GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix
NEIZVJESNA ZAVRŠNICA

VIDEO: Potpuni preokret Istre u samoj završnici! Dvama golovima s bijele točke pobijedili Slaven Belupo

Nogometaši Istre 1961 pobijedili su u Puli Slaven Belupo u 17. kolu Prve HNL s 2:1
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 24. siječanj 2021. 16:11

ISTRA 1961 - SLAVEN BELUPO 2:1 (Špoljarić 81'-11m, 90+1' / Glavčić 10')


ISTRA 1961 (4-2-3-1): Lučić - Hujber, (od 75. Sane) Tomašević, Šutalo, Gonzalez (od 75. Guzina) - Halilović (od 46. Lončar), Galilea - Gržan, Kim, Vuk (od 90. Paez) - Špoljarić


SLAVEN BELUPO (3-5-1-1): Filipović - Božić, Van Bruggen (od 90. Delić), Prce - Bogojević, Lulić (od 90. Janković), Glavčić (od 90. Turanjin), Mlinar, Goda - Bačelić Grgić (od 63. Iličić) - Knöll (od 87. Etoundi)

PULJANI POBJEGLI S DNA
Istra je bila u izgubljenog poziciji, Slaven je kontrolirao utakmicu sve do same završnice u kojoj su se dogodila dva 11-erca. prvi je Van Bruggen napravio potpuno nepotrebno, drugi je ostao sporan, kad je Gržan pao u duelu s Mlinarom. Za Pajača je to bio penal, VAR se nije oglasio. Istra s ovom pobjedom pobjegla s dna ljestvice, sad je Lokomotiva posljednja.
Gosti iz Pule idu jako ljuti. No, trebali bi se najprije ljutiti na sebe, jer dojma smo da je Slaven igrao previše oprezno. Da je bio malo konkretniji, sigurno bi imao puno više šansi protiv slabašnog i jako oslabljenog domaćina. Ovako se Slaven doveo u poziciju da već dobivenu utakmicu izgubi...

KRAJ UTAKMICE

90+6' - Velika prilika za goste. Janković je ubacio iz kuta, Iličić je gađao glavom iz blizine, ali je Lučić to nekako obranio.

90+1' - Gosti na klupi luduju, Pajač je nekome pokazao i crveni karton. Penal je bio sporan, ali postojao je kontakt i VAR se nije oglasio. Stipić i suradnici ne mogu se nikako pomiriti s tom odlukom.

90' - Igrat će se još sedam minuta sudačke nadoknade.

90' - 2:1 Špoljarić (11m)
I drugi put je Špoljarić bio precizan, Filipović je dirao loptu, ali je nije zaustavio.

88' - Pajač opet pokazao na 11 metara, Mlinar je srušio Gržana. Dosta dvojbena situacija.

86' - Dobar udarac Glavčića, ali ipak preko gola. Budi se malo i usnuli Slaven Belupo.

85' - Živnuli su igrače Istre, idu i po drugi gol.

82' - Slaven je primio tisućiti gol u Prvoj HNL. No, trenera Stipića više obli činjenica da bi mogao ostati bez pobjede koja je bila jako izgledna. A sve zbog neopreznog starta iskusnog stopera.

81' - 1:1 Špoljarić (11m)
Špoljarić je izveo kazneni udarac, Filipović je pogodio stranu, ali bio je to neobranjiv udarac.

79' - Pajač je dugo gledao snimku i odlučio se pokazati na 11-erac. Van Bruggen je laktom potpuno nepotrebno zahvatio Tomaševića.

78' - Evo i VAR je na sceni. Domaći se nadaju 11-ercu.

75' - Budicin je izvadio oba beka (Hujber i Gonzalez), a ubacio krilo Sanea i napadača Guzinu. Domaći dakle idu u potpuni rizik.

73' - Belupo u zadnjih nekoliko minuta više napada, kao da su gosti krenuli i po drugi gol.


71' - Puljani će ako izgube utakmicu ostati na samo 10 bodova, dva manje od Lokomotive, a čeka ih u srijedu utakmica s Rijekom pa gostovanje u Osijeku. Dakle, Budicinu i igračima nije nimalo lako. Danas bi stoga trebali preuzeti rizik u igri, ali oslabljena momčad očito nema snage, kao ni kvalitete da bi makar probala žešće napasti.

64' - Istra se malo probudila, pojačala tempo. Vidjet ćemo koliko će izdržati i što će joj to donijeti.

61' - Evo i velike prilike za Puljane. Gonzalez je ubacio s lijeve strane, Lončar je bio sam na drugoj vratnici, nije pucao loše, ali je Filipović bio spreman na vratima i odlično je obranio taj pokušaj.

57' - Galilea je dobio žuti karton zbog prekršaja na Glavčiću i to u opasnoj zoni. Jako se Galilea razljutio zbog te odluke. Mlinar je gađao s 23-metara, preko zida, i nije to bio loš udarac. Dapače...

56' - I dalje se u Puli gledamo utakmicu bez okusa i mirisa.

50' - Istra je i u nastavku više s loptom, ali i daleko od bilo kakve prilike.

46' - Budicin je neprimjetnog Halilovića zamijenio s Lončarom. Glede učinka mogao je promijeniti gotovo sve na terenu.

POLUVRIJEME
Gosti su iz jednog pravog udarca zabili gol. To nije bila šansa, nego dobar udarac Glavčića sa 17 metara. Domaći nisu imali ništa u prvih 45 minuta. I to je rezime jako slabog poluvremena u Puli. Istra je jalovo napadala, Slaven se lakoćom obranio.

45' - Bačelić Grgić dobio žuti karton zbog neoprezne igre i neće igrati u sljedećem kolu.

40' - Odličan prodora Gržana, Bogojević ga je faulirao pred samim kaznenim prostorom, ali dosta iskosa. Špoljarić je izveo slobodan udarac, ali iz njega nije bilo ništa, gosti su izbacili loptu. Bogojević je zaradio i žuti karton.

37' - Tomašević je dobio žuti karton jer je oštro faulirao Bačelića-Grgića. Tomašević će u srijedu propustiti zaostalu utakmicu s Rijekom, ima tri žuta kartona.

34' - Dočekali smo i jedan korner. Odmah iz njega i drugi. Mlinar je oba puta nabacio, prvi put bilo je odbijanaca i gužve pred golom, a drugi put domaći su to lako raščistili.

30' - Jako skroman nogomet gledamo u Puli. Domaći još uvijek nisu zapucali na gol a gosti igraju na sigurno, oslanjaju se isključivo na polukontre i kontre.

25' - Domaći kao da lagano gube dah. i dalje imaju nešto veći posjed lopte, ali ne uspijevaju doći ni blizu kaznenog prostora gostiju. Slaven igra mirno, čuva prednost i vreba kontru.

19' - Dočekali su gosti još jednu šansu, pucao je Lulić s nekih 15 metara, ali mu je udarac bio blokiran.

17' - Puljani su aktivniji, ali i neopasni u napadačkom segmentu. Gosti čekaju šansu za novu kontru.

10' - 0:1 Glavčić
Prvi napad gostiju i odmah gol. Knöll je dodao Glavčiću, ovaj je potegao s nekih 20 metara i pogodio nisko, uz samu vratnicu.

4' - Istra je puno bolja u uvodnim minutama, još je jednom Vuk prošao na boku i dobro ubacio, ali gosti su loptu uspjeli ispucati.

3' - Opasan napad Puljana, Vuk je ubacio, ali lopta je samo prošla kroz peterac gostiju.

1' - Počela je utakmica

Svako jutro kada se probudi Fausto Budicin strahuje od poziva zdravstvene službe. Vrijedni fizioterapeuti Marijan Brkljača i Bobo Nikolić nisu ga “iznevjerili” niti u subotu.


- Fuentes je pod temperaturom, treba ga testirati, ali za utakmicu...


Što znači da robusnog napadača, koji je ušao u dobru formu, Budicin gubi za jako važan dvoboj sa Slaven Belupom. Da je samo Fuentes u pitanju... Otpali su prije Bosančić, Guzina, Perera, Navarro, a sada i mladi Lisica koji mora u izolaciju. I kruna svega je Osijekova akcija dovođenja Šime Gržana u Gradski vrt. Brzonogi napadač Zeleno-žutih je jedan od temelja u borbi za ostanak u ligi.

Tko je taj koji će “potpisati” da ga se odrekne u ime nekog nedefiniranog potencijala, manje odštete ili lakonskog stava da je “ionako glavom odsutan”?
- Dok god nosim dres Istre igrat ću punom snagom i kao pravi profesionalac - stav je zadarskog momka, koji je u dosadašnje 92 utakmice (u dvije ere) postigao 13 pogodaka za Zeleno-žute.

Bez prava na kuknjavu
Gržanu nije lako. Sportski je logična ambicioznost, a s druge strane osjeća respekt prema pulskom klubu i navijačima. Osijek mu je ponudio izdašne uvjete, pitanje je sada hoće li ići do 15. veljače ili će se to ostvariti u lipnju kada je slobodan igrač? Istra traži odštetu da bi ga pustila, Osijek nudi više igrača na posudbu, navodno i postotak od budućeg transfera. Da joj ne visi, i to vrlo uvjerljivo, ostanak u ligi, okviri razgovora bili bi sigurno lakši...


- Razgovarao sam s igračem i on će biti fokusiran na utakmicu sa Slavenom Belupom - kaže Budicin.


- Nama je to izuzetno važan dvoboj, nije potrebno naglašavati zašto. Nažalost, stvarno nas prati peh. Pred Goricu su nam otpali Bosančić, Guzina, dan prije utakmice Hujber, a uoči utakmice i Perera. Sada se ponovilo s Fuentesom, pa Lisicom, te Navarrom. Dvojben je i Blagojević zbog bolova. No, nemamo mi pravo na kuknjavu, nego moramo upotrijebiti dodatnu energiju i učiniti sve da se nametnemo SB-u. Tko god igrao mora biti svjestan i važnosti bodova i važnosti osobnog doprinosa i zajedničkih nam perspektiva. U ovoj muci se pokazuju karakteri i s kime možeš ići u borbu.

Lučić na raspolaganju
Fuentes i Lisica testirani su na COVID-19 i obojica su pozitivni. U konkurenciju će se vratiti zaliječeni Hujber, a na raspolaganju je i vratar Lučić. Vjerojatno je da će dobiti priliku da pokaže koliko može doprinijeti borbi za ostanak u ligi.


- Imam još neke dvojbe zato što su nepredviđena odsustva u posljednji trenutak poremetila naše planove - kaže Budicin, koji ističe da je Slaven Belupo po tradiciji vrlo nezgodan suparnik Istri, među ostalim je to pokazao nedavno i s pet komada u mreži Zeleno-žutih.
Ono što je sigurno, ovaj put strijelac neće biti tradicionalni krvnik Istre Ivan Krstanović. Uzrok je u kartonima, zbog kojih izostaje i iskusni bivši igrač, Puljanin Paracki.

Tomislav Stipić uoči premijere u 2021. u Puli: Samo će pobjeda danas na Drosini zadovoljiti gladnu trenersku dušu


Slaven Belupo će proljetni dio prvenstva otvoriti gostovanjem u Puli. Promjene u rosteru bile su minimalne, a trener Tomislav Stipić za početak je odgovorio na pitanje je li mu momčad jača ili slabija nego jesenas.


- Nisam prorok, ja sam trener. Ne želim nasmijavati Boga i gatati. Hoćemo li biti bolji ili lošiji ovisit će i o protivnicima. Hoće li se i kako oni pojačati. Ovisit će i o faktoru sreće. Budućnost će sve pokazati - kazao je Stipić.


Kakve je ciljeve postavio pred momčad uoči nastavka sezone?
- Kad trener ostvari jedan cilj, on ne osjeća zadovoljstvo, nego olakšanje. Baci dozu straha od sebe i krene dalje. Cilj nije konačni kraj jer to ne postoji u nogometu. Baš zato se definiram kroz etape i to je moj nogometni put. Želimo obraniti šesto mjesto, ugraditi mlade igrače u momčad i stvoriti momčad za iduću sezonu koja će nam dozvoliti malo arogantniji stav u sljedećem prvenstvu.


Pripreme nisu bile preduge, no svi su u manje-više jednakoj situaciji.
- Prije svega, trenažni proces bez natjecanja za vikend nema smisla. To je žar koji nastaje kada naše misli usredotočimo prema utakmici u nedjelju. Veselimo se susretu u Puli, ali u tom veselju ne smijemo zaboraviti da je to naš posao, da idemo obaviti zadatak. Moramo biti koncentrirani i u našem najboljem izdanju. To su naša očekivanja i to je naša želja.


Može li Istra nečime iznenaditi?
- Ako niste spremni za nekoga 100 posto ili ako ga podcijenite, uvijek vas može iznenaditi. Istra je odradila jako dobre pripreme, a ima i prednost jer je već osjetila HNL u utorak protiv Gorice. Nama će sigurno trebati nekoliko minuta da se prilagodimo natjecateljskom ritmu gdje se bori 90 minuta za bodove. Imat će malu prednost u tome, ali bit ćemo spremni.
Među važnim čimbenicima koji određuju uspješnost neke momčadi je i ozračje unutar nje. A ono je u koprivničkom prvoligašu već dulje vrijeme na visokoj razini, Stipić je za to “glavni krivac”.

Vjetar u leđa
- Atmosferu kreira trener i ja kao trener moram ostati pijetao, a ne postati lisica. Kada je tako, onda će i atmosfera biti dobra, a ja ću ekipi služiti kao dodatan vjetar u leđa. Momčad je ogledalo trenera i zato moram biti čist i najbolji. Ostalo ništa nije upitno.


Tko će uz Knölla krenuti u napadu?
- Uz njega će zaigrati jedan iskusni igrač koji je spreman zabiti gol!


S obzirom na izostanak Krstanovića, to bi mogli biti Etoundi ili Jeffren. Nema ni kapetana Parackog, njega će vjerojatno zamijeniti Van Bruggen. A cilj je na Drosini jasan.
- Samo pobjeda zadovoljava gladnu trenersku dušu - zaključio je Slavenov strateg.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 16:35