Tom Dubravec / CROPIX
PSIHOLOŠKI PRISTUP

VIDEO: DALIĆ JE UOČI NAJVEĆE UTAKMICE NAPRAVIO NEŠTO POSEBNO Po prvi put na cijelom Svjetskom prvenstvu je igračima ispunio jednu veliku želju

'Četvrtfinale u Sočiju je bila nejspecifičnija utakmica jer je reprezentacija bila praktično tjedan dana u Sočiju uoči tog susreta. U Sočiju je bila i opuštena atmosfera jer je izbornik Dalić prvi put dao suprugama i djevojkama nogometaša da budu u hotelu zajedno s reprezentacijom.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. srpanj 2019. 10:17

Prije točno godinu dana zamah je uzimala euforija zbog SP-a u Rusiji. Hrvatska je u uvodnoj skupini upisala tri pobjede; redom su padale Nigerija (2-0), Argentina (3-0) i Island (2-1). U osmini finala 'Vatreni' su nakon jedanaesteraca bili bolji od Danske; nakon 1-1 u regularnom dijelu, bilo je 3-2 u jedanaestercima, a za ulazak u polufinale čekali su nas domaćini, reprezentacija Rusije.

"Četvrtfinale u Sočiju je bila nejspecifičnija utakmica jer je reprezentacija bila praktično tjedan dana u Sočiju uoči tog susreta dok je na ostale utakmice ranije dolazila tek dva dana prije i to navečer, zapravo je samo jedan dan imala cijeli prije utakmice. U Sočiju je bila i opuštena atmosfera jer je izbornik Dalić prvi put dao suprugama i djevojkama nogometaša da budu u hotelu zajedno s reprezentacijom. Sve je nekako bilo lakše jer je nakon Danske i prolaza među osam ipak je jedan veliki cilj ostvaren i dalje se smatralo sve što će se postići bit će samo bonus. Naravno da smo mi imali velike ambicije da Hrvatska ode do kraja, da bude prvak svijeta, ali nije više bilo grča kao što je bilo do tada", prisjetio se Dražen Antolić, novinar Sportskih novosti koji je u Rusiji pratio uspon 'Vatrenih' do svjetskog srebra.

Samu utakmicu golom je otvorio Cheryshev u 31. minuti, a izjednačio je Kramarić 8 minuta kasnije. Rezultat 1-1 je stajao na semaforu nakon 90 minuta pa se krenulo u produžetke, a tamo je Vida u 101. minuti doveo Hrvatsku u vodstvo. No, to nije bio kraj.

"Kad je Fernandes zabio za 2:2 u produžecima osjetio se grč i počelo se postavljati pitanje je li moguće da nećemo proći Rusiju. Vodili smo 2:1 u produžecima, primili smo taj gol pomalo naivno, iz prekida, nakon slobodnog udarca. Tu je bilo straha kako će to završiti i na kraju je, kao i protiv Danske, opet je Subašić nešto obranio, opet smo bili bolji u penalima i otišli smo u polufinale Svjetskog prvenstva što je bio razlog za apsolutnu euforiju", prepričava Antolić.

Hrvatska je drugi put u svojoj povijesti izborila nastup u polufinalu Svjetskog prvenstva, a za ulazak u finale čekala nas je Engleska

"Pobjeda nad Rusijom u četvrtfinalu je bila kruna tog prvenstva u smislu da je ova reprezentacija napravila ono što se pitalo je li može, da uđe među četiri na svijetu, i konačno izađe iz sjene brončanih iz 1998. koji su bili nekakvi korifeji hrvatskog nogometa. Uvijek se pitalo hoćemo li ikada imati generaciju koja će to dohvatiti. Upravo s prolazom nad Rusijom ova ekipa je to napravila i došla je u polufinale Svjetskog prvenstva", zaključio je Antolić.

PRISJETITE SE KAKO JE IZGLEDAO VATRENI PUT DO SREBRA Ovdje čitajte sve o najvećem uspjehu u povijesti hrvatskog nogometa!

Linker
20. travanj 2024 11:27