Split, 070410.Stadion Poljud.Uzvratna polufinalna nogometna utakmica Hrvatskog kupa izmedju Hajduka i Dinama.Na fotografiji: Tomislav Butina golman Dinama nakon izgubljene utakmice napusta teren.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric / CROPIX
POSLJEDNJI JE BIO BUTINA

Već sedam godina nijedan Dinamov vratar ne brani za reprezentaciju!

Poražavajući je podatak da nakon Butinina opraštanja od reprezentacije 2006. nijedan Modri vratar nije ubilježio niti jedan nastup u službenoj utakmici
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. prosinac 2012. 18:48

Dinamova potraga za vratarom koji neće biti samo čuvar mreže, nego i više od toga, reprezentativac i vođa momčadi te trajna vrijednost, traje još od prvog odlaska Tomislava Butine u belgijski Brugge 2003. godine.

Naime, Butina je bio pravi nasljednik Dražena Ladića, igrača rekordera po broju nastupa za Modre, bio je baš to, više od vratara, persona i izvan travnjaka, kapetan. Njegovim odlaskom krenulo je lutanje. Prve sezone mijenjali su se na crti Turina, Šarlija i Jozić, nije se znalo tko je prvi, tko drugi, tko treći vratar.

Dok su se oni mijenjali, stigao je i Vladimir Vasilj, no ni on se nije zadržao dulje od sezone. Zatim se vratio Turina, počeo 'nicati' Lončarić, međutim, već tada pojavile su se priče o njegovu nesportskom životu. 'Najveći talent u Dinamovoj povijesti', kako su mu tepali, mučio je muku i s ozljedama, velika karijera bivala je sve upitnijom. Pa je preko noći došao Georg Koch, zbog čega su Turina i Lončarić bili nezadovoljni pa su 'za nagradu' ranije napustili pripreme u Austriji.

Ipak, dovođenje Kocha pokazalo se odličnim potezom, bez obzira što je neobjašnjivo primio nekoliko golova iz velikih udaljenosti, pa se pričalo i da ima problema s vidom. Ali bio je vođa, zamalo i novi kapetan, obožavali su ga i navijači.

No, kako je došao, tako je preko noći i otišao a vratio se Butina. Koji je bio dobar, ali ipak se bližio kraj karijere i u Maksimiru su čekali trenutak da opet ustoliče Lončarića. Što se i dogodilo nakon remija u Tiraspolu. No, kad se ozlijedio Lončarić, Kelava je stao na vrata i do danas je nedodirljiv.

Osim spomenutih vratara u Maksimiru su u zadnjih 10 godina branili ili na klupi sjedili i Skender, Vranjić, Picak, Kahlina, Zelenika, Vidaković i Mitrović, međutim, bez dubljeg traga (zasad). Poražavajući je podatak za Dinamo da nakon Butinina opraštanja od reprezentacije 2006. nijedan Modri vratar nije ubilježio niti jedan reprezentativni nastup u službenoj utakmici!

Dakle, već gotovo sedam godina.

Linker
18. svibanj 2024 06:45