REUTERS/Charles Platiau
'NIJE ZABORAVIO IGRATI NOGOMET'

VIDEO: NEĆE VALJDA I DANAS ZAPAPRITI VATRENIMA? Hrvatska je novi početak za velikog talenta kojem je novu priliku dao upravo Niko Kovač

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 06. rujan 2018. 21:47

Renato Sanches, iako je 18. kolovoza napunio tek 21 godinu, iza sebe već ima burnu karijeru. Veznjak koji je prije dvije godine s nepunih 19 slomio hrvatski vezni red u osmini finala Europskog prvenstva u Francuskoj i kao važan član portugalske izabrane vrste uzeo zlato i nagradu za najboljeg mladog igrača turnira, a prije toga i zaslužio transfer iz Benfice u Bayern vrijedan 35 milijuna u poslu koji je s raznim bonusima mogao narasti na 80 milijuna eura, danas je na novom početku.

Momak rođen u Amadori od afričkih roditelja (Sao Tome i Principe država je u kojoj mu je rođen otac, dok je majka iz Zelenortskih Otoka), rano je počeo pokazivati svoj veliki talent. Već s devet godina postao je član Benfice, koja je klubu Aguias da Musgueira za klinca nakon petnaestominutne probe dala 750 eura i 25 nogometnih lopti. Seniorsku karijeru počeo je sa 17 u drugoj momčadi Benfice u 2. portugalskoj ligi, a sa 18 je postao prvotimac Benfice. Igrao je stalno i briljirao, osvojio prvenstvo i Liga kup, zadivio bogatije europske klubove i zaslužio poziv u reprezentaciju.

Od debija 25. ožujka 2016. protiv Bugarske do kraja Eura te godine, Sanches je propustio samo jednu utakmicu Portugala, odradio ih je 11 od 12. I onda je tog ljeta nakon dolaska u Bayern, krenuo Sanchesov pad. Dvije minute u studenom 2016. protiv Latvije, puna minutaža protiv Švedske u ožujku 2017. i to je bilo - to. Sanches je nestao s mape planova izbornika Fernanda Santosa, koji ga je nekad obožavao.

Slabo u Swanseaju

U Bayernu se nikako nije snašao, odradio je u sezoni 2016/17. ukupno 25 utakmica, ali je skupio tek 903 minute. Carlo Ancelotti na njega nije baš računao i Sanches je na kraju ljetnog prijelaznog roka prije godinu dana otišao u Swansea. Boravak u velškom klubu nije mu donio ništa dobro, 703 minute u 12 premierligaških utakmica i kraj sezone zbog ozljede već u siječnju.

Swansea je ispao, Sanches se vratio u Bayern i tamo možda dočekao svog spasitelja.

- Poznajem ga i znam za što je sposoban. Nije se lako adaptirati mladim igračima iz inozemstva, to također uzmite u obzir. Definitivno nije zaboravio igrati nogomet. Nije težak momak, ali mu je potrebna podrška sa svih strana. Nogometašima je potrebna potvrda kako bi dobili samopouzdanje kao i svima nama - objasnio je Niko Kovač, koji je dolaskom iz Frankfurta u München dočekao Sanchesa.

Kovač je Portugalca stalno koristio na pripremama, ali Sanches se lakše ozlijedio i još nije upisao službeni natjecateljski nastup za Bavarce u sezoni koja će mu odrediti daljnji tijek karijere. I Hrvatska će za njega biti novi početak, prva utakmica za reprezentaciju nakon 527 dana. Ako mu Santos da šansu...

View this post on Instagram

A post shared by RS35 (@renatosanches35) on

Linker
06. svibanj 2024 08:43