Srdjan Vrancic / Hanza Media / Hanza Media
'JEDINO TAKO MOŽEMO ŽIVJETI'

VEZNJAKU RIJEKE SMIJEŠI SE TRANSFER ŽIVOTA Sve je glasnija priča o odlasku u Italiju, a odšteta se mjeri u milijunima eura, evo reakcija

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 26. kolovoz 2017. 01:05

Prije dva mjeseca Filip Bradarić je iznenadio, naravno, u pozitivnom smislu, riječku i hrvatsku nogometnu javnost nesvakidašnjim potezom. U trenucima kada se čekala finalizacija transfera u redove Bologne, čiji su ga trener Roberto Donadoni, sportski direktor Riccardo Bigon i klupski menadžer Marco Di Vaio silno željeli, na Bradarićevu se telefonu pojavio broj Damira Miškovića.

Ono što je uslijedilo možemo slobodno nazvati i svojevrsnim presedanom u hrvatskom nogometu iz kojeg igrači danas pokušavaju što prije “pobjeći”; Bradarić je prihvatio Miškovićevu zamolbu da ostane dio momčadi koja će igrati kvalifikacije za Ligu prvaka i pokuša pomoći suigračima da Rijeka pronađe svoje mjesto među europskom nogometnom elitom.

Bradarić
Marko Todorov / Hanza Media / Hanza Media

Talijani vole takve

- U razgovoru s predsjednikom osjetio sam njegovu želju da ostanem i pomognem momčadi da se plasira u Ligu prvaka. Napravio sam kako mislim da je najbolje za mene u ovom trenutku. Svaki ima neko svoje viđenje što mu je najbolje, ali ja stojim iza svoje odluke koliko god nekome bila čudna - rekao nam je tada Bradarić dok se s momčadi pripremao u Kranjskoj Gori za prvenstvo i europske izazove koje su Bijeli imali proteklih tjedana.

Krajem prošle sezone stavio je autogram i na novi ugovor s Bijelima (do 2020. godine) omogućivši tako klubu bolju pregovaračku poziciju kod eventualnih ponuda, pa zbog takvog pristupa, uz ono što je pokazivao na travnjaku, postao jedan od kapetana Rijeke (nakon Maleša i Prskala), ali igrač čiji su doprinos jednako cijenili treneri, suigrači i navijači.

Je li sada kada su Riječani osigurali europsku jesen mjestom u Europskoj ligi, odnosno nakon dvije i pol godine provedene na Rujevici, došlo vrijeme za njegov rastanak s Rijekom i novi iskorak u igračkoj karijeri? Priče oko obnovljenog interesa Bologne svakako zvuče interesantno, još kada su prvi put postale aktualne lako je bilo zaključiti da su Bradarić, i ljudi koji skrbe o njegovoj karijeri, talijanskog prvoligaša vidjeli kao idealnu postaju prije nekog daljnjeg transfera i u tom smislu sigurno se radi o zanimljivoj opciji.

- Koliko god to grubo zvuči, ako se igrač zadrži u Rijeci više od dvije godine mi smo promašili. Želimo dovesti igrača s ciljem da Rijeka bude bolja, da on postane bolji i da na kraju klub zaradi novac. To je jedini način na koji možemo živjeti - rekao je prije podosta vremena u jednoj televizijskoj emisiji Ivan Mance.

Kada je riječ o Bradariću, čini se da se upravo krug o kojem je Mance govorio mogao zatvoriti transferom ovog 25-godišnjeg veznjaka.

- Filip je u kratko vrijeme napravio puno toga, a pred njim je još puno toga za napraviti, dokazati i pokazati. Nakon što je tri-četiri sezone igrao standardno, što u Hajduku što u Rijeci, mislim da je u najboljim godinama za iskoristiti priliku za napraviti iskorak u karijeri ako mu se ona već pruža. Nije više mlad igrač, došao je do trenutka kada treba napraviti novi korak i pokazati se u dobrom svjetlu u jakoj ligi kakva je talijanska. Mislim da tamo može i prosperirati, taktički i tehnički je izrazito potkovan, Talijani vole igrače koji su disciplinirani i koji igraju jednostavno, ali korisno, za momčad - kaže Joško Španjić, Bradarićev trener iz juniora Hajduka, odnosno seniorskih početaka u Primorcu iz Stobreća.

Prema njegovim riječima, Bradarić je na Rujevici dovoljno sazrio za iskorak u ligu kakva je Serie A, a osim u talentu, najveću zaslugu što je došao do te razine vidi u činjenici da je u karijeri išao korak po korak.

- Filip je jedan od rijetkih nogometaša koji se sjeti svojih trenera i na bilo koji način iskaže poštovanje prema njima, to mu je velika odlika. A u ligi kakva je talijanska može napraviti jako puno i stasati u još boljeg igrača. U Rijeci je napravio iskorak, pokazao da se na njega može računati što se tiče klupskog nogometa, ali i onog reprezentativnog gdje će, po mom mišljenju, u dogledno vrijeme puno toga dati - dodao je Španjić.

Nešto se, naravno, pita i Rijeku. Predsjednik Mišković je istaknuo da do kraja sezone klub mora namaknuti još 4,7 milijuna eura kako bi zatvorio budžet, a vrijednost Bradarićeva transfera mogla bi zatvoriti upravo taj dio. Doduše, iz kuta i Rijeke i Bradarića ovaj se transfer može realizirati na zimu. Rijeci ne gori pod nogama što se tiče financija, a ni Bradariću se ne žuri pod svaku cijenu s Rujevice gdje ove jeseni ima zagarantiranih još šest europskih utakmica.Naravno, sve može promijeniti ponuda kakva se ne odbija.

- Ako je Bologna spremna platiti Rijeci, kako pišu neki mediji, sedam milijuna eura odmah neka ide. Takav novac u današnje vrijeme nitko na ovim prostorima ne može odbiti. Je li cijena realna? Tržište diktira cijenu, igrač vrijedi onoliko koliko je netko za njega spreman platiti - razmišljanje je riječkog menadžera Predraga Račkog koji je sudjelovao u transferu Andreja Kramarića u Leicester City.

Rijeka, 010317. 
Stadion Rujevica.
NK Rijeka - NK Osijek, polufinala utakmica Hrvatskog nogometnog kupa. 
Na fotografiji: Bradaric Filip.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Više ne bi bili isti

Vrijednost Kramarićeva transfera bitno su podigli njegovi nastupi u Europskoj ligi, može li to biti i s Bradarićem slučaj?

- Hipotetsko je pitanje što se može dogoditi nakon Europske lige. Ja ne znam kolika je ponuda, ali ako je iznos taj koji mediji pišu, onda se nema što razmišljati - poručio je Rački.

Formalizira li se interes Bologne ili nekog od ostalih klubova iz Serie A ili Bundeslige koji Bradarića imaju na oku, odluka će biti na Rijeci čija će struka morati pravilno procijeniti može li si dopustiti da nakon osovine Ristovski - Vešović razbije i onu Bradarić - Mišić koja je u najmanju ruku bila od jednake važnosti za sve riječke uspjehe.

U slučaju Bradarićeva transfera dobra je vijest što kapetan Mate Maleš (klub mu je još prošlog ljeta obećao izaći u susret u slučaju ponude koja bi mu omogućila veću zaradu nego u Rijeci) ponovo podsjeća na neka izdanja prije ozljede zbog čega bi se taj odlazak kompenzirao, iako Rijeka bez Bradarića (baš kao što je to slučaj s Ristovskim ili Andrijaševićem) više ne bi bila ista momčad.

Linker
25. travanj 2024 00:28