Maja Zlatevska / CROPIX
'TRANSFER-GURU'

VELIKI POSLOVNI POTEZ IZ MAKSIMIRA Skaut koji je otkrio Falcaa i Jamesa Rodrigueza odvodi mladu zvijezda Dinama u redove europskog velikana?!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. prosinac 2017. 18:48

Znamo, na prvu sve doista zvuči kao obična transfer-bomba bez pokrića, pa, gdje će Ante Ćorić, nakon ovakve igrački siromašne jeseni, otići u takav klub, u takvu momčad? Uostalom, PSG nije klub koji dovodi mlade igrače da bi ih odmah bacio u vatru, to je klub koji traži već gotove zvijezde, velikane koji će donositi trofeje. Sad je momčad s Parka prinčeva u ekspanziji, sve karte bačene su na osvajanje Lige prvaka, kako se u takvu poslovnu platformu uopće uklapa talentirani momak iz Hrvatske, čija je karijera zadnje dvije godine u opasnoj stagnaciji? Pitate li u Maksimiru ikoga za mogući Ćorićev transfer, samo odmahuju rukom, puno je toga napisano i rečeno na tu temu zadnjih mjeseci i godina, da bi itko više radio račun bez krčmara i skakao na svaku novu glasinu o Antinu odlasku. Ponavljaju samo da nikakva ponuda nije došla, neki će i dodati da jedva čekaju da dođe, pa da se ta saga konačno i završi. Jednostavno, Ćorićeva odlaska svi su se već zasitili, čak i sam Ćorić.

- Svaki dan sam bio u drugom klubu, već sam odlazio iz Dinama, ali onda sam ipak ostao. Naravno da je to utjecalo na mene, međutim, sad sam fokusiran samo na Dinamo i ne razmišljam o odlasku - rekao je nedavno Ćorić.

Ali, gdje je tu vijest o njegovu odlasku u PSG i u kojem trenutku ta vijest uopće može imati podlogu? Napisali su je jučer neki francuski portali, ne, doduše, L’Equipe, ali i RMC je često znao imati točne informacije glede ta transfera. A baš je taj portal prvi napisao da Antero Henrique, sportski direktor PSG-a, ima Ćorića na svom popisu i da bi on mogao biti jedan od igrača po koje bi Parižani krenuli već ove zime, pogotovo ako klub napusti Javier Pastore. Imat će novca i mogli bi uložiti u “nove zvijezde”. Tko je Antero Henrique? On je bivši sportski direktor Porta, koji je od ljeta šef struke u PSG-u, a dok je bio u Portu slovio je za “transfer-gurua”, tako su ga zvali. Pronalazio je nove, mlade igrače i od njih radio zvijedzde i, kasnije, velike transfere.

Njegovi skauti pronašli su Falcaa, Jamesa, Martineza... Sad je Henrique krenuo u PSG-u sa sličnom politikom, tako, primjerice, želi iz Brazila dovesti dvadesetogodišnjeg Wendela, dakle, široj javnosti još nepoznatog igrača, a u toj potrazi za mladima, navodno, razmišlja i o Ćoriću. Još nešto, prije godinu i pol dana, upravo se Porto spominjao kao moguća Ćorićeva destinacija (jedna od brojnih), a pouzdano znamo da je ta priča bila i opipljiva (za razliku od nekih drugih). Sad je taj isti Henrique na drugoj adresi, ali njegova stara bilježnica i dalje je s njim. Očito je, znači, da PSG planira u godinama koje stižu ulagati i u mlade igrače, tražiti talente, dovoditi ih, razvijati ih i one koji se pokažu baciti u vatru i borbu za najveće trofeje. Ante Ćorić, koliko god zadnjih mjeseci malo igrao i igrački se ne razvijao, još uvijek je zanimljiv tržištu kao talent, premda s 20 godina već ulazi u doba kad se od očekuje da bude zreo i oslonac momčadi, praktički gotov igrač. No, jednom kad uđeš u krug najvećih talenata Europe u raznoraznim izborima, onda se tu vrtiš i samim time privlačiš interes najvećih klubova.

- Ne znam koja je sad cijena Ante Ćorića, međutim, on definitivno nije “bivši” igrač. Kao što je Nikola Vlašić napravio “boom” i otišao u inozemstvo u jednoj polusezoni, tako i Ćorić još uvijek može odigrati dobro proljeće, eksplodirati i ponovno privući pozornost stranih klubova - pričao nam je nedavno na temu Ante Ćorića ugledni menadžer Marko Naletilić.

Rizik posla je manji

Dakako, to znaju i svi klubovi, Ante stagnira, ali ne znači da neće proigrati, pogotovo ako dođe u čvrst, sređen sustav, gdje se mora podrediti momčadi i zahtjevima profesionalizma. S te strane i ne čudi da se od svih Dinamovih igrača izvan granica Hrvatske i dalje najviše govori o Ćoriću, da ga strani mediji svaki dan sele u novi klub; Roma, Lille, sad i PSG. Uostalom, “takav” Ante, s malom minutažom i lošim statusom čak bi mogao biti i privlačniji, jer mu pada i cijena, rizik posla je manji.

Sličan je bio primjer Halilovića, pa, njega je kupila Barcelona! Za mali iznos, koji je već vratila kasnijim transferom u HSV. Halilović u Barceloni nije igrao, ali u tom “lancu” nitko nije izgubio. Tko kaže da slično ne može biti i s Ćorićem, u PSG-u, recimo? Naravno, dobiju li sve te glasine oko Ćorića neku konkretniju i službeniju notu, presudit će apetiti Dinama. Koliko su, za koliko bi ga Modri prodali? Ni to ne znamo, jer ponuda nema, nitko još nije pitao “biste li ga prodali za taj i taj iznos”. Do tada, Ante će vjerojatno i dalje svakim danom biti negdje drugamo, jer njegov talent i dalje intrigira...

Linker
18. svibanj 2024 14:07