Robert Prosinečki
 REUTERS/David W Cerny
PRVI PORAZ ŽUTOG

VIDEO: PROSINEČKI NIJE ZNAO ŠTO GA JE SNAŠLO Potpuni debakl hrvatskog trenera u Belfastu, Englezi sredili Škotsku u otočkom derbiju!

Piše: HinaObjavljeno: 12. studeni 2016. 00:02

Robert Prosinečki doživio je sinoć u Belfastu prvi poraz u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Bivšem Vatrenom nije bilo ugodno, njegova je momčad primila čak četiri komada i tako razočarala svoje navijače nakon odličnog starta.

Sjeverna Irska upisala je svoju drugu pobjedu u aktualnom kvalifikacijskom ciklusu te se na ljestvici skupine C izjednačila s Azerbajdžanom, obje reprezentacije sad imaju po sedam bodova. Azeri su nakon prva tri kola bili hit kvalifikacija, bez izgubljene utakmice i bez primljenog pogotka, no znalo se da ih u Sjevernoj Irskoj očekuje jako težak posao.

Momčad Michaela O'Neilla predstavila se u dobrom svjetlu na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Francuskoj, a posebno dobar učinak ima na domaćem terenu gdje je u posljednjih 10 nastupa ostvarila osam pobjeda i dva remija. Računajući i jučerašnji ogled, Sjeverni Irci su neporaženi u posljednjih sedam kvalifikacijskih nastupa u Belfastu, te su i ovom visokom pobjedom potvrdili da će svima u skupini predstavljati tvrd orah.

Realno, Robert Prosinečki ostvario je s Azerbajdžanom u prva tri kola rezultate koji su bili iznad očekivanja, dobio je San Marino i Norvešku te remizirao u Češkoj. Sjeverna Irska u ovom trenutku ipak je jača, što je potvrdila boljom igrom i uvjerljivim trijumfom na Windsor Parku. Azere je načeo najbolji sjevernoirski strijelac Kyle Lafferty, a preostale su pogotke postigli McAuley, McLaughlin i Brunt. Azerbajdžan će u sljedećem kolu 26. ožujka ugostiti Njemačku, dok Sjevernoj Irskoj dolazi Norveška. Aktualni svjetski prvaci ozbiljno su pristupili gostovanju u San Marinu te su već u prvih devet minuta preko Khedire i Gnarbyja došli do vodstva od dva pogotka razlike, da bi potom do vrha napunili domaću mrežu.

Švedska je nakon pogreške francuskog vratara Llorisa povela na Stade de Franceu, ali europski doprvak nije dopustio iznenađenje. Glavom je izjednačio Pogba, a kiks švedskog vratara kaznio je Payet i tako osigurao puni plijen Tricolorima.
Najzanimljivija utakmica jučerašnjeg programa europskog dijela kvalifikacija odigrana je na Wembleyu, gdje je Engleska dočekala svog velikog suparnika Škotsku. Bitka za Britaniju pripala je Engleskoj, koja je bila konkretnija te je na vrijeme iskoristila svoje prilike. Gareth Southgate može biti zadovoljan, nakon remija u Ljubljani upisao je važne domaće bodove te je značajno popravio izglede za dugotrajniji boravak na klupi Tri lava.

Škotska je u početku krenula prilično agresivno, no domaćin je brzo uspostavio ravnotežu te je od 24. minute bio u vodstvu. Walker je ubacio s desne strane, a Sturridge je glavom s pet metara neobranjivo pogodio za 1:0. Škoti su nakon toga imali veliku priliku za izjednačenje, no Griffiths je bio sebičan, nije želio uposliti bolje postavljenog Snodgrassa i Hart je obranio njegov udarac.

Dobru je priliku početkom nastavka propustio Forrest, potom je Stones blokirao udarac Snodgrassa, a nedostižnu prednost Engleska je ostvarila u 50. minuti. Ovaj put ubačaj je stigao s lijeve strane, Rose je asistirao, a Lallana poentirao glavom s 10 metara. Ubrzo je škotski vratar Gordon i treći put kapitulirao, i opet su Englezi zabili glavom, ovaj put Cahill na ubačaj Rooneya iz kuta.

Slovačka se lako obračunala s Litvom, već na poluvremenu Hamšik i društvo imali su vodstvo od tri gola prednosti. Dobar otpor Sloveniji pružila je Malta, no Verbičev gol bio je dovoljan za sva tri boda. Poljaci su slavili u Rumunjskoj, dok je Danska očekivano svladala Kazahstan.

Crna Gora imala je dva pogotka prednosti na gostovanju u Armeniji, ali nije izdržala do kraja te je ispustila važne bodove u borbi za plasman u Rusiju. Domaćin je smanjio početkom nastavka, izjednačenje je stiglo sredinom drugog poluvremena, da bi konačnih 3:2 za Armence postavio Gazarjan u trećoj minuti nadoknade.

REZULTATI

SKUPINA A:

Francuska - Švedska 2-1 (Pogba 57, Payet 65 / Forsberg 54)

SKUPINA C:

Češka - Norveška 2-1 (Krmenčik 11, Zmrhal 47 / King 86)

Sjeverna Irska - Azerbajdžan 4-0 (Lafferty 27, McAuley 40, McLaughlin 66, Brunt 83)

San Marino - Njemačka 0-8 (Khedira 7, Gnabry 9, 58, 76, Hector 32, 65 Stefanelli 82-ag, Volland 85)

SKUPINA E:

Armenija - Crna Gora 3-2 (Grigorjan 50, Harojan 74, Ghazarjan 90+3 / Kojašević 36, Jovetić 38)

Rumunjska - Poljska 0-3 (Grosicki 11, Lewandowski 82, 90+1-11m)

Danska - Kazahstan 4-1 (Cornelius 15, Eriksen 36-11m, 90+2, Ankersen 78 / Sujumbajev 17)

SKUPINA F:

Engleska - Škotska 3-0 (Sturridge 24, Lallana 50, Cahill 61)

Slovačka - Litva 4-0 (Nemec 12, Kucka 15, Škrtel 36, Hamšik 86)

Malta - Slovenija 0-1 (Verbič 47)

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Linker
03. svibanj 2024 10:12