CROPIX
MARKO NA POSUDBI

VATRENI ODUŠEVLJEN SJAJNIM TRANSFEROM 'Pjaca je fenomenalno izabrao, neće se razočarati! Igrat će na možda najljepšem stadionu na svijetu...'

POSUDBA Juventusov hrvatski reprezentativac formu nakon ozljede i dres za SP 2018. lovit će u Schalkeu 04
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. siječanj 2018. 00:25

Marko Pjaca mahnuo je na pozdrav Torinu, danas s menadžerom Markom Naletilićem leti u Alicante na pripreme Schalkea. Obavit će liječnički pregled i potpisati posudbu do ljeta.

U nedjelju u Benidormu igraju prijateljsku utakmicu, mogao bi odmah debitirati u kraljevsko-plavom dresu. Prvi prvenstveni ispit čeka ga 13. siječnja na gostovanju kod RB Leipziga. Kako je uvjet da prihvati posudbu bio da mu trener Domenico Tedesco osigura veliku minutažu, neće čuditi zaigra li već u tom susretu. Ali to je na struci…

Fantastična publika

Ivan Rakitić najveće je hrvatsko ime koje je nosilo dres Schalkea. Veznjak Barcelone, koji igra možda i najbolju sezonu u karijeri, a svakako najzreliji nogomet, lijepim riječima govori o svakom svojem bivšem klubu, niti Rudari nisu iznimka. Štoviše.

- Prije svega Schalke je fantastičan klub, među 3-4 najbolja u Njemačkoj, Pjaca je fenomenalno izabrao, neće se razočarati - kazao nam je u srijedu Rakitić na upit kako je doživio transfer reprezentativnog kolega u Gelsenkirchen i je li to prava destinacija da se vrati nakon ozljede.

Rakitić je tamo boravio od ljeta 2007. do siječnja 2011. godine kad se zaputio u Sevillu. Imao je status zvijezde, iako oproštaj nije bio idiličan. Sad su Rudari opet “in“, daleko od Bayerna, ali kao drugi na ljestvici u borbi za Ligu prvaka. U kojoj je Rakitić s njima jednom bio u četvrtfinalu.

- Schalke je TOP klub, ne samo u Njemačkoj, nego i u Europi. Imaju odličnog trenera, mladog i ambicioznog, krenuli su jako dobro u ovu sezonu, odigrali neke dojmljive utakmice, što se i vidi na tablici. To je klub u kojem će Pjaca sigurno biti jako zadovoljan. Uživat će. Puno će uživati.

Tedesco ima Ukrajinca Jevhena Konopljanku baš na tom lijevom krilu koje Pjaca preferira, no postoje i druge pozicije za njega, Allegri ga je u ovoj sezoni najavio kao klasičnog napadača, ali nije dočekao da ga isproba. Za Staru damu neće odigrati niti minutu u etapi 2017/18.

- Očekivanja su velika, i Schalkea od Pjace, i Pjace od onoga što će napraviti u Schalkeu. To je razumljivo. Želim mu svu sreću ovoga svijeta, da bude izvrstan u Schalkeu. Igrat će na možda najljepšem stadionu na svijetu gdje je publika fantastična, tako da će mu biti jako lijepo i uvjeren sam da će to biti uspješno za njega - zaključio je Rakitić.

Ivan Rakitić
Dan Mullan/Getty Images / Getty Images

Bajkeri već turiraju. Negda su bili pojam Schalkeove tribine. I sada su moćni. Jesu li čuveni Ultrasi iz Gelsenkirchena dobili novu muzu? I Pjaci odgovara što nema duge stanke ni priprema u Njemačkoj jer dovoljno se načekao, a s nekoliko utakmica u Primaveri napravio je uvod u ozbiljnija iskušenja koja dolaze. U godinu i pol skupio je samo 20 klupskih utakmica u profesionalnoj konkurenciji, ne računajući četiri za drugu postavu Juventusa. Puknuće križnog ligamenta i oštećenje meniska u Tallinnu 28. ožujka 2017. na utakmici Estonija - Hrvatska (3:0) zapravo ga je dovelo do Njemačke.

Juveov dobar posao

Na novi početak i dodatno dokazivanje. Čak i ako zaigra u prvoj sljedećoj ligaškoj utakmici, bit će to stanka od vrhunskog nogometa 9,5 mjeseci.

Je li sad potpuno zdrav, pitali smo profesora Borisa Nemeca, šefa zdravstvene ekipe Vatrenih, vrsnog ortopeda.

- Mislim da bi to svakako trebao biti. Juventus je obavio jako dobar posao, sve što je trebalo da bude i kondicijski spreman i psihički čvrst. Za igrače profesionalce, koji imaju posebnu skrb, s kojima se radi terapija, neuromuskularne koordinacije, jačanje mišića po više sati dnevno, osam do devet mjeseci je optimalno razdoblje da se vrate na sportsko polje. A može li mu ponovno puknuti taj ligament? To se može dogoditi bilo kome, na bilo kojem koljenu.

Rizik kao i kod svih

Dakle, nije ništa veći rizik od ozljede tog križnog ligamenta nego bilo čijeg?

- Nije, sad više nije. Sve se može zbiti, ali jednom moraš početi igrati. Bio sam s njime u kontaktu, čuo sam kako rade i postupno su ga počeli uvoditi u igru, to je najbolje što se danas može napraviti - konstatirao je Nemec.

Iako su prve najave iz Torina sugerirale da bi već za pet mjeseci mogao na teren, pametno je što nisu žurili. A sad je sve na Pjaci i njegovom treneru, kakvim će se prikazati na travnjaku. Schalke ima vrlo visoke standarde, morat će demonstrirati sve što zna. Htjeli su u ugovor staviti i opciju otkupa, ali Juventus na to nije pristao. Ni Pjaca. Stara dama i hrvatski mladi as od ljeta žele opet zajedno. Ali dotad čeka ga golem posao da pokaže kako se Allegri na njega može potpuno osloniti. I da ga vrate kao pojačanje.

Pjacini konkurenti u Schalkeu

JEVHEN KONOPLJANKA

Ukrajinac je s pet milijuna eura najplaćeniji igrač Rudara, u 18 utakmica jeseni zabio je tri puta.

FRANCO DI SANTO

Argentinac je prije dvije i pol godine stigao iz Werdera, također tri puta strijelac u 18 dvoboja.

BREEL EMBOLO

Najskuplje pojačanje u povijesti kluba (22,5 mil eura), zbog ozljede dugo van stroja, 1 gol u 14 dvoboja.

GUIDO BURGSTALLER

Austrijanac je ugodno iznenađenje, stigao ljeto na mala vrata i prometnuo se u prvog strijelca s osam golova.

Linker
06. svibanj 2024 04:17