Screenshot
NEMA VEĆE NAJAVE

VIDEO: NOVI TRENER UZDRMAO POLJUD ODMAH NA PREDSTAVLJANJU! 'Rekli su mi svi da sam lud, ali Hajduk mora biti prvak!'

Nakon gotovo pet godina Igor Tudor će početkom siječnja ponovno preuzeti klupu Hajduka.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 23. prosinac 2019. 09:40

Legendarni hajdukovac danas je i službeno predstavljen na Poljudu , a pred novinare su izašli predsjednik kluba Marin Brbić, savjetnik Uprave Mario Stanić, i sportski direktor Ivan Kepčija.

- Igor Tudor je primjer naše škole kojim se ponosimo, on je trener koji potpisuje zadnji trofej Hajduka. Vjerujem da je on dugoročno rješenje na klupi. Ako gledamo unatrag, on je u zadnjih 10-15 godina bio skoro dvije godine na klupi uzastopce - rekao je Marin Brbić.

- Postoje trenuci u životu kada slika govori tisuću riječi, ovo je jedan od tih trenutaka. Dolazi mlad trener s toliko međunarodnog iskustva. Gorim od želje da skupa surađujemo, on je prošao sve razine kluba i njegov je izdanak. Ne postoji bolji čovjek za mjesto trenera u ovom trenutku - rekao je Mario Stanić, savjetnik Uprave Hajduka.

- Pozdravljam sve, hvala na lijepim riječima uvoda. Nadam se da ćemo dobro surađivati na period od dvije i pol godine. Znam što Hajduk znači ovim ljudima. Za Hajduk je dobro samo najbolje, samo titule. Povijest je takva kakva je. Dat ću sve od sebe zajedno sa suradnicima da napravimo Hajduk boljim. Skromno, ponizno i u najboljoj vjeri. Hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo za dvije i pol godine - rekao je Tudor u uvodu.

- Ovdje sam bio dvije godine kao trener u omladinskoj školi, dvije kao glavni trener. Bilo je lijepih i loših trenutaka. Iz loših se izvlače poke, dobrih se rado sjetimo. Hajduk je za nas emocija sama za sebe. Čovjek osjeti emocije. Od devete godine išao sam na "sedmicu" pa "tricu". To su emocije iz djetinjstva. Odlasci na turnire, treninzi, sve te to veže za klub.

- Ne mogu reći koliko sam sada bolji, iskustvo je ogromno. I po drugim pitanjima sam, pogotovo psihološki, dosta napredovao. Nogometno znanje koje jedan trener mora imati, to je nekakva baza. Napreduje se svaki dan. Mourinho je u Tottenhamu pa je promijenio neke stvari. Vrijeme će pokazati, teško je suditi, ali sigurno je da sam bolji trener - dodaje Tudor.

- Dok Hajduk nije prvi ne odgovara nikako željama. Dokle god Hajduk nije prvak nitko nije zadovoljan. Znam dosta igrača, Jaira sam imao u PAOK-u. U zadnje vrijeme sam pogledao nešto utakmica, ali nisam mogao pratiti momčad zbog posla kojeg sam radio. Pripreme počinju 5. siječnja, kratke su, ali mislim da ću imati vremena pogledati momčad koju još ne poznajem do kraja. Treba se prihvatiti posla, lako je pričati o emocijama. Puno se priča o svemu, o nebitnim i bitnim stvarima u Hajduku. Imamo priču o finacijama i struci. Pobjeđuju oni koji imaju više novca, ali jedino što je bitno je može li struka napraviti igrače boljima. Treba stvoriti vrijednost, ako imam kvalitetu kao trener, stvorit ću je. Ako nemam - ništa se neće dogoditi. Tražimo podršku. Sada je situacija teža, ne financijski nego psihološki. Nismo ništa osvojili toliko godina, pritisak raste - rekao je Tudor.

- Nemojmo gubiti snagu na struje oko kluba. Ako imamo znanja i podršku, napravit ćemo posao. Ako nemamo, otići ćemo. Sedma-osma godina je ovo da se traži strpljenje, ali tako je kako je. Jedan dio bi sigurno htio da dođe netko drugi, da dođe i Mourinho bio bi predefanzivan, Guardiola bi bio previše "tika-taka"....

- Nema ga tko oko mene mi nije rekao - Igore, gdje ćeš jesi li lud? Stari mi se smijao... - bio je iskren Tudor.

- Nikad nećete čuti od mene da ćemo biti prvi. Mislim da to nije legitimno, nije korektno. Neki cilj trebamo imati, ali taj cilj ne treba biti iskomuniciran. Nogomet je živo tijelo, sve se mijenja iz mjeseca u mjesec i lijep je zbog toga što i oni s manjim budžetom mogu kvalitetom rada i struke biti ispred bogatijih. Kolika je razlika između nas i Dinama i kad ćemo biti prvaci? Kad naša kvaliteta poraste, a njihova padne bit ćemo prvaci - dodaje Tudor.

- Mislim da su jako male mogućnosti da ja odem, može me se samo smijeniti - dodaje Tudor.

Brbić: Apsolutno je netočno da smo se razišli u neugodnim odnosima!

- Priča oko pojačanja bit će zajednička. Odluka o tome tko jest a tko nije za Hajduk je zajednička. Radit ćemo to sinkronizirano, uz poveznicu s predsjednikom oko financija. Situacija nije lagana, ali eto tu smo da zasučemo rukave i napravimo dobar posao - nastavlja Tudor nakon Brbićevog reagiranja.

- Danas je Igorov dolazak garancija da ćemo imati miran, ali i radišan period Božića i Nove godine. Sve ćemo neke stvari rješavati mirno i neishitreno. Treba donositi određene odluke, a koliko će one biti dobre to će pokazati vrijeme - rekao je Ivan Kepčija, sportski direktor kluba.

Poruka navijačima Hajduka: Nemam ja što davati poruke, ja trebam napraviti dobar posao. Ono što imam u sebi, što sam napravio u šest-sedam godina trebam akumulirati i pokazati to znanje. Jedino je to bitno. Ako imam kvalitetu napraviti igrače boljima na treninzima i utakmicama, ako znam prikazati neki nogomet kojeg će ljudi gledati, onda će posao biti dobar. Dat ću sve od sebe 24 sata dnevno živeći to da to sve uspije.

- Atalanta također igra bez napadača pa je dobila 5:0! Kad pričamo o nogometu, poanta je s koliko se igrača napada i s koliko se brani. Statistika je važna, ako imaš veznoga od desetak golova, imaš veću vrijednost. Evo Pašalića, momka kojeg smo lansirali. Svako malo da gol. Igra u prvih 11 konstantno. Sisteme i način igranja ćemo komunicirati da budemo na razini nogometa kojeg želimo igrati. Da dovodimo igrače koje želimo za ono što želimo. To je posao koji nije lagan, treba vidjeti i što je u omladinskoj školi, ima li tamo igrača koji mogu biti pravi...

- Priča je jasna. Nema "naše dice"! Za Hajduk trebaju igrati najbolji. Ako je neki mladi stranac bolji od našeg, igrat će taj mladi stranac. Ne možemo s našim juniorima biti drugi u ligi, to je priča prije 20 godina. Bit ćemo četvrti! Baza je na pravom radu omladinske škole. Nemam problema staviti Balića i Vlašića sa 16 godina, ako se sjećate. Ako je igrač dobar, mora biti ovdje. Ima ih sada u omladinskoj školi s 19-20 godina, treba vidjeti mogu li oni igrati.

Stanić: Želimo kreirati modu, a ne igrati po modi!

- S Igorom smo dobili ono što želimo. Igor ima gard, liderstvo, to su predispozicije koje vidimo za dugoročnost, želimo mu omogućiti apsolutni mir, da bude spokojan i onda će njegovo cjelokupno iskustvo doći do izražaja. Tudor će biti Hajdukov Ferguson - rekao je Mario Stanić.

- Suradnja između trenera u klubu bit će dobra, cijelu priču ćemo iskomunicirati kada dođe vrijeme za to.

Kako je došlo do prvog rastanka?

- U intervjuu Sportskim novostima objasnio sam sve što se dogodilo. To je pitanje za predsjednika Huljaja što se u međuvremenu dogodilo. Očito je noć prije nešto loše sanjao i drugo jutro me nazvao i rekao da "deal" propada. Bio je pun entuzijazma, nije mi jasno kako je promijenio mišljenje, ali dobro je. Sad smo tu gdje jesmo i idemo raditi - rekao je Tudor.

Sustav igre?

- Igrat ćemo s tri stopera, najvjerojatnije - rekao je Tudor pa je Kepčija nastavio odgovorom na pitanje o pojačanjima.

- Bilo bi neozbiljno da uz sve nas u upravi ne uvažimo i pokoju trenerovu riječ. Moramo dati priliku momcima pod novim trenerom. U pripremama ćemo vidjeti tko je spreman uskočiti. Vidjet ćemo tko će s prvom momčadi na pripreme, nećemo žuriti s igračima na tržište, dat ćemo svima priliku - završio je Kepčija službeni dio pressice.

Na koncu je predsjednik Marin Brbić podsjetio okupljene da je u utorak godišnjica smrti legendarnog trenera Stanka Poklepovića i zahvalio mu na svemu što je učinio za Hajduk.

Tudor potpisao na dvije i pol godine

Nakon gotovo pet godina Igor Tudor će početkom siječnja ponovno preuzeti klupu Hajduka. Četrdesetjednogodišnji splitski nogometni stručnjak povest će momčad na zimske pripreme 2020. godine. Prvi službeni dvoboj novoimenovanog stratega Bijelih, nakon 2015. godine, očekuje početkom veljače u prvenstvenom ogledu s Varaždinom.

Klupa Hajduka bila je 2013. godine prvi samostalni trenerski angažman proslavljenog Hajdukovog igrača i reprezentativca. Netom nakon preuzimanja Bijelih Tudor je potpisao osvojeni Hrvatski nogometni kup u kojem su hajdukovci u dvije odigrane utakmice svladali zagrebačku Lokomotivu.

Trener Hajduka u prvom mandatu bio je od travnja 2013. pa sve do veljače 2015. godine, a kroz tri sezone vodio je Bijele u ukupno 77 službenih utakmica afirmiravši brojne mlade igrače ponikle u omladinskom pogonu. U međuvremenu je vodio grčki PAOK, turske klubove Karabukspor i Galatasaray, a dvaput je bio trener talijanskog Udinesea.

Bio je u stručnom stožeru Eduarda Reje u sezoni 2009/10, a radio je u Hajdukovoj Akademiji kao trener kadeta prije prvog dolaska na klupu Bijelih.

Za Hajduk je kao igrač debitirao 11. listopada 1995. godine u kup susretu protiv Marsonije, a ukupno je u bijelom dresu upisao 127 nastupa uz 11 postignutih golova. Iz Hajduka je otišao 1998. u talijanski Juventus gdje ostvario neke od najznačajnijih uspjeha u svojoj bogatoj igračkoj karijeri koju je okončao u ljeto 2008. tamo gdje je i započeo, u najdražem Hajdukovom dresu. Osvajač je reprezentativne bronce na Svjetskom prvenstvu 998. godine u Francuskoj, stoji u priopćenju Hajduka.

Linker
23. travanj 2024 11:50