screenshot
FESTIVAL HRVATSKE MLADOSTI

VIDEO: HAJDUK NAKON ČETIRI MJESECA SLAVIO PRED SVOJIM NAVIJAČIMA Lokosi na trenutak zakomplicirali priču, ali nada je trajala samo deset minuta!

Hajduk je pred domaćom publikom u 20. kolu HNL-a slavio protiv Lokomotive rezultatom 2:1. Poveli su Bijeli pogotkom Ismajlija, a izjednačio je Uzuni na početku drugoga dijela. Pobjedu je Splićanima donio Mijo Caktaš u 63. minuti. Hajduk je i dalje na šestome mjestu ljestvice, no ovom se pobjedom približio petoplasiranoj Gorici na samo bod razlike.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. veljača 2019. 15:22

HAJDUK - LOKOMOTIVA 2:1 (Ismajli 42', Caktaš 63' / Uzuni 53')

HAJDUK (4-3-1-2): Posavec – Tudor, Ismajli, Lopez, Bradarić – Kalik, Nejašmić, Palaversa (od 62. Hamza) – Caktaš – Jairo (od 84. Gyurcso), Tahiraj (od 72. Delić). TRENER: Siniša Oreščanin.

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Grbić – Karačić , Kolinger, Majstorović, Datković (od 71. Mlinar) – Jakić, Knežević (od 80. Maružin)– Kastrati (od 54. Radonjić), Ivanušec, Lecjaks – Uzuni. TRENER: Goran Tomić.

Šulja se Hajduk prema Europi. Dvije pobjede na otvaranju proljeća, šest bodova u ogledima sa direktnim konkurentima bitno su podigli šanse Bijelih za europski plasman. Stigli su Lokomotivi na "minus pet". a to je već dohvatljiva razlika. Dvoboj sa Lokosima spada među najbolja izdanja Hajduka ove sezone, ali ujedno je to i susret kakvog HNL samo poželjeti može. Bilo je šansi, zgoditaka i odličnih obrana vratara u atmosferi odlično ispunjenog Poljuda koji je dočekao utakmicu Hajduka nakon 126 dana praznih tribina.

U prvom dijelu vidjeli smo Hajduk s više želje i inicijative, Lokomotiva disciplinirana u obrani, sa svim igračima iza lopte kada Bijeli krenu u kreiranje akcija. Isturio je Tomić brzog Uzunija u "špicu", a iza njegovih leđa čekao je tercet Kastrati-Ivanušec-Lecjaks. Ali, rijetko se u prvih 45 minuta igralo pred vratima Posavca, puno je više posla imao nekadašnji hajdukovac Ivo Grbić. Uz gustu obranu gostiju, Hajduk svoje prigode najviše tražio kroz prekide, a jednu od takvih šansi Ismajli je pretvorio u pogodak za miran odlazak na odmor splitskih Bijelih.

Na krilima podrške navijača ambiciozno je počeo Hajduk. Prvu prigodu imao je Caktaš već u 4. minuti, njegov udarac glavom

Na ubačaj Bradarića mogao je premijeru na Poljudu pogotkom u 14. minuti okruniti Francesco Tahiraj, ali loše je u letu zahvatio loptu na šest metara od vratiju. Pucao je bez oklijevanja, ali otišao je pokušaj visoko preko vratiju.

Nakon 15 minuta izvukla se Lokomotiva sa svoje polovice. U 18. minuti je Karačić atraktivno "škaricama" pucao u kaznenom prosroru Hajduka, ali i njegov je udarac završio u reklamama, iza vratiju. U ravnopravnom okviru traženja prevage na sredini terena igralo se sljedećih 10-ak minuta dok nije Hajduk ponovno zaprijetio, ovog puta iz prekida. Palaversa je izveo kormer, Lopez najviše skočio, ali sjajno je na gol-liniji reagirao vratar Grbić obranivši udarac glavom sa pet metara premda je ostala sumnja je li lopta pri intervenciji vratara prešla gol-liniju. Iz prekida ponovno napadaju Bijeli u 35. minuti.

Veliki pljesak s tribina, ali i silne uzdahe izmamio je Domagoj Bradarić kada je iz slobodanjaka ljevicom potegao sa 20-ak metara. Prošla je lopta blizu lijeve vratnice, toliko blizu da su mnogi pomislili da ulazi u mrežu pored "skamenjenog" Grbića. Ali, opet samo u reklame. Bradarić je u akciji u 38., prošao je po lijevoj strani, ušao korak-dva u kazneni prostor i šutirao, ali ispriječio se Majstorović. Tri minute kasnije nitko nije zaustavio Ismajlija u naletu i poveli su Bijeli nakon 41 minute igre. Zasluženim pljeskom ispraćeni su na odmor, a čim se krenulo s centra u drugom poluvremenu prema vratima Lokomotive sjurio se Jairo.

Brazilac je prošao između Kolingera i Majstorovića, šutirao sa 14 metara, ali nogom je obranio Grbić. I kada se očekivalo da Hajduk ubaci u višu brzinu i drugim pogotkom riješi utakmicu, Lokomotiva je iz malonogometne akcije došla do izjednačenja. Pogreška Lopeza, pa "dupli pas" gostiju po lijevom krilu i hladnokrvni finiš Uzunija za novu situaciju na travnjaku. Hajduk je nekoliko minuta bio u šoku, a onda se već u 58. okušao Jairo, ali mlako je pucao sa 12 metara iskosa, lopta je samo došla do Grbića. Ako je kacija Lokomotive za izjednačenje bila odlična, što onda reći za kreaciju terceta Jairo-Tahiraj-Caktaš koju je "desetka" Bijelih pretvorila u vodstvo. Ali, nije tu bio kraj uzbuđenjima, Posavec je u 73. minuti dvaput refleksno nogom skidao lopte sa gol linije na udarce Radonjića i Uzunija. Lokomotiva je do kraja bezuspješno pokušala još jednom poravnati, jer nisu više gosti imal ni snage ni ideje da bi uzeli bod s Poljuda.

Rezultati by SofaScore

HAJDUK - LOKOMOTIVA 2:1 (Ismajli 42', Caktaš 63' / Uzuni 53')

HAJDUK: Posavec - Tudor, Ismajli, Lopez, Bradarić - Nejašmić, Palaversa - Caktaš, Kalik, Tahiraj - Jairo

LOKOMOTIVA: Grbić – Karačić, Kolinger, Majstorović, Lecjaks – Kastrati, Jakić, Datković, Knežević – Ivanušec – Uzuni

-------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

84' - Zadnju izmjenu radi i Siniša Oreščanin, u igri je Gyursco umjesto Jaira.

83' - Još jedna prilika za Bijele! Kalik je pucao s 20-ak metara i izborio korner.

80' - Posljednja promjena u momčadi Lokomotive. Ušao je Loren Maružin umjesto Bojana Kneževića.

78' - Prvi žuti karton na utakmici opravdano je dobio kapetan Lokomotive Fran Karačić zbog prekršaja s leđa na kapetanu Hajduka Domagoju Bradariću.

73' - Sjajna prilika za Lokose! Opasno je sada bilo pred vratima Bijelih nakon ubačaja iz prekida. Dvije velike obrane Posavca nogom, najprije je obranio udarac Radonjića iz blizine, a zatim i Uzunija iz slične pozicije na drugoj strani vrata.

72' - Druga izmjena i kod Bijelih. Izlazi Francesco Tahiraj, a mijenja ga 18-godišnji Ivan Delić.

71' - I druga zamjena u momčadi Lokomotive. U igri je Frano Mlinar umjesto Tonija Datkovića.

65' - Na Poljudu je danas 17 308 gledatelja, od toga 1049 na Obiteljskoj tribini (ulaz U).

63' - GOOOL! Mijo Caktaš je započeo akciju za pogodak, prošao je kroz sredinu i uposlio Jaira na lijevoj strani, Brazilac je pronašao Tahiraja na vrhu šesnaesterca koji reagira kao mantinela i ostavlja loptu za Caktaša koji dotrčava na tu povratnu i preciznim udarcem dovodi hajdukovce u novo vodstvo!

61' - Mijenja sada i Siniša Oreščanin. Izašao je Ante Palaversa, a mijenja ga Hamza Barry.

60'- Prilika za Hajduk! Tudor je isprobao svoj udarac s oko 25 metara, ali Grbić je još jednom siguran na golu. Hajdukovce ovaj pogodak Lokomotive nije pokolebao, i dalje traje pritisak Bijelih.

54' - Prva zamjena u momčadi Lokomotive. Trener Tomić iz igre je izvadio Kastratija, a priliku dobiva Dejan Radonjić.

53' - GOOOL! Lecjaks je sjajno uposlio Uzunija koji je ostao sam na desetak metara i preciznim udarcem pogodio 'malu mrežicu' za izjednačenje na Poljudu!

47' - Odmah na početku velika prilika za povećanje vodstva. Jairo se izborio za priliku, povukao je loptu sve do suparničkih vrata, pucao je iskosa, ali obranio je Grbić.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Hajduk je u potpunosti zaslužio vodstvo na kraju prvoga dijela, dominirali su i prijetili od prve sekunde utakmice. Pravo je čudo da rezultat nije i veći, a za to je najzaslužniji vratar gostiju Ivo Grbić koji se istaknuo s nekoliko fantastičnih intervencija. Bijeli su redali priliku za prilikom, a pritisak je urodio plodom u 42. minuti kada je na Palaversinu asistenciju Ismajli pogodio glavom za vodstvo Hajduka. Na Poljudu je oko 20 000 gledatelja, očigledno je da su se Splićani zaželjeli nogometa, atmosfera je spektakularna!

45' - Neće biti sudačke nadoknade i sudac Batinić šalje igrače u svlačionicu.

42' - GOOOL! Palaversa, koji je i izborio ovaj korner, ubacio je sa strane, a Ismajli je potpuno sam s pet metara glavom pogodio mrežu za vodstvo Hajduka na Poljudu!

41' - Još jednom prijeti Palaversa! Pucao je s tridesetak metara, ali Jakić je uspio skrenuti udarac u korner.

38' - I opet prijeti Bradarić! Nakon sjajne akcije Hajduka i duplog pasa s Jairom, kapetan Bijelih se izborio za udarac, no njegov pokušaj s desetak metara blokira Majstorović.

36' - Fantastičan udarac kapetana Domagoja Bradarića! Nejašmić je izborio slobodan udarac na oko 25 metara od gola Lokomotive, Bradarić je opalio, a centimetri su dijelili Hajduk od vodstva, lopta je zamalo završila u rašljama!

30' - Još jedna šansa za Bijele. Palaversa je opalio iz daljine, no udarac odlazi pored vrata.

28' - Najveća prigoda za Hajduk u dosadašnjem tijeku utakmice! Borja Lopez je iz blizine uputio sjajan udarac glavom, a vratar Lokomotive Ivo Grbić izveo je jednu od najboljih obrana sezone i zaustavio udarac na samoj gol-liniji! Dobro bi došla VAR tehnologija u ovakvim trenucima da se vidi je li lopta prešla crtu.

22' - Dvojbena situacija! Palaversa je poslao jednu 'loptu s očima' u stilu Ronaldinha, Caktaš je došao u izglednu situaciju i pao u duelu s braničem Lokomotive na rubu kaznenog prostora, no sudac Batinić pokazao je da kontakta nije bilo te da se igra nastavlja.

18' - Još jedna prilika za Lokose! Ubacio je Knežević iz kornera, lopta se odbila do Karačića koji je pokušao atraktivno "škaricama" s 10 metara, ali otišlo je to pored vrata.

15' - Sjajna šansa za Bijele! Bradarić je poslao fantastičan centaršut s lijeve strane, a na drugoj strani se našao Tahiraj koji puca isprve iz voleja, no lopta odlazi pored vratnice!

10' - Uzvraća i Lokomotiva! Knežević je sjajno uposlio Lecjaksa koji je izbio sam pred Posavca, Tudor se sudario s vratarom Hajduka pa se Lecjaks dokopao lopte i odmah je proslijedio Kastratiju na drugoj strani kaznenog prostora, no Kastrati se spetljao i nije uspio uputiti udarac na prazan gol Bijelih.

6' - Nova velika šansa za Hajduk! Kalik je povukao kroz sredinu, dao je loptu Caktašu na stranu koji mu odmah šalje povratnu na 15 metara. Pucao je Kalik iz prve, ali prošlo je pored vratnice.

5' - Prilika za Hajduk! Tudor je ubacio u šesnaesterac gdje se najbolje snašao Mijo Caktaš i glavom pucao po golu, no lopta je otišla malo iznad grede.

Video: Jurica Radić

3' - Fantastična je atmosfera na splitskome stadionu, od prve minute ore se navijačke pjesme i jasno je da su se Splićani zaželjeli nogometa na Poljudu.

1' - Počela je utakmica na Poljudu!

-------------------------------------------------

17.25: Igrači su istrčali na poljudski travnjak. Glavni sudac je Damir Batinić iz Osijeka. Na stadionu je oko 20 000 gledatelja. Sve je spremno za početak!

17.15: Trener Lokosa uoči derbija poziva na oprez:

17.00: Evo što je izjavio trener Bijelih u iščekivanju prepunoga Poljuda i povratka gledatelja na stadion:

16.30: Objavljeni su službeni sastavi. Trener Hajduka Siniša Oreščanin iznenadio je uvrstivši u početni sastav Anthonyja Kalika i Francesca Tahiraja, a s klupe će svoju prigodu čekati dosadašnji standardni prvotimci Adam Gyurcso i Hamza Barry. Trener Lokosa Goran Tomić napravio je jednu izmjenu u odnosu na očekivani sastav, u igru će od prve minute Toni Datković umjesto Frane Mlinara.

Linker
19. travanj 2024 03:04