ESPORT OSVAJA SVIJET

VIDEO: NOVI SPORT POSTAJE SVE VEĆI HIT U HRVATSKOJ, A NA NJEMU SE MOGU ZARADITI MILIJUNI Niko Kovač u virtualnom svijetu zarađuje milijune!

NIKOLA KOVAČ Danas se u Zagrebu igra Good Game, festival u eSportu, u kojem je momak iz Brčkog glavni primjer superzvijezde iz naše regije
Piše: Edi DžindoObjavljeno: 18. svibanj 2018. 20:48

Uposljednjih nekoliko godina svjedoci smo popriličnog porasta popularnosti i relevantnosti eSportova, laički svima nama poznatijih kao videoigara. Kao i svi sportovi na koje smo navikli gledati, eSportovi se održavaju redovno u sklopu poprilično dobro organiziranih natjecanja, a najveći profesionalci su superzvijezde, kao i društvo koje vidimo na travnjacima, parketima i stazama.

Nekolicina eSportova dosegnulo je uistinu planetarnu popularnosti. Igranje igara kao što su League of Legends, Hearthstone, Dota 2, PES i ostale na profesionalnoj razini počelo je dosezati masovnu gledanost, ali i zaradu. Kad su u igri milijunske brojke, teško je da će cijeli projekt eSportova proći nezapaženo.

Važna je i strategija

Upravo jedna od najpopularnijih igara na eSport razini je Counter Strike: Global Offensive, popularnija kod nas kao CS:GO. Ako ste ikad igrali Call of Duty ili neku sličnu “pucačinu”, sve će vam biti jasno. CS je klasična pucačka igra nastala još davne 1999. godine i tako je jedna od rijetkih igara koja je godinama žarila i palila igračku scenu. CS:GO je varijacija kreirana 2012. te je trenutno u samom vrhu eSport zajednice. Pravila su, ako nećemo ulaziti u sve kompleksne strategije kojima se bave profesionalci, poprilično jednostavna. Dvije momčadi od pet igrača pokušavaju različitim vrstama oružja (snajperi, automatske puške, sačmarice, pištolji, bombe) eliminirati drugu momčad, a kad se to dogodi tim dobiva bod. Igra se sve dok jedna od momčadi ne dođe do 16 bodova. Ako nakon 30 nadmetanja obje momčadi imaju po 15 bodova (što je iznimno rijetko) dolazi do neodlučenog rezultata.

Trenira 10 sati dnevno

U samom vrhu svijeta što se spomenute igre tiče je i jedan naš susjed. Nikola “NiKo” Kovač iz Brčkog trenutno je drugi najbolji igrač CS:GO-a na svijetu prema najcjenjenijim analitičarima koji jednom godišnje rade rang ljestvicu najboljih, možemo reći nešto slično poput Zlatne lopte u nogometu. Nastupa za FaZe Clan, supermomčad sastavljenu prošle godine koja je trenutno rangirana kao sedma u svijetu, no NiKo se stalno ističe svojim nastupima pa uspijeva biti svijetla točke takozvanih eSports Galacticosa.

- Treniram otprilike šest sati tjedno s momčadi. Uvijek želim napredovati i biti bolji, pa tako uz treniranje s ekipom ubacim još tri do četiri sata individualnog treninga. San je imati dječačku okupaciju kao posao i to mi je glavni motiv da budem što bolji - rekao je NiKo za službenu eSports web-stranicu.

Velika podrška obitelji

Prošlogodišnji transfer iz Mousesportsa u FaZe Nikolu je službeno stavio na prvo mjesto najskupljih transfera u povijesti eSportsa. Trenutna momčad u kojoj nastupa 21-godišnjak iz Brčkog inkasirala je čak 500 tisuća dolara Mousesportsu za njegove usluge, a obitelj koja na početku nije vjerovala da će Nikola od videoigara ozbiljno zarađivati i imati karijeru sad mu je najveća podrška.

- Dosta odskače od svoje generacije, pa čak i od momaka koji igraju ovo nekoliko godina duže nego on. Igrao je s nekoliko momaka koji su vjerovali u njega, a on ih je na kraju sve s lakoćom dostigao i nadmašio - ponosno je za Alternativnu TV kazao Nikolin otac, Slobodan Kovač.

Superzvijezda

NiKo je zasigurno prvi balkanski primjer kako biti superzvijezda od igranja videoigara, a možda ćemo za nove doznati već danas i sutra u Zagrebu, točnije u Jadran filmu gdje se održava Good Game festival. Na festivalu će se u svim spomenutim eSport igrama, ali i nekim drugim, natjecati različite poduzetničke tvrtke, prvenstveno tvrtka Rimac Automobili koja je u prva dva izdanja ovog natjecanja odnijela kući trofej visok jedan metar. Vrata su otvorena i za sve mlade i studente koji će imati priliku zaposlenja u nekoj od tvrtki ili pak napretku u eventualnoj eSports karijeri.

Nikola NiKo Kovač

Datum rođenja: 16. veljače 1997.

Mjesto rođenja: Brčko, BiH

Profesionalni debi: 2009.

Momčad: FaZe Clan

Pozicija: snajperist

Dosadašnja zarada (turniri):

2.928.561 kn

Godišnja plaća (prema hltv.org):

1.876.753 kn

Najveća priznanja:

2. igrač svijeta (2017)

Prvak eSports lige (2017)

Linker
18. travanj 2024 14:33