screenshot youtube
SUSPENDIRANI HRVAT

VIDEO: 'SLUČAJ SOUDANI' U JEDNOJ OD NAJBOLJIH LIGA SVIJETA! REPREZENTATIVAC VATRENIH SAZNAO KAZNU 'Zaslužio sam ovo, namjerno sam ga udario'

KONTRASOUDANI Caenov napadač Ivan Santini kažnjen na temelju video snimke s jednom utakmicom neigranja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. veljača 2018. 16:26

Ivan Santini kažnjen je jednom utakmicom neigranja i propustit će susret svoga Caena s Rennesom u francuskom prvenstvu ove subote. Tu odluku naknadno je donijela Disciplinska komisija francuske lige nakon pregledavanja video snimke. Pozvali su Santinija na saslušanje. I dobro da se odazvao.

- Htjeli su mi dati tri utakmice, no nakon što sam odgovorio na njihova pitanja kazali su - jedna.

To nam je rekao u Santini čiji slučaj silno podsjeća na hrvatsku “aferu Soudani”. No, za razliku od Komisije za žalbe HNS-a koja je ustanovila da tadašnji disciplinski sudac Saša Pavličić-Bekić nije imao pravo kazniti igrača ako to nije učinio arbitar na terenu, u situaciji u kojoj je donio svoju odluku, a samo ga je usmeno opomenuo, u Francuskoj to stegovnjaci rade bez zadrške. Često.

Ništa ne promakne

Što se dogodilo, Santini podsjeća:

- Njih dvadesetak čini Disciplinsku komisiju, gledaju sve utakmice, ništa im ne promakne. Što sudac nije kaznio, kazne oni. Dakle, bio je slobodan udarac za Bordeaux, tražio sam prostor da se ubacim pred sam gol, a protivnički igrač Baysse me udario rukom u vrat. Na to sam zamahnuo rukom i udario njega po nosu, nakon pet sekundi on je opet mene, ostao sam ležati. Dobio je crveni karton i dvije utakmice kazne, bio je jedanaesterac za nas.

Iz kojeg je upravo Santini zabio u 1:0 u 89. minuti, tako je to izravno utjecalo na rezultat, s igračem više postigli su još jedan gol (2:0). Sudac je dao svoj pravorijek o tom slučaju, sankcionirao je isključivo obrambenog nogometaša, međutim...

- Normalno je to, toga ima u svim ligama da se nekoga naknadno kazni. Puno puta se to dogodilo protivnicima, eto sada i meni.

Osnova za takvu sankciju je nesportsko ponašanje jer na rezultat se ne može utjecati. Santini je udario suparnika u borbi za poziciju pred golom, u čuvenom slučaju Soudani Dinamov je igrač to napravio u prekidu. Na centru, pa još dvaput... No, kazna mu je poništena. U toj Komisiji za žalbe HNS-a bio je i Alan Klakočer i glasovao kao većina, a on je sada disciplinski sudac, što sugerira da se igrači u HNL-u ne trebaju previše bojati da će proći kao Santini. Ipak su kod nas neke drugačiji kriteriji.

Tako treba biti

- Mora se kazniti sve što je nesportsko, taj koji je napravio pogrešku mora preuzeti odgovornost, ovaj put ja. To je fair play, tako bi trebalo biti kod nas - kaže Santini.

Možda je sudac to vidio, možda nije...

- Nije vidio jer da jest dao bi mi žuti karton ili crveni. U Belgiji sam imao isto takvu situaciju, neko koškanje, nisam dobio na terenu nikakvu kaznu, a poslije sam bio sankcioniran.

U Parizu na saslušanju sreo je Mbappea, taman je čekao da nakon njega dođe na red.

- U Kupu je dobio izravan crveni zbog prljavog starta s leđa. Ovdje se sve zove na Komisiju, i one koje je sudac prijavio, i one koje nije. Nisi dužan doći, no ako si tamo imaš šansu smanjiti štetu. Primjerice, objasnio sam im da je on prvi udario, a ne ja.

Linker
01. svibanj 2024 11:39