Igor Jovičević
 CROPIX
ČOVJEK IZ UNUTARNJIH REZERVI

VIDEO: PRVI FAVORIT ZA TRENERA DINAMA IGRAČKI JE BIO PROGRAMIRAN ZA BOBANOVOG NASLJEDNIKA 'Benitez je 20 godina čekao da postane trener Reala!'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 27. ožujak 2020. 22:58

Nastavak natjecanja u Europi, pa tako ni u Hrvatskoj nogometnoj ligi, nije na vidiku, no nakon najnovijeg potresa u Maksimiru, kojim je trener Nenad Bjelica natjeran da "to obavi sam", razvidno je da će sljedeću Dinamovu utakmicu, kada god bude, voditi novi trener. Nezahvalno je, dakako, prognozirati tko će to biti, no od četvrtka navečer samo je jedno ime u opticaju: Igor Jovićević (42), trener druge momčadi i juniora, ZG-fakina koji su izborili četvrtfinale Uefine Lige mladih protiv Benfice.

Još kad se u srpnju 2017. iz Celja vratio u Dinamo, za koji je njegov otac Čedo od 1972. do 1982. odigrao više od 400 utakmica, Igora Jovićevića se počelo "spremati" za glavnog trenera. Govorilo se o njemu još kao o nasljedniku Marija Cvitanovića, umjesto kojega je dobio u ruke drugu momčad i juniore u Europi, tada Bjelica nije bio ni slobodan. Kasniji rasplet s Jurčevićem pa Bjelicom i razvoj Jovićevićeve karijere kroz natjecanja u 2. HNL, juniorskoj Ligi prvaka i International Premier League Cupu iskristalizirali su ga kao najbezbolnije rješenje "u vrijeme krize".

SN

Igor Jovićević je kao nogometaš bio "programiran" za nasljednika Zvone Bobana, novi "Plavi 10", no rat u Hrvatskoj ubrzao je njegov odlazak u Real Madrid s nepunih 18 godina. Nikad nije zaigrao natjecateljsku utakmicu za prvu momčad (tada nisu mogli nastupati svi stranci kao danas!), a onda je 1993. u dresu mlade hrvatske reprezentacije u Ukrajini slomio prednji križnin ligament. Kasnije se vraćao kroz NK Zagreb, potom igrao u Japanu, Brazilu, Francuskoj, Kini (dvaput) i Ukrajini, no rano je, već s 31 godinom, odlučio da će ono što nije uspio kao iznimno nadareni igrač pokušati nadoknaditi radom kao trener.

Jovićević već ima neko iskustvo, ne poput Bjelice prije 22 mjeseca, ali radio je kao trener i sportski direktor u Ukrajini. Lani ga je za svog pomoćnika u Ferencvaros zvao Serhij Rebrov, koji ga je tada dobro upoznao, zatim je Igor nepunu sezonu bio u Sloveniji, a potom je dobio u ruke Dinamove talente. I drugu godinu uzastopce doveo juniore među najboljih osam u Europi. Inzistirajući na karakteru, pobjedničkom duhu, "fakinaži", inicirao im je i nadimak - ZG-fakini, a simpatično je uoči trijumfa nad Bayernom u Münchenu početkom ožujka poručio, citirajući crnogorskog pjesnika Njegoša: "Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka".

Prateći Dinamo posljednjih godina, puno smo puta sudjelovali u razgovorima kako će sljedećem treneru "modrih" biti jako teško jer je Bjelica "podigao standarde visoko", no nitko tada nije mogao predvidjeti da će cijeli svijet gotovo stati zbog pandemije koronavirusa. I da će posljedično s odgađanjem Eura, kad se završi ova, a starta nova sezona, na meniju novom treneru i njegovu stožeru (zasad su u njemu od pomoćnika Alen Peternac, Domagoj Kosić, Marko Šarlija, Željko Rumbak, kondicijski trener Stipe Marina i analitičar Marko Novak) biti slaganje nove, pomlađene momčadi u koju će neprijeporno ući prije krize pridošli Velšanin Robbie Burton i Argentinac Matias Godoy. Vratar Josipović, stoperi Šutalo i Gvardiol, defenzivni vezni Franjić i još neki već su bili na pripremama prve momčadi, u koju su se još ljetos preselili i Đira i Marin, Roko Baturina će se vratiti s posudbe, da ne nabrajamo sad sve, jer popuna seniorskog kadra ovisi umnogome o odlascima najvećih trenutačnih "modrih" zvijezda. Sve je to još debelo gatanje.

Trenutačno za nikoga iz Dinama nema razgovora s medijima, stoga prenosimo Jovićevićeve riječi iz velikog intervjua Sportskim novostima otprije dva i pol tjedna.

- Jednom sam citirao Rafaela Beniteza koji je rekao: Čekao sam 20 godina da budem trener Reala! I postao je trener Reala. Tko zna što je zapisano, što će se događati u budućnosti. Je li moja želja biti trener Dinama? Naravno. Ja se ne bojim uspjeha u životu, neću se bojati niti ako taj dan jednom dođe, ali ja to moram zaslužiti - rekao je Jovićević.

O suradnji s Bjelicom je dodao:

- Suradnja je jako dobra, odlična. To je kompleksna situacija jer je devet mojih igrača bilo na pripremama s prvom momčadi i ta komunikacija mora biti dobra jer bismo mogli doći u problem. Meni je zadaća i osnovni zadatak da te mlade igrače razvijam da budu spremni za prvu momčad. I moram naglasiti da Dinamo ima fenomenalnog trenera. U razgovoru s njim vidio sam da je to čovjek koji ima sjajne poglede na nogomet i život i jako mi je drago da mogu razgovarati s njim. I kad vidiš da je netko tako normalan i da tako dobro vodi svemirski brod kao što je Dinamo, moraš biti sretan što uopće imaš sreću raditi s njim - poručio je 14. ožujka s duplerice SN-a Jovićević. U dogledno vrijeme, po svemu sudeći, kormilo tog "svemirskog broda" preuzet će upravo on.

Linker
19. travanj 2024 13:33