Reuters / Eric Gaillard Livepic / REUTERS
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

UŽIVO: MNOGI ĆE VEČERAS ZBOG NJIH ZABORAVITI NA BARCELONU I JUVENTUS Zvijezda Vatrenih na najtežem ispitu, cijela Europa se pita - tko će zabiti više?

Prema svim najavama prvi četvrtfinalni ogled Lige prvaka između Borussije i Monaca u Dortmundu trebao bi biti pravi spektakl. Utakmicu na kojoj se očekuje pregršt pogodaka pomalo je nepravedno ostala u sjeni velikog okršaja Juventusa i Barcelone u Torinu, a možete ju pratiti u LIVECENTRU Sportskih novosti od 20.45.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 11. travanj 2017. 15:39

BORUSSIA D. - MONACO (20:45)

Borussia Dortmund: Bürki - Piszczek, Sokratis, Bartra, Schmelzer - Weigl - Pulisic, Castro, Guerreiro, Dembele - Aubameyang

Monaco: Subašić - Raggi, Jemerson, Glik, Mendy - B. Silva, Moutinho, Fabinho, Lemar - Mbappe, Falcao

-------------------------------------------------------------------

Prvi vratar hrvatske reprezentacije Danijel Subašić jedna je od najvećih uzdanica Monaca, vodeće momčadi francuskoga prvenstva. U 30 odigranih ligaških utakmica ove sezone je primio 25 pogodaka, a u čak 14 nastupa sačuvao je čistu mrežu.

Doduše, učinak mu je malo slabiji u Ligi prvaka, gdje je u sedam utakmica primio 10 pogodaka te samo jednom završio nastup bez primljenog pogotka, ali Monaco je bez obzira na to prošao u četvrtfinale Lige prvaka, što je odličan uspjeh za klub iz Kneževine.

U skupini Lige prvaka Subašić se susreo s dvojicom vrhunskih suparničkih napadača, a jednog takvog imao je protiv sebe i u susretima osmine finala. Monacovi konkurenti za prolazak skupine bili su, uz moskovski CSKA, još i Tottenham i Bayer Leverkusen. Napad Spursa predvodi Harry Kane, vrhunski engleski strijelac koji je ove sezone u ukupno 30 nastupa postigao 24 pogotka, za Apotekare nastupa iskusni meksički strijelac Javier Hernandez ‘Chicharito’ (12 golova u 33 nastupa ove sezone).

Danijel Subašić
Reuters / Phil Noble / REUTERS

Prepreku u osmini finala predstavljao je Guardiolin Manchester City, kojem je glavni napadač Argentinac Sergio Agüero. Poput Kanea, i on je ove sezone vrlo efikasan, u 38 utakmica u svim natjecanjima isporučio je 28 pogodaka.

Na mukama na Etihadu

Kako je Subašić prolazio u dvobojima s tim sjajnim napadačima? Monaco je na Wembleyju sa 2:1 slavio protiv Tottenhama, a Kane se nije upisao u strijelce, za domaćina je poentirao stoper Alderweireld. U domaćem ogledu s Bayerom goste je u vodstvo doveo Hernandez u 74. minuti, potom je u 90. Glik postavio konačnih 1:1. Kane je Subašića svladao u utakmici odigranoj u Monacu, poentirao je s bijele točke, ali su pobjedu domaćinu osigurali Sidibe i Lemar.

Na najvećim mukama prvi vratar Vatrenih bio je na Etihadu, kad je Manchester City u prvom dvoboju osmine finala pobijedio sa 5:3. Agüero je tada postigao dva pogotka, a njegov prvi za izjednačenje rezultata na 2:2 u 58. minuti ide na dušu Subašića, dok mu se za ostala četiri primljena ne može pripisati krivica.

No, uzvratio je hrvatski čuvar mreže u drugoj utakmici u Monacu, kad je s nekoliko odličnih intervencija dao velik doprinos pobjedi 3:1 i prolasku Monaca u četvrtfinale. Agüero tada nije poentirao, jedini strijelac za Građane bio je Sane.

Danijel Subašić
subašić selfie / REUTERS

Večeras će pred Subašićem biti još jedan super-strijelac. Gabonac Pierre-Emerick Aubameyang poznat je po iznimnoj brzini, ali i po sjajnoj realizaciji. Prvi napadač Borussije Dortmund ove sezone je postigao 32 pogotka u 36 nastupa u svim natjecanjima. Od toga je u Bundesligi zabio 25 puta u 26 utakmica (u prosjeku svake 92 minute), a u Ligi prvaka isporučio je sedam golova u sedam odigranih susreta (po jedan svakih 75 minuta).

U Monacu nije uspio

Aubameyang je pravi stroj za golove i s njim će Borussia sasvim sigurno napraviti još jedan unosan transfer. Doveli su ga iz Saint-Etiennea za 13 milijuna eura 2013. godine, a kad ga odluče prodati (ugovor mu traje do 2020. godine) mogli bi dobiti najmanje četiri puta veći iznos.

Subašić još nije branio protiv Aubameyanga, jer je u njegovoj prvoj sezoni u Francuskoj Monaco bio u 2. ligi, a sezonu kasnije Gabonac je već otišao u Njemačku. Treba naglasiti da će prvi Borussijin napadač večeras biti posebno motiviran, jer je za Monaco nastupao kao posuđeni igrač Milana u sezoni 2010/11., kad je klub iz Kneževine ispao iz 1. lige. ‘Auba’ je tamo kao 21-godišnjak proveo prvu polovicu te sezone, postigao je tek dva pogotka u 23 nastupa te se pridružio St. Etienneu, gdje je u dvije u pol godine zabio 37 golova u 87 ligaških nastupa.

Nema sumnje, pred hrvatskim brojem jedan večeras je u Dortmundu doista zahtjevan zadatak...

Linker
28. travanj 2024 10:23