Zeljko Hajdinjak / CROPIX
PREMIJERA U KOPRIVNICI

UŽIVO: RIJEČANI IZJEDNAČILI GOLOM IZ DVOJBENE SITUACIJE! Krstanović propustio zabiti svom bivšem klubu, Gorgon poentirao na ulasku u napetu završnicu

U sklopu 12. kola HNL-a Slaven Belupo je s novim trenerom dočekao neugodnu Rijeku. Farmaceuti su bili uvjerljivo bolja momčad u prvome dijelu i zasluženo poveli, ali Riječani su boljom igrom u nastavku došli do preokreta. Strijelci za Bijele bili su Alexander Gorgon i Maxwell Acosty. Rijeka je trenutno treća na tablici HNL-a s 22 boda, a Slaven Belupo pretposljednji s 12 bodova manje.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 19. listopad 2019. 19:28

SLAVEN BELUPO - RIJEKA 1:2 (Radivojević 14' / Gorgon 74', Acosty 90')

SLAVEN BELUPO (3-4-1-2): Ježina – Božić, Paracki, Mikulić – Bogojević (od 90+2. Ejupi), Glavčić (od 67. Zirdum), Puclin, Radivojević – Jajalo – Lima (od 75. Delić), Krstanović

Trener: Tomislav Stipić

RIJEKA (4-2-3-1): Prskalo – Tomečak, Župarić, Punčec, Smolčić – Lončar, Capan (od 61. Pavičić) – Murić (od 57. Acosty), Andrijašević, Gorgon – Puljić (od 66. Čolak)

Trener: Simon Rožman

KOPRIVNICA – Gradski stadion 'Ivan Kušek Apaš'. Gledatelja 1156. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac)

Slaven Belupo bio je blizu prve prvenstvene pobjede protiv Rijeke nakon 2011. godine, ali nije uspio. Imao je vodstvo sve do 74. minute kad je Rijeka izjednačila iz zaleđa kojeg pomoćni sudac Šarić nije vidio. Kažu znalci da je to možda bila kompenzacija za nedosuđeni kazneni udarac na Puljiću u završnici prvog dijela...

Stipić je odabrao sustav 3-4-1-2, a najveće iznenađenje bilo je pomicanje veznjaka Parackog u zadnju liniju, na poziciju zapovjednika obrane. Bogojević je zauzeo desnu, Radivojević lijevu stranu, dok su u sredini veznog reda ordinirali Glavčić i Puclin. Jajalo je bio iza napadača Lime i Krstanovića. Gosti su istrčali u očekivanih 4-2-3-1, a Rožman je Župariću na stoperu priključio Punčeca. Na desnom boku krenuo je Tomečak, lijevo Smolčić, a ofenzivni trojac iza isturenog Puljića činili su Murić, Andrijašević i Gorgon.

Slaven je izgledao čvrsto i kompaktno, s dosta igrača na sredini terena te je u prvih 45 minuta limitirao Rijeku na samo jednu priliku. Farmaceuti su bili opasniji suparnik, u 7. minuti pokušao je Bogojević, Prskalo je njegov udarac skrenuo u korner. Vodstvo je stiglo u 14. minuti, iz lijepe akcije u kojoj je asistent bio mladi hrvatski reprezentativac Bogojević, a strijelac Miloš Radivojević. Srpskom bočnom igraču ovo je prvijenac za koprivničkog prvoligaša.

Rano vodstvo dalo je još više samopouzdanja domaćima, dok je Rijeka još teže pronalazila puteve do Ježine. Na drugoj strani, lakše su Farmaceuti stvarali situacije koje su mirisale na opasnost, no nedostajao je precizan zadnji pas. U 29. minuti Puclin je probio lijevu stranu i iskosa uputio mlak udarac koji nije bio problem za Prskala. Dvije minute kasnije dobro su kombinirali Lima i Glavčić, ali nikog nije bilo na povratnoj lopti. Lima je u 37. minuti dobro prošao po desnoj strani, ali njegov udarac nije bio opasan za vratara Rijeke.

Najbolju je priliku Rijeka imala u 38. minuti kad je Lončarov udarac s lijeve strane obranio Ježina. Tražili su gosti kazneni udarac u 40. minuti nakon duela Puljića i Božića, no za suca Pejina nije bilo ničeg spornog. Imao je Slaven lijepu priliku za povećanje vodstva u 44. minuti, kontru četiri na tri povukao je Puclin, ali je pogriješio u predaji. Uslijedila je Rijekina rekontra koju je okončao Puljić udarcem pokraj vratiju s ruba kaznenog prostora. Prvi dio zaključio je Bogojević snažnim udarcem iznad grede.

Brzo je Rožman u nastavku napravio sve tri zamjene, novu energiju trebali su donijeti Acosty, Pavičić i Čolak. U 61. minuti udarac Andrijaševića blokirao je Paracki, a minutu kasnije Ježina ispod grede vadi jednu nezgodnu loptu koju je iskosa uputio Tomečak. Dobro je Tomečak u 68. minuti prošao po desnoj strani u uputio prizemnu loptu koju je Ježina kratko odbio, a Paracki je potom blokirao pokušaj Gorgona.

Riječki kapetan ipak se upisao u strijelce malo kasnije, iskoristivši veliku nepažnju domaće obrane, ali i sudačke ekipe. Nakon Tomečakovog ubačaja Alexander Gorgon ostao je potpuno sam i iz blizine poentirao, iako nije najbolje zahvatio loptu. TV-snimka pokazala je da je Rijeka taj pogodak postigla iz zaleđa, a kako još nema VAR-a... U prethodnom napadu mogao je Slaven otići na 2:0, ali Krstanović nije iskoristio Smolčićev poklon, Prskalo je obranio.

U završnici je domaćin pritisnuo u potrazi za pobjedom. Bogojević je prvo sam pokušao u 80. minuti, tukao je snažno pored gola, a potom je u 82. uposlio Krstanovića ispred kojeg je spasio Prskalo. Za potpuni preokret pobrinuo se Maxwell Acosty, koji je u 90. minuti jednu odbijenu loptu zakucao za konačnih 1:2. Na kraju se domaći s pravom mogu osjećati oštećenima, a Riječani s ishodom mogu biti prezadovoljni jer su plesali na rubu poraza sve do sudačkog poklona.

SLAVEN BELUPO - RIJEKA 1:2 (Radivojević 14' / Gorgon 74', Acosty 90')

SLAVEN BELUPO: Ježina - Radivojević, Mikulić, Božić, Glavčić - Puclin, Paracki - Lima, Jajalo, Bogojević - Krstanović

RIJEKA: Prskalo - Smolčić, Punčec, Župarić, Tomečak - Andrijašević, Capan - Gorgon, Lončar, Murić - Puljić

--------------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90' - GOOOL! Uspjela je Rijeka doći do preokreta u posljednjoj minuti susreta! Tomečak je ubacio s desne strane, Ježina je uspio izboksati tu loptu, ali samo do Acostyja koji je to lijepo smirio prsima, a zatim silovito opalio ljevicom i kroz šumu nogu zatresao mrežu za veliki preokret!

82' - I još jednom ne pogađa Krstanović iz blizine! Ovog je puta ubacio Bogojević, Krstanović je bio u skoku i loše je zahvatio loptu glavom, a Prskalo je nekako uspio spriječiti novi pogodak!

76' - Mogli su sada Riječani i povesti! Još je jednom ubacio Tomečak koji je definitivno najraspoloženiji pojedinac u drugome dijelu, pronašao je Andrijaševića potpuno samog na drugoj vratnici, ali povratnik u momčad Bijelih promašio je prazan gol s dva metra!

75' - Odmah reagira Stipić i uvodi drugu zamjenu. Umjesto Mateusa Lime u igri je Mateas Delić.

74' - GOOOL! Napokon su Riječani došli do izjednačenja nakon što je slovenski trener ubacio sve raspoložive zamjene... Tomečak je sjajno centrirao s desne strane i pronašao samog kapetana Gorgona koji sa šest-sedam metara rutinski pogađa mrežu za 1:1! Čini se da je Gorgon pritom bio u zaleđu, no pomoćni se sudac nije oglasio...

73' - ŠTO JE SADA PROMAŠIO KRSTANOVIĆ! Ostao je potpuno sam ispred Prskala, u situaciji 'jedan na jedan' mogao je šutirati kako je htio, međutim pucao je ravno u vratara Rijeke!

71' - Polako se budi Rijeka... sada je nakon kornera Pavičić opalio s dvadesetak metara, otišlo je malo iznad grede!

69' - Dvaput je u dvije minute opasno zaprijetio Tomečak! Prvo je izveo majstorski solo-prodor kroz obranu Belupa da bi mu na kraju Ježina blokirao dodavanje, a zatim je opalio s ruba šesnaesterca, međutim uspjela je to blokirati obrana Farmaceuta.

67' - Mijenja prvi put i Stipić. Iz igre je izvadio Nemanju Glavčića, zamijenit će ga Matko Zirdum.

66' - Posljednji potez danas napravio je Simon Rožman. Umjesto Jakova Puljića u igri je Antonio Mirko Čolak.

64' - Prilika za Rijeku! Opalio je Lončar iz slobodnjaka s dvadesetak metara, otišlo je to iznad grede...

62' - Rožman svim silama pokušava promijeniti nešto u igri Rijeke. Sada je ušao Domagoj Pavičić umjesto Luke Capana.

56' - Prvu zamjenu radi Rožman. Iz igre je izvadio Roberta Murića, ušao je Maxwell Acosty.

53' - Igrači Slaven Belupa nastavili su dominirati i u drugome poluvremenu. Sada je Bogojević zaprijetio s desne strane, lijepo je centrirao, ali nije bilo nikoga od suigrača tko bi ispratio taj pokušaj.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Nakon monotonog početka i opreznog taktiziranja, konce igre prvi su pohvatali igrači Slaven Belupa. Ofenzivna igra urodila je plodom već u 14. minuti kada je mrežu zatresao Radivojević. Farmaceuti su nastavili sa serijom napada, međutim vratar Bijelih Andrej Prskalo sjajnim je intervencijama sačuvao mrežu gostiju. U završnici prvoga dijela probudili su se Riječani i nekoliko puta zaprijetili, no bez promjene rezultata. Daleko je to od igre kakvu je priželjkivao slovenski trener Simon Rožman te je stoga poslao kompletnu klupu na zagrijavanje već sredinom poluvremena.

45'+1' - Bogojević je za kraj prvoga dijela potegao s ruba šesnaesterca, fijuknulo je to malo iznad grede, a publika je velikim pljeskom nagradila taj udarac i ispratila igrače u svlačionicu.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačka nadoknade.

45' - I opet prijete Bijeli! Andrijašević je vidio da se Lončar ubacuje iz drugog plana, pravovremeno je poslao povratnu do BiH veznjaka koji šutira iz voleja, a udarac od bloka završava u korneru!

44' - Probudila se Rijeka u završnici prvoga dijela... sada je Puljić opalio iz daljine, ispružio se Ježina na golu, a lopta je prošla malo pored vratnice!

38' - Prva ozbiljnija prilika Riječana! Lončar je dobio loptu na 12-13 metara iskosa, šutirao je iz okreta, a Ježina to brani i izbija u korner...

37' - Riječani su na streljani! Mateus Lima ovog je puta prošao po desnom boku, prevario je i Župarića te silovito opalio iskosa, međutim Prskalo je još jednom na pravome mjestu!

Koprivnica, 191019.
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 12. kola 1. HNL izmedju klubova Slaven Belupo i Rijeka.
Na fotografiji: Lima Cruz Mateus.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

31' - Opet prijeti Slaven! Mateus Lima je probio lijevi bok i ubacio u peterac, a u posljednji trenutak čisti to Smolčić.

29' - Sjajna šansa za Slaven Belupo! Puclin se izvrsno riješio svog čuvara i opalio s ruba šesnaesterca, ali Prskalo se nije dao iznenaditi.

25' - Slovenski trener Simon Rožman vidio je da je vrag odnio šalu i naredio svim igračima da se zagrijavaju! Poslao je kompletnu klupu da se istežu i trčkaraju uz aut-liniju...

20' - Novi trener Farmaceuta Tomislav Stipić dobro je posložio momčad u svome premijernom nastupu. Koprivničani nakon početne dominacije Riječana sve više prijete i očigledno je da su Farmaceuti preuzeli inicijativu.

Koprivnica, 191019.
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 12. kola 1. HNL izmedju klubova Slaven Belupo i Rijeka.
Na fotografiji: Tomislav Stipic, trener Slaven Belupa.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

14' - GOOOL! Bogojević je ubacio s desne strane i pronašao Radivojevića koji glavom iz blizine pogađa za vodstvo Farmaceuta u Koprivnici!

13' - Prvi udarac u okvir gola bio je zapravo centaršut kojemu je Punčec glavom promijenio smjer i zamalo prevario vlastitog vratara!

10' - Bez pravih šansi na gradskome stadionu u Koprivnici. Rijeka je uspostavila inicijativu i rutinski kontrolira stanje na terenu, međutim Farmaceuti zasad drže čvrsti obrambeni blok.

1' - Počela je utakmica u Koprivnici. Glavni sudac je Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca.

--------------------------------------------------------

16.45: Objavljeni su službeni sastavi.

Linker
07. svibanj 2024 12:48