnik sada podrhtava...

Linker
24. travanj 2024 13:35