Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
UGODNA ISKUSTVA S DE GEOM

VIDEO: POGLEDAJTE KAKO JE NAŠ TRIO VEĆ REŠETAO ŠPANJOLCE Šteta što Modrić i Mandžukić ne igraju

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. lipanj 2016. 13:21

Ivan Rakitić i Luka Modrić zvijezde su Barcelone i Reala, Mario Mandžukić nosio je dres Atletica, trojica ponajboljih Hrvata “izrešetali” su Davida de Geu, zabijali i protiv Piquea i Sergija Ramosa, s njima i protiv Juanfrana, prve obrane Furije. De Gea je definitivno među najsretnijim Španjolcima jer za Hrvatsku neće igrati Modrić i Mandžukić, koji su već našli rješenje za put do njegove mreže.

Hrvati znaju i mogu sa Španjolcima, vidjelo se to u Gdanjsku 2012., a pogotovo kroz uloge koje naši asovi imaju u njihovu nogometu. Kad bi posjedovali španjolsku putovnicu vjerojatno bi sva trojica bili u udarnoj postavi branitelja naslova prvaka Europe. Pa, Morata je Mandžukićeva rezerva u Juventusu.

U dvije utakmice Mandžukić je ponudio borbu, od napadača se traže i golovi jer bez pogodaka špica Hrvatska nikad nije činila velika djela. Nije mu ni trebala sezona u Primeri da bi opipao bilo španjolskih stopera, protiv Reala je igrao devet utakmica, s Barcelonom se sastao četiri puta. Zabio je i Sergiju Ramosu izravno, i Piqueu neizravno. I De Gei. Jasno je stoga koliko će nedostajati suigračima u večerašnjem srazu.

U španjolskom Superkupu matirao je obranu Kraljevskog kluba koju je predvodio Ramos, njegov gol za 1:0 riješio je susret na Calderonu i donio trofej 2014. godine. Još jednom je bio strijelac Realu, na istom stadionu u Primeri, u trijumfu od čak 4:0, no tada su stoperi Bijelih bili Varane i Nacho.
Učinio je to i protiv Barcelone u Primeri, na Camp Nouu, u porazu 3:1. Pique je igrao, ali hrvatski napadač bio je strijelac s bijele točke. Prekršaj je napravljen na Jesusu Gomezu.

Premda na Pirenejima nije dugo egzistirao, između njega i stopera Furije ne postoje tajne. Mandžukić, kojem je forte igra glavom, njima je tresao mrežu nogom jer upravo su Pique i Ramos “vladari zraka”. U četvrtfinalu Lige prvaka 2014. godine, Bayern je izbacio Manchester United, u pobjedi 3:1, Mandžukić je zabio za 1:1. Tako je pao i De Gea, on - glavom!
U Poljskoj je na Euru zabio tri, u Brazilu na Mundijalu dva, Šukerov domet od devet pogodaka na velikim natjecanjima i dalje mu stoji kao golem izazov. No u lov će krenuti tek nakon Furije. Andrej Kramarić i Nikola Kalinić čekaju kao napete puške. Mandžukićev je motiv golem, što je demonstrirao i željom za nastupom unatoč određenih poteškoća s mišićima. Nažalost, danas ga neće biti...

Luka Modrić ima pozitivan skor s Barcelonom i Atleticom, iako im nije zabio ni jedan gol. Dao je tri asistencije u 25 utakmica. No, Modrić je matirao Davida de Geu i to mu je jedan od najvažnijih golova u karijeri. U uzvratnoj utakmici osmine finale Lige prvaka u ožujku 2013. godine na Old Traffordu okrenuo je tijek zbivanja i spasio Real od ispadanja. Iako ga je Jose Mourinho držao pod “deset mikroskopa” i sve mu manje vjerovao, ostavivši ga na klupi te večeri, Modrić je ušao u 59. minuti, a u 66. svladao De Geu za 1:1. Na kraju je bilo 2:1 za Kraljevski klub. Tom igrom i pogotkom započeo je konačan uspon u Realovu orbitu jer dotad je po pojedinim medijima slovio za promašaj prijelaznog roka.

S gradskim rivalom s Calderona sastao se u 15 navrata, skupio šest pobjeda i četiri remija, uz pet poraza. Dvaput ga je matirao u najvećim utakmicama, finalima Lige prvaka. Pritom je imao dvije asistencije za pogodak. Protiv Barce se na terenu našao 10 puta, u El Clasicu pamti pet pobjeda, jedan remi i četiri poraza. Kao i jedno dodavanje za gol.

Modrić se muči s aduktorom, a Iniesta, Busquets i društvo sigurno su zadovoljni što ga neće vidjeti na terenu. Jer s Barcelonom je često igrao s posebnim nadahnućem, kad bi se sučelio katalonskim majstorima znao je doživjeti svoj momentum, čak i nametnuti igru s kojom je Real dominirao na Camp Nouu. Veće partije pružao je na gostovanju nego kao domaćin, bolje mu je odgovarala uloga laganog autsajdera, nego mini favorita. Modrić se u Primeri više puta pokazao penicilinom za tiki-taku, iako je s Realom znao doživjeti i vrlo neugodne poraze. Između njega te Inieste i Busquetsa, prije i Fabregasa dok je bio u Blaugrani, razvilo se golemo sportsko suparništvo.

Čačić je zazivao Rakitića iz Seville, a upravo takav, špilmaher andaluzijskog kluba, zabio je tri gola Atleticu i dva Barceloni, matirao je i Juanfrana i Sergija Ramosa, i da zbirka bude potpunija - Piquea. Sigurno bi i Jordija Albu da u toj utakmici Primere, kad je Barca uz pomoć suca svladala Sevillu 3:2, a Ivan pogodio za 2:1 nije izašao u 15. minuti zbog ozljede. No, Rakitić je uz sve njih na koljena položio i Davida de Geu, u veljači 2011. godine dok je golman još nosio dres Atletica, tada je završilo 2:2 na Calderonu.

Kao jedini Hrvat koji je dvaput osvojio Primeru, a s Barcom pokorio i svijet, Rakitića Španjolci tretiraju europskom zvijezdom, dovoljno je bilo vidjeti zadovoljstvo izvjestitelja iz kampa Vatrenih što su mogli popričati s njim. Ivana pogotovo cijeni vezni red Španjolske jer to su njegovi partneri s kojima već dvije godine čini stalnu postavu u sredini Luisa Enriquea - Busquets i Iniesta. Nikad nije imao srama, straha niti komplekse, sa svim tim Španjolcima ili je rame uz rame ili ih je dobivao.

Protiv Reala igrao je 10 utakmica, ima četiri pobjede i šest poraza, računajući i oglede u dresu Seville. Sergiju Ramosu zabio je u prvenstvenoj utakmici na Bernabeuu u kojoj su Bijeli dobili 7:3, a Ivan pogodio dvaput, od toga jednom s bijele točke. Sučelice Atleticu bio je u 19 slučajeva, ima osam pobjeda, šest poraza i pet neodlučenih rezultata, pogodio im je mrežu čak triput. Sve sa Sevillom. Kod dva gola se s druge strane nalazio Juanfran, jednom se radilo o jedanestercu.

Čuvajući leđa Messiju u Barceloni dalje je od vrata, iako svejedno ima dobru statistiku, no Sevillin Rakitić nikome od najboljih defenzivaca Furije nije ostao dužan. Prebacio je Čecha u St. Etienneu, u jednoj od najboljih utakmice koje je odigrao za Vatrene. On bi morao biti moćno oružje za večerašnji susret sa Španjolskom.

Linker
06. svibanj 2024 19:57