Jasmin Osmanovic
 Zeljko Puhovski / CROPIX
KLJUČNI ČOVJEK

VIDEO: A NEKI IH POSPRDNO ZOVU LAPTOP TRENERIMA... Dinamov 'nevidljivi čovjek' precizno objasnio svoju ulogu u Maksimiru

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 05. studeni 2019. 09:28

Zovu ga 'nevidljivi čovjek Dinamovog stožera', Nenad Bjelica ne može zamisliti pripremu utakmice bez njega, a igrači ga vole i traže pomoć u pripremi za suparnike. On je Jasmin Osmanović, analitičar u stručnom stožeru Dinama.

Nogomet, kao i više-manje svi drugi sportovi, razvojem je moderne tehnologije prihvatio korištenje analitike u pripremama utakmica. Tako i Dinamo svoje oglede priprema uz pomoć Osmanovića koji je u Maksimiru od 2011. godine, a posao analitičara obavlja otkad je iz kluba otišao Romeo Jozak.

Dio staromodnih trenera i nogometnih djelatnika ne prihvaća dobro ulogu koju imaju Osmanović i njemu slični analitičari, posprdno ih zovu 'laptop treneri', a dio njih i ne zna što analitičar uopće radi. Dinamov glavni čovjek za snimanje protivničkih momčadi u podcastu Sportskih novosti 'Dinamo u Ligi prvaka' objasnio je svoju ulogu:

"To nije nikakva novost u nogometu. Svi ozbiljni stožeri imaju po jednog ili više ljudi koji se bave ovim poslom. Moj je zadatak kroz video-analizu prikazati igračima i stožeru karakteristike protivničke momčadi. Taj proces počinje gledanjem utakmica na videu, nastavlja se s gledanjem suparnika uživo i završava sa sastankom prije same utakmice", rekao je Osmanović.

Cijeli podcast pogledajte ovdje:

Linker
03. svibanj 2024 13:18