Nasser Al-Khelaifi (desno)
 MATTHEW STOCKMAN
MOĆNIK KOJI VUČE KONCE

Velikani ostali u sjeni, a ovo je danas najutjecajniji čovjek svjetskog nogometa! Prate ga afere...

Optužen je i da je podmićivao bivšeg glavnog tajnika FIFA-e Jeromea Valckea...
Piše: Toni RoićObjavljeno: 22. svibanj 2020. 11:44

Najpoznatiji i najutjecajniji svjetski nogometni magazin France Football, koji je pokrenuo nagradu za najboljeg nogometaša ‘Zlatna lopta’, ovoga tjedna je objavio listu od 50 najutjecajnijih osoba u nogometu.


Na njoj su igrači, čelnici klubova, agenti, političari, novinari, sponzori, firme i institucije, a pobjedu je odnio 46-godišnji katarski poduzetnik Nasser Al-Khelaifi, od 2011. predsjednik Paris-Saint Germaina, ali i čelnik medijske kuće BeIN Media Group, katarskog državnog fonda za investicije u sportu, kao i predsjednik tamošnjeg teniskog Saveza.


Al-Khelaifi je iza sebe ostavio drugoplasiranog Cristiana Ronalda i trećeplasiranog predsjednika FIFA-e Giannija Infantina, dok je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin tek na 13. mjestu po moći u nogometu, a na 19. poziciju France Football smješta kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

image
Nasser Al-Khelaifi i Neymar
AURELIEN MEUNIER


- Veliki je privilegij i iznenađenje biti prvi u ovako cijenjenoj konkurenciji. Cristiano Ronaldo ima jedinstvenu i neusporedivu snagu karaktera, još uvijek ima želju svakim danom biti sve bolji i izvrstan je primjer za sve sportaše. Gianni Infantino je pak na čelu jedne od najvažnijih i najutjecajnijih organizacija na svijetu, koja nadilazi nogomet u svojoj veličini i opsegu - komentirao je Al-Khelaifi dvojac koji je bio najbliži njegovoj tituli i značaju u ovom izboru.

Moć u kraljevskoj obitelji
Gdje je i u čemu je ta moć Al-Khelaifija, ključna su pitanja nakon ovakvog raspleta u izboru francuskih novinara, a kao i kod većine arapskih država bogatih naftom poput Katara, odgovor je u državi i vlasti. Ono što su se poslije raspada istočnog bloka u Europi zvali “državni tajkuni”, u arapskom svijetu bi se mogli nazvati “državni šeici”. U Kataru je jedan od miljenika vladajuće dinastije Al-Thani bio upravo Al-Khelaifi i on je 2011. na upravljanje dobio Qatar Sports Investments (QSI), odnosno državni fond za investicije u sportu.

image
Nasser Al Khelaifi i Kylian Mbappe
AURELIEN MEUNIER

Ključna zadaća za QSI bila je dobivanje i organizacija Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u čemu je, uz brojne afere o podmićivanju i sličnom i uspio (u takozvanom ‘Fifagateu’ optuženo je bilo 45 osoba, a 26 već i osuđeno, uglavnom iz američkih država, dok je za mito od 3,7 milijuna eura osuđen i bivši čelnik Azijske nogometne konfederacije Mohamed Bin Hammam). Iste godine u srpnju Al-Khelaifi kupuje PSG s jedinom namjerom da od njega napravi najbolji francuski i europski klub. U ovih devet godina u pariški klub uložio je milijarde eura, ali najvažniji cilj o naslovu europskog prvaka još nije ostvario.


Treći Al-Khelaifijev potez kojim kani zaokružiti dominaciju dogodio se zadnjeg dana 2013. kada postaje i medijski magnat. Dotadašnja Al Jazeera Sport postaje BeIN Media Group u njegovom vlasništvu, s 22 ekskluzivna sportska kanala s pravom emitiranja na svim kontinentima.

Težeći uvijek najvišim ciljevima, BeIN ubrzo ulazi u borbu za televizijska prava na svjetska nogometna prvenstva od 2018. do 2030. godine, ali kao i u slučaju dobivanja SP-a u Kataru, opet dolazi do sudskih procesa zbog mogućih mita i korupcije.

Besplatno ustupio vilu
Khelaifi je optužen da je podmićivao bivšeg glavnog tajnika FIFA-e Jeromea Valckea, kojem je navodno davao na korištenje vilu na Sardiniji, a da nije plaćao najamninu koja se procjenjuje između 900.000 i 1,8 milijuna eura. Za švicarske tužitelje inkriminirajuća su televizijska prava za svjetska prvenstva 2026. i 2030. i slučaj se tek treba rasplesti na sudu.

Linker
25. travanj 2024 12:27