SN
EUROPSKA VEČER ZA POVIJEST

VIDEO: DINAMO IZVEO POVIJESNI PREOKRET I STIGAO KORAK DO EUROPSKOG PROLJEĆA Pogledajte kako je Gavranović golom i sjajnom asistencijom potopio Slovake

Velika večer Dinama u Trnavi! Nogometaši Dinama u Slovačkoj su odigrali susret 3. kola skupine D Europske lige protiv Spartaka i na kraju junački pobijedili s 2:1. Šokantno je počelo, Modri su nakon velike dominacije primili gol i na poluvremenu imali zaostatak, a onda se u drugom dijelu dogodila eksplozija Marija Gavranovića koji je hrvatskog prvaka doveo na bod do povijesnog sna - proljeća u Europi!
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 25. listopad 2018. 13:03

SPARTAK TRNAVA - DINAMO ZAGREB 1:2 (Ghorbani 32' / Gavranović 64', Oršić 77')

SPARTAK (4-2-3-1): Chudy - Oravec, Toth, Godal, Čonka - Greššak, Rada (od 82. Škirtladze) - Jirka (od 69. Malecki), Grendel 6, Čanturašvili - Ghorbani

DINAMO (4-1-4-1): Livaković - Stojanović, Lešković, Perić, Rrahmani - Ademi - Hajrović (od 73. Kadzior) Gojak, Olmo (od 86. Šunjić) Oršić - Gavranović (od 87. Petković)

Stadion Antona Malatinskoga. Bez gledatelja. Sudac: Jakob Kehlet (Danska)

Mario Gavranović doveo je Dinamo na sam prag europskog proljeća! Ono što nisu uspjeli velikani i legende kluba u zadnjih gotovo pola stoljeća, napravio je Gavranović. Jedan su mu gol poništili, no kad je bilo najteže, kad je Spartak mogao prelomiti utakmicu, Gavranović je zabio, vratio Dinamo u igru, a onda sjajno asistencijom servirao Oršiću gol za pobjedu.

Preokrenuo je Dinamo utakmicu u Trnavi, poraz pretvorio u trijumf i stvar je sasvim jasna; jedan bod, možda već za dva tjedna u Maksimiru protiv istog suparnika donosi drugi krug Europske lige! It's coming home, rekli bi Englezi.

Jeftino primljeni gol, Dinamo si ga je, zapravo, sam zabio. Pa onda poništen pogodak Gavranovića zbog, u najmanju ruku, dvojbenog zaleđa, nakon toga i dvije-tri situacije u Spartakovu šesnaestercu u kojima su Bjeličini igrači morali puno bolje reagirati, zabiti jedan, dva i odvesti utakmicu u mirnije vode. Međutim, na poluvremenu je Spartak bio taj koji je imao situaciju iz snova, vodstvo protiv Dinama, a Slovaci su poznati kao momčad koja odlično čuva vodstvo. Dinamovi planovi u Trnavi nakon prvih 45 minuta bili su osujećeni, Modri su prvi put ove sezone u skupini Europske lige bili u situaciju da moraju loviti zaostatak.

Screenshot

Redali su Zagrepčani kornere, bili na domaćoj polovici, uspjeli i zabiti gol. Ubacio je Hajrović iz slobodnog udarca, strijelac je bio Gavranović. No, zastavica je u zraku, zaleđe, radi se o centimetrima, milimetrima, dvojbeno. Nema Gavranović sreće, stalno mu suci u zadnje vrijeme poništavaju golove...

Ali i nakon toga Dinamo je mogao zabiti, Olmo je proigrao Oršića, on je išao sam prema Chudyju, mogao je proigrati Gavranovića u matnoj situaciji, ali je nastavio sam i zapucao priliku. Kasnije je još jednom loše pucao na povratnu loptu, nije mu išlo. Kao ni Rrahmanija. Bio je važan suučesnik u pogotku domaćina, kad se činilo da Spartak ne može ni blizu Livakoviću, sijevnula je ta jedna akcija, uz pomoć Dinamove obrane Slovaci su poveli.

Samo tako su mogli do vodstva, to se znalo, nakon nekog ubačaja, odbijanca, na 'guranje', tako su i poveli. Nedorečen Dinamo, nekako neodlučan, spor, a opet je mogao s remijem na odmor da je nakon ubačaja zabio Rrahmani.

U nastavku se rezultat vrlo brzo mogao promijeniti. Neke rupe i spore reakcije obrane (ipak je to druga priča bez Dilavera i Theophilea) otvorile su prostor Spartaku, prošao je Chanturishvili i pucao preko gola, a Jirka je u 56. minuti mogao hrvatskog prvaka gurnuti u duboki ponor. Bila je to kontra, a novi igrač Crvene zvezde ostalo je sam na lijevoj strani, gađao suprotan kut, ali je Livaković obranio. Koju minutu prije toga opet je zicer za izjednačenje promašio Oršić.

Ademi mu je nesebično dodao, Oršić imao pred sobom gotovo praznu mrežu, pucao je, ali je Oravec u zadnji tren ušao u putanju lopte i spriječio pogodak. Moglo je biti svakako, vrijeme je 'letjelo', Ademi je u 62. minuti nakon jedne odlične akcije iz prekida za stotinku zakasnio na drugoj stativi, prije toga tražili su 'dinamovci' i kazneni udarac pokazujući da je nekoga lopta udarila u ruku. Tko će prvi zabiti, u kojem će smjeru ići utakmica? Otišla je u pravom smjeru, u toj se gužvi sjajno snašao Gavranović i donio veliki gol.

Sad mu ga nisu mogli poništiti! Odmah u idućoj akciji pucao je Olmo, Chudy obranio, bio je to ipak drugačiji Dinamo, razigraniji, odlučniji, krenuo je po pobjedu.

I na kraju je i uzeo, iskupio se Oršić za one promašaje, svih devet bodova je u Maksimiru, visibabe se već naziru. Mogla je ta pobjeda biti na kraju i izraženija, još su Dinamovi igrači štošta i promašili, ali - dobro je i ovako. Ma što dobro, odlično!

Rezultati by SofaScore

SPARTAK TRNAVA - DINAMO 1:2 (Ghorbani 32' / Gavranović 64', Oršić 77')

SPARTAK TRNAVA: Chudy - Čonka, Toth, Godal, Oravec - Rada, Greššak - Grendel, Čanturišvili, Jirka - Ghorbani

DINAMO: Livaković - Stojanović, Lešković, Perić, Rrahmani - Ademi - Hajrović, Gojak, Olmo, Oršić - Gavranović

-------------------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89' - FANTASTIČNA AKCIJA MODIH! Petković i Oršić ispremiješali su cijelu obranu Spartaka, Oršić je loptu proslijedio do Gojaka koji puca isprve, ali vratar domaćih brani taj udarac.

87' - I posljednja zamjena u momčadi Dinama. Izlazi sjajni Mario Gavranović, a ulazi Bruno Petković.

86' - Druga zamjena kod Modrih. Izlazi Olmo, a zamijenit će ga Ivan Šunjić.

82' - Još jedna zamjena u momčadi Spartaka. Izašao je Rada, a mijenja ga Skhirtladze.

77' - GOOOL! Gavranović je izvozao svog čuvara i poslao sjajnu loptu pred vrata Spartaka gdje se Mislav Oršić izvrsno snašao i pucao po golu, prvi mu je udarac obranio Chudy, ali u drugom pokušaju Oršić ne griješi i Dinamo vodi 2:1!!!

73' - Mijenja sada i Nenad Bjelica. Iz igre je izvadio Izeta Hajrovića, a zamijenit će ga Damian Kadzior.

71' - Žuti karton dobio je kapetan Dinama Arijan Ademi zbog prekršaja na Ghorbaniju.

69' - Prvu zamjenu na utakmicu radi Spartak. Izašao je Jirka, a ušao Malecki.

66' - JOŠ JEDNA ŠANSA ZA MODRE! Sada je Olmo opalio po golu, ali ovog puta Chudy brani.

64' - GOOOL! Oršić je na desnoj strani dodao Rrahmaniju koji sjajno pronalazi Olma u šesnaestercu, od Dinamova Španjolca se lopta odbija do Gavranovića koji sjajno reagira i pogađa mrežu za izjednačenje!

62' - Sjajna prilika za Modre! Hajrović je izveo slobodnjak s lijeve strane, ali od bloka lopta odlazi u korner. Iz kornera je Dinamo odigrao još jednu uigranu akciju, lopta je došla do Ademija koji je bio na drugoj stativi, ali je bio prekratak i nije uspio ugurati loptu u mrežu.

57' - FANTASTIČNA LIVAKOVIĆEVA OBRANA! Greššak je pobjegao cijeloj obrani Dinama, opet se raspala igra Modrih, ubacio je na lijevu stranu do Jirke koji puca po golu iskosa, a ovoga se puta Livaković istaknuo fenomenalnom intervencijom!

51' - KAKVA ŠANSA ZA MODRE! NEĆE PA NEĆE... Gavranović je izborio jednu loptu usred obrane Spartaka, Ademi je uzima i dodaje Oršiću koji ostaje sam pred golmanom i puca po golu, Chudy je već bio svladan, no Oravec je koljenom spriječio da lopta uđe u gol!

48' - Kakva pogreška Petra Stojanovića! Krenuo je driblati na centru, a Čanturišvili mu je uzeo loptu, sjurio se prema vratima Dinama i pucao po golu, no srećom udarac je išao preko grede.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Trnavi. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dinamo je bolje krenuo u utakmicu, stvorio je više prilika i izgledao je puno bolje na terenu. Veliki šok dogodio se u 32. minuti kada je nakon pogreške Dinamove obrane Spartak poveo pogotkom Ghorbanija. U nastavku su Modri stvorili još nekoliko prigoda, ali bez promjene rezultata.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

44' - KAKVA ŠANSA ZA DINAMO! Hajrović se sjurio prema vratima Spartaka, a Čonka ga je zaustavio prekršajem! Čisti žuti karton za igrača Spartaka.

41' - Pucao je Grendel iz slobodnjaka izravno prema vratima Dinama, ali Livaković je to izboksao izvan šesnaesterca.

36' - Još jedna velika šansa za Modre! Sada je Oršić pucao po golu s vrha šesnaesterca, no lopta leti iznad grede!

31' - ŠOK ZA DINAMO! Dinamo je cijelo vrijeme napadao, a zabio je Spartak. Nakon jednog ubačaja s lijeve strane, Rrahmani je loše odbio loptu u petercu, ona se odbila do Ghorbanija, koji s dva metra zabija pored Livakovića.

25' - Zaustavljena je igra nakon oštrog prekršaja Gojaka na kapetanu Spartaka Godalu. Prekid je trajao tri minute, Godal je spreman i vraća se u igru.

20' - VELIKA PRILIKA DINAMA - Olmo je sjajno proigrao Oršića, koji je mogao izaći sam pred vratara, ali je previše čekao i pogodio blok s desetak metara.

17' - PONIŠTEN GOL DINAMA - Hajrović je iz slobodnjaka s desne strane kaznenog prostora odlično ubacio nisku loptu u peterac, Gavranović je uklizao i zabio ispred domaćeg vratara, ali sudac je označio zaleđe, čini se ispravno.

14' - Rrahmani je sada snažno opalio sa 16 metara, lopta od bloka odlazi u treći korner.

10' - Dojam je da Dinamo igra kod kuće. Modri napadaju, Spartak vreba priliku iz kontre, zasad nema pravih prilika.

REUTERS/Radovan Stoklasa
REUTERS

6' - Prvi žuti karton zaradio je domaći napadač Ghorbani jer je laktom udario Perića.

4' - Odličan početak hrvatskog prvaka - tri ubačaja u kazneni prostor i poluvolej Olma s ruba kaznenog prostora koji je uhvatio domaći vratar Chudy.

3' - Dinamo napada od prve minute, već dva udarca kuta izveli su Modri, domaćin još nije prešao centar.

1' - Utakmica je počela. Sudi Danac Jakob Kehlet. Ajmo Dinamo, s novom pobjedom europsko proljeće bilo bi nadomak ruke.

18:50: Stadion Spartak izgleda sablasno desetak minuta prije početka susreta. Poznato je da će se utakmicu igrati bez gledatelja zbog rasističkih ispada domaćih navijača, i to na utakmicama slovačkog prvenstva. U svakom slučau, još jednom gledat ćemo nenogometnu atmosferu, ovoga puta u europskoj ligi

18:35: Ima Dinamo svoje adute i na klupi. Razlika u vrijednosti momčadi po Transfermarktu je golema - Spartak vrijedi 8, a Dinamo 50 milijuna eura

18.00: Stigli su sastavi, a trener Dinama Nenad Bjelica izveo je očekivanu jedanaestoricu. Na vratima je Livaković, u zadnjoj liniji oporavljeni Stojanović, Lešković, Perić i Rrrahmani, na poziciji zadnjeg veznog kapetan Ademi, a u napadačkom bloku Hajrović, Gojak, Olmo, Oršić i istureni Gavranović.

U sastavu Spartaka u napadu neće biti najvažnijeg igrača domaće momčadi, napadača Mareka Bakoša.

17:40: Prekrasna gesta igrača Dinama uoči utakmice u Trnavi

Rezultati by SofaScore

Linker
04. svibanj 2024 08:29