Gabriele Maltinti/Getty Images
NEVJEROJATNE BROJKE

VATRENI SE LOMI POD VELIKIM PRITISKOM Kupci povećali čudesnu ponudu i njemu i klubu, hoće li se čvrsto NE pretvoriti u najveći hrvatski transfer ikad?

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. siječanj 2017. 20:31

Kinezi ne odustaju i polako lome Nikolu Kalinića. Odlazak na Daleki istok centarfora Vatrenih više ne stoji u kategoriji - nemoguće misija, prebačen je u rubriku - izgledan posao! Predstavnik kluba Tianjin Quanjian boravi u Europi, često u Italiji i pregovara s upravama o nekoliko igrača.

Tako je Interu ponudio 50 milijuna eura za Marcela Brzovića, što su odbili. Fiorentini je davao 40 milijuna eura za Nikolu Kalinića, a njemu godišnje 10 milijuna eura. Viole su se zainteresirale, iako nisu službeno upalile zeleno svjetlo, ali Kalinić nije pristao. Poručio je da ostaje u Fiorentini, najmanje do ljeta, da su njegove ambicije zaigrati u Ligi prvaka u kojoj se još nije okušao.

Međutim, Kinezi se nisu pomirili s ‘košaricom’, oglasili su se s novom ponudom, sada Fiorentini daju 50 milijuna eura, a Kalinićeva plaća raste. Potvrdio nam je to izvor blizak igraču. I zapravo u konačnici nije presudno stoji li ovog časa na 12-13 ili već 15 milijuna, to očito kineskom klubu, iz grada 120 kilometara od Pekinga, nije problem.

Ako je mogao Witsel...

Kalinić zasad ostaje u Fiorentini, u nedjelju će igrati protiv Pescare u Serie A, međutim cifre koje su mu bačene na stol prešle su granice ‘nemoralne ponude’. Kazao nam je jedan od njegovih prijatelja “ne uzeti to bio bi grijeh propusta”. Nikola, kao ni njegov menadžer Tomislav Erceg, zasad se ne oglašavaju, dok se sve ne raščisti. Imaju vremena, prijelazni rok u Kini traje do 28. veljače i zato ne žure. Ipak, procjena je da bi se za pet-šest dana trebalo znati.

A brojka možda premaši i 15 miliijuna. Za njega. Nakon čvrstog NE, koji je Kalinić emitirao prije Božića, sada je daleko bliže odlasku. Kinezima je zaista teško odoljeti. Nešto će izgubiti na igračkim ambicijama, međutim i u Kini se igra sve kvalitetnije, tamošnja liga pratit će se više. Eto, Belgijanac Witsel, koji je očito čisti materijalist jer je za golemu lovu otišao u Zenit, nedavno je potpisao za Tianjin za 18 milijuna eura po sezoni.

Pa kad može on, zašto ne bi i Kalinić. Pitanje je kako bi ga u tom slučaju tretirao izbornik Ante Čačić, no nema razlog da ga ne zove u nacionalnu vrstu. Jer nisu ni Kinezi ludi, ne sipaju “dijamante” pred bilo koga. Trener je Talijan Fabio Cannavaro, a u ekipi ovog časa drži dvojicu manje poznatih Brazilaca, a i jedan je Južnokorejac. Uz Witsela.

Slavi 29. rođendan

Nije čudno što se poslu nadaju i Hajduk, Šibenik i Istra 1961 jer i njima ide dio transfera. A kako su brojke fantastične, to nipošto neće biti simbolično. Kalinić je postao član Bijelih sa 13 godina, inkasirali bi 1,5 milijuna eura, ako je transfer 50 milijuna. Blackburn bi imao pravo na 500.000 eura, a Šibenik i Istra 1961 svaki na 125.000 eura.

al
Gabriele Maltinti/Getty Images / Getty Images

Kalinić je na nezgodnoj vagi. Sve misli bile su mu usmjerene prema Ligama petice, htio bi se dodatno iskazati i etablirati. Logično je što si je uzeo još vremena za konačnu odluku. Na životnoj je prekretnici. Postao bi daleko najbolje plaćeni hrvatski nogometaš, zarađivao bi otprilike dvostruko više nego Luka Modrić u Realu. Upravo danas slavi 29. rođendan. Pitanje je hoće li više ikad biti tražen za takvu svotu. Opet, Kina nije elita. Čemu teži! Što će prevagnuti?

------------------------------------------------------------

KOME IDE NOVAC OD KALINIĆA

Hajduk............................1.5 milijuna eura

Blackburn........................500.000 eura

Šibenik............................125.000 eura

Istra.................................125.000 eura

Linker
27. travanj 2024 12:17