Screenshot
SAVRŠEN PRIMJER

VIDEO: HRVAT POSTAO GLAVNI AKTER VELIKE RASPRAVE O REVOLUCIJI U NOGOMETU Pogledajte gol Tome Bašića koji po 'Bobanovim pravilima' neće biti priznat

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 05. ožujak 2019. 21:40

Bivši hajdukovac Toma Bašić još je jednom u samo dva tjedna postigao pogodak za Bordeaux, ali o ovome će se pogotku vrlo vjerojatno još pričati. U sklopu 27. kola Žirondinci su ugostili Montpellier, a hrvatski nogometaš bio je strijelac zgoditka koji bi mogao postati primjer za novo pravilo o golovima rukom o kojemu su raspravljali Zvonimir Boban i Pierluigi Collina na subotnjem FIFA-inom kongresu u Aberdeenu.

Napadač Bordeauxa Nicolas De Preville u 35. je minuti uputio udarac prema golu, a lopta je Tomu Bašića pogodila u ruku i odbila se u mrežu. Bašić je štitio svoje tijelo i, prema važećim pravilima, gol je u potpunosti regularan.

No, prema novim pravilima koja su predstavili Boban i Collina takav pogodak najvjerojatnije od iduće sezone više neće vrijediti.

Nakon što su ljetos na Svjetskom prvenstvu Rusiji pobrali lovorike zbog VAR-a, FIFA čvrsto nastavlja s uvođenjem novih pravila koja bi nogomet trebala učiniti još atraktivnijim, ali i poštenijima. Jedno od tih pravila je upravo i ono koje se tiče postizanja golova rukom, a večerašnji Bašićev je gotovo savršen primjer.

"Dosad je teoretski bilo moguće zabiti gol rukom - ako te netko u nju napuca pa se lopta odbije u gol - ali po novom je i to ukinuto. Također, ako je gol postigao igrač koji se prilikom “štopanja” lopte na bilo koji način poslužio rukom, gol neće biti priznat."

Ove će situacije sasvim sigurno izazvati posebnu raspravu, jer u situacijama kao što je Bašićeva, igrač zaista samo štiti tijelo i očito nema namjeru igrati rukom. Također, jasno je da je zbog igranja rukiom u ovom slučaju ostvarena značajna prednost za jednu momčad.

Glasujte u anketi Sportskih novosti - treba li ovakve golove priznati ili ne?

Inače, Bordeaux je na kraju izgubio s 2:1, a pobjednički pogodak gostiju djelo je Congrea u 51. minuti. Toma Bašić izašao je iz igre u 53. minuti.

Rezultati by SofaScore

Linker
26. travanj 2024 16:27