Andrej Kramarić
 REUTERS/Anton Vaganov / REUTERS
VELIKI DALIĆEV ADUT

VATRENI KOJEG 'POLA' HRVATSKE ŽELI VIDJETI U UDARNOJ POSTAVI 'To su me pitali već 56 puta! Stalno se ponavljam, već sam smiješan sam sebi'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. lipanj 2018. 21:12

Andrej Kramarić otvorio je druženje s novinarima hrvatskih reprezentativaca na Svjetskom prvenstvu. Dvorana za press konferencije bila je gotovo krcata, neobični mnogo medijskih djelatnika pojavilo se iz država protiv kojih igramo, osim Nigerijaca, ali i Rusije.

Argentince je zanimalo kako Kramarić gleda na presudu Zdravku Mamiću, koji mu je bio šef u Dinamu, hoće li se to odraziti na nastup na Mundijalu, ali glasnogovornik je prekinuo pitanje. Dečkima je ostalo govoriti samo o nogometu.

- Što se Rusije tiče, moji prvi dojmovi su jako dobri. Hotel je u šumi, kraj jezera, to mi se baš sviđa jer volim prirodu, još u školi sam bio jako dobar iz prirode i društva - uz smijeh je odgovorio Kramarić.

Koga vidi najtežim protivnikom?

- Nigeriju. To je nama prva i najvažnija utakmica, zato i najteža ovog časa.

Kramarić je igrač kojeg stručnjaci listom vide u startnoj postavi, očito je da da i on tako gleda na stvar, ali oprezno to govori je ne želi se nikome zamjeriti. Pogotovo respektira izbornika:

- Ne znam što odgovoriti na ovo pitanje jer novinari su mi ga postavili 56 puta u prethodne dvije godine. Stalno se ponavljam, ispada da sam sam sebi smiješan. Mogu samo reći da svi vide moje igre u reprezentaciji, ali i u klubu, da iza mene stoje neke brojke i rezultati, da dajem sve od sebe, i što je najbitnije ne samo za sebe nego i za momačad, u klubu i nacionalnoj vrsti. Na kraju moram opet reći da nisam ja taj, ne mogu sam sebe staviti u prvih 11. Na meni je da se dokazujem na terenu, a kako će biti to će odlučiti izbornik. Mogu samo zahvaliti svima na toj podršci, na tom vjetru u leđa, meni to puno znači, dodatan mi je poticaj da držim tu razinu, kao što je i držim.

Lako je vidjeti da se najbolje snalazi kao druga špica, no Dalić nije prefefirao takav način igre, i tu njegovu ulogu.

- Pozicija? I to mi je teško reći s obzirom da sam igrao sve i svašta u ofenzivnom dijelu. Ali ako ćemo raščlanjivati to bi mogla biti neka polušpica, međutim ne želim se u to uvlačiti, da ne bi netko krivo shvatio što govorim jer samo jedan je trener. A znamo da svi Hrvati vole biti treneri.

Osijek, 080618.
Stadion Gradski vrt. 
Prijateljska nogometna utakmica izmedju reprezentacija Hrvatske i Senegala uoci Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji.
Na fotografiji:  Andrej Kramaric.
Foto: Vlado Kos / CROPIX *** Local Caption ***
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Kako Kramarić gleda na ulogu Luke Modrića u ekipi?

- Luka je jedan od najboljih igrača svijeta i naš najvažniji igrač. S klubom je sve osvojio i ima veliku želju nešto značajno napraviti za reprezentaciju. Velika je stvar imati takvog suigrača, on je naš vođa i inspiracija. Luka nama pomaže u igri, a naša je zadaća da pomognemo njemu da svi zajedno dođemo do velikog rezultata. Da i on i cijela ekipa ispune ciljeve.

Gdje vidi najveću snagu hrvatske momčadi?

- Po najvećim klubovima u kojima igraju Modrić, Kovačić i Rakitić to je vezni red, reklo bi se da smo najbolji tamo gdje se stvara igra. Tako bi barem trebalo biti. Međutim, u nogometu je kolektiv prije svega, da bi se došlo do uspjeha treba imati jaku momčadsku igru i atmosferu. Bitno je zajedništvo, da dišemo kao jedan, da nam je na prvom mjestu ekipa.

Kako Andrej vidi doprinos Zlatka Dalića otkako je izbornik?

- Od prve utakmice s njim znalo se što i kako treba igrati, svaki je igrač imao jasno sliku što treba raditi. To je mali, ali i veliki posao. Iz toga dijela izašla je organiziranost na terenu, zajedništvo, koje je tek potom izbacilo pojedince. No, na kraju se utakmice odlučuju iz raznih situacija, igrači su ti koji su na terenu i na kojima je zadnja riječ. Ja sam osobno spreman na sve, a Dalić je taj koji nas tjera da bude tako.

Linker
21. svibanj 2024 17:58