Drago Sopta / Cropix
'BILIĆ ODLUČUJE'

Vaha: Sammir možda nije dobrodošao u reprezentaciju, bojim se da ga ne izgubim

Halilhodžić priznaje pomak u svim segmentima u proteklih 35 dana koliko vodi plavu momčad, ali upozorava da će tek nakon prvog poraza saznati najviše o svima
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 21. rujan 2010. 16:53

Vahida Halihodžića kao novog lica na hrvatskom nogometnom nebu, k tome još i odmah uspješnog, puni su mediji. Konferencija za novinare sazvana u Maksimiru samo zbog kup-gostovanja u Hrastovskom kraj Ludbrega u srijedu (15.30) potrajala je gotovo sat vremena, a Vaha je na koncu zavapio:

- Nemojte me molim vas jedno vrijeme zvati za intervjue ili izjave, govorit ću samo ovako pred utakmice i to samo o nogometu. Koje god novine otvorim hvalite me, a znam da ćete se okrenuti protiv mene jednog dana - smješkao se Vaha, obećavši čašćenje baklavama ako se Dinamo vrati neporažen iz Soluna sljedeći četvrtak.

- Ovdje sam 35 dana, uspio sam iznad očekivanja napraviti pomak u mnogim segmentima, ali o igračima, vodstvu kluba i novinarima najviše ću saznati nakon prvog poraza. Prema tome, znam što me čeka. I ponavljam, tek od prosinca će se na igri Dinama moći vidjeti moja ruka, ne ide proces stvaranja igre naprečac, za mjesec ili dva.

Haililhodžić upozorava da zbog ritma četvrtak-nedjelja nema vremena na treninzima isprobavati brojne željene varijante, jer se većina vježbanja svodi na održavanje natjecateljskog ritma one polovice kadra koja nije u prvom planu.

- Oni koji igraju dvaput tjedno uglavnom rade relaksacijske vježbe, no ponosan sam s kakvom ozbiljnošću obveze ispunajvaju ostali, od mnogih očekujem da se potvrde u srijedu u kupu.

Iako nema pravo nastupa u Europi do proljeća, intrigira hoće li u domaćim natjecanjima Vaha probati upariti Rukavinu sa Sylvestrom, napadačem koji je ostavio vrlo dobar dojam u debiju sa Zagrebom za kojeg bi bilo šteta da u ligaškim ogledima samo bude zamjena.

- Zavisi od organizacije igre. Sudeći po treinzima njemu bi možda najbolje odgovaralo upariti ga s još jednim centarforom, no zasad nam ide dobro u ovoj formaciji (4-2-3-1, op. p.), nije isključeno da Sylvestra isprobamo i na krilu, kao u završnici protiv Zagreba.

Nakon tih sretnih 1-0 Vaha je kazao kako nema pravu alternaciju za Sammira (neće igrati sljedeće subote protiv Lokomotive zbog tri žuta kartona), ali većina Dinamovih vezista na pitanje “koje je njihovo idealno mjesto u momčadi” odgovaraju - “srednja polušpica” ili “ono iza dva napadača”. I Morales, Badelj, Kramarić, pa Antolić i Mlinar koji su u Lokomotivi, Šitum iz juniora, Kovačić iz kadeta, nekoga smo vjerojatno i zaboravili.

- Takvi njihovi stavovi možda su i stvar sujete... Na treninzima ne stignem svakoga isprobati u željenoj poziciji, netko se mora i žrtvovati za momčad. Morales može u napadačkom dijelu zamijeniti Sammira, ali može li u obrambenom? Kramarića ipak više vidim kao drugu špicu uz nekog fizički jačeg centarfora. Pogledat ću i jednog malog u kadetima, 16 i pol godina, potvrdi li ono što su mi o njemu napričali priključit ću ga treninzima prve momčadi za 10-ak dana, neka se dečko priprema za napore kakvi ga čekaju u seniorima.

Vaha nije želio reći ime, ali zaključujemo da se radi o Mateu Kovačiću. Soldo i Jurčić na pripreme su vodili i juniore, Halilhodžić kaže da će i on:

- Kako da ne! Takva praksa je iznimno važna za stručnu politiku kluba. Gledam ja i ovdje po skrivečki kako rade treneri s mladim kategorijama i mogu reći - vrlo kvalitetno. Talenata ima, kao i svugdje na ovim prostorima, ali općenito nedostaje kvalitetnog stručnog rada. U Dinamu ga ima...

Netko je pitao Vahu da usporedi onaj svoj Lille koji je igrao Ligu prvaka s Dinamom:

- Ovaj Dinamo sigurno ima više talenta, u ostalome, poglavito disciplini i snazi, još je daleko od onog Lillea. U svlačionici i na treninzima sada vlada izvrsno ozračje, ali najopasnija je euforija koju sam zapazio nakon Villarreala i istaknuo je uoči gradskog derbija. Psihološki i voljni moment se ne liječi tako lako, još smo u fazi rehabilitacije, no najbolji medikament su uspjesi. Nas čeka teško gostovanje u Solunu, pa dva nadmetanja s Clubom Bruggeom, s njih dvoje ćemo se boriti za 2. mjesto u skupini.

Vaha je upozorio i da je još rano govoriti o Dinamu u Ligi prvaka:

- Treba prvo osvojiti domaći naslov. S Hajdukom će biti velika borba. Nisam gledao dvoboj s Kantride, ali čitam da se Splićani tuže na suđenje, sve su to igre koje dokazuju da im je na stotu godišnjicu i te kako stalo osvojiti Prvenstvo. A za Ligu prvaka treba biti spreman za svaki detalj: ja sam s PSG-om izgubio doma prvu utakmicu protiv Chelsea, među ostalim i zato jer su mi se svađali igrači u živom zidu. Svaku tvoju slabost suparnik u takvom, najvišem rangu natjecanja iskoristi - poručio je Vaha.

Sammir možda nije dobrodošao u reprezentaciju

Nakon Sammirova priopćenja u kojem moli javnost, ali i vodstvo i trenera vlastitog kluba da mu ne rade medvjeđu uslugu preporučajući ga hrvatskom izborniku, Vaha je kazao:

- Odlučuje Slaven Bilić, a vidim da se razni lobisti javljaju, škakljive su to stvari. Na ovim prostorima je i jedna riječ dovoljna da se nešto shvati u negativnom kontekstu. O Sammirovoj, kao i Badeljevoj vrijednosti, govori i to što sam im dao kapetansku traku (zamjenici su Bišćana, op. p.), a sa Sammirom ću na temu reprezentacije obaviti i razgovor u četiri oka, kao igračem i kao čovjekom: ako ga se preporuča reprezentaciji, a tamo nije dobrodošao mogao bi se osjetiti odbačenim. A rekao sam mu već i da ne čita novine. Bojim se da ga nakon svega ovoga ne izgubim u sljedećim utakmicama.

Lončarić operiran, Rukavini pošteda

Filip Lončarić, koji je i u Vahinim planovima bio predodređen za prvog vratara, uspješno je operirao lijevo koljeno na Svetom Duhu (dr. Saša Janković), a što se zdravstvenog biltena ostalih tiče, Halilhodžić informira da će Slepička (operirao trbušni zid) početi trčati od četvrtka, te da je Rukavina (hematom na stražnjoj loži) do daljnjega u posebnom režimu.

Linker
25. lipanj 2024 20:07