Screenshot: YouTube
DERBI U SJENI TEŠKOG INCIDENTA

VIDEO UŽASA S POLJUDA: JUČER VATROGASAC U BOLNICI, USKORO NETKO U MRTVAČNICI? Kolege vatrogasci ogorčeni: 'Ovo se nije smjelo dogoditi!'

Piše: HinaObjavljeno: 30. rujan 2018. 10:37

Veliki incident na poljudskom derbi, divljanje navijača skupo je koštalo vatrogasca iz Javne postrojbe Split koji je teško ozlijeđen od topovskog udara bačenog sa sjeverne tribine poljudskog stadiona sredinom drugog poluvremena utakmice između Hajduka i Dinama.

Na tribini gdje su smješteni najglasniji navijači Hajduka u 62. minuti upaljeno je nekoliko desetaka baklji od kojih je dio pao u teren, ali bačeno je i mnoštvo snažnih topovskih udara od kojih je jedan pao blizu vatrogasca koji je u pokušaju uklanjanja zadobio ozljedu šake desne ruke. Kolege vatrogasci izvukli su ga izvan stadiona, brzo je došla i hitna pomoć koja je ozlijeđenog vatrogasca prevezla u KBC Firule gdje je obavljen promptni operativni zahvat kojeg je izveo dr. Bagatin.

Hajduk je odmah nakon utakmice u javnost odaslao priopćenje nakon teškog incidenta ispred sjeverne tribine poljudskog stadiona. Prvi put nakon niza plaćenih kazni za pirotehniku, službeni Hajduk je osudio ponašanje gledatelja.

"HNK Hajduk duboko suosjeća s vatrogascem koji je teško ozlijeđen tijekom današnje utakmice HNK Hajduk - GNK Dinamo. Iskreno žalimo zbog ovog ružnog događaja, a ozlijeđenom vatrogascu želimo brz i uspješan oporavak.

Istovremeno, oštro osuđujemo uporabu topovskih udara na stadionu, njima nije mjesto u sportskim arenama te još jednom apeliramo na gledatelje da se ubuduće suzdrže od uporabe istih - rečeno je u proipćenju s Poljuda."

Hajduk je izdao priopćenje, predsjednik Huljaj je nakon dvoboja hitno otišao u bolnicu posjetiti ozlijeđenog vatrogasca, ali jasno je da je odgovornost za incident i ukupno korištenje pirotehnike na klubu organizatoru, a to je Hajduk.

Baklje su početkom drugog dijela padale u teren i prema dodatnom sucu Belu koji je morao izbjegavati i bježati da ga ne pogode. U tom periodu je glavni sudac Bebek morao čak tri puta prekidati igru. Nisu pomogle ni molbe službenoga spikera i upozorenja o opasnosti. I dobro je znano, nije prvi put, jer topovski udari su već odavno dio "zvučne kulise" na Poljudu. I tako je nogomet opet ostao u drugom planu, ovog puta u sjeni teškog incidenta.

Zbog zlouporabe pirotehničkih sredstava na Poljudu dvije osobe hitno pred Prekršajnim sudom u Splitu

Zbog zlouporabe pirotehničkih sredstava dvije osobe su u žurnom postupku privedene na Prekršajni sud u Splitu, a sutra će zbog ostalih prekršaja biti privedeno još sedam osoba, priopćeno je iz splitsko-dalmatinske Policijske uprave u subotu navečer nakon derbi utakmice Hajduk-Dinamo na Poljudu na kojoj je pirotehničkim sredstvima ozlijeđen jedan vatrogasac.

Splitska policija, kako se navodi u priopćenju, ukopno je privela 34 osobe zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, od kojih je zbog zlouporabe pirotehničkih sredstava uhićeno 8 osoba nad kojima je provedeno kriminalističko istraživanje.

Prije utakmice policija je oduzela 12 različitih komada pirotehničkih sredstava. Tijekom cijelog dana policajci su nadzirali područja željezničkog i autobusnog kolodvora i trajektne luke u Splitu kao i autobusnih postaja na širem području grada radi prevencije protupravnih ponašanja i narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, ističe se u priopćenju.

"Nakon javnog okupljanja, kada su navijači napuštali stadion, evidentirali smo i brzom intervencijom spriječili daljnje širenje nekoliko izoliranih incidenata narušavanja javnog reda i mira," stoji u policijskom priopćenju. (HINA)

Ovo se nije smjelo dogoditi: svi su šokirani težinom ozljeda vatrogasca, čiji je ormarić u jedinici izlijepljen slikama Bijelih

Nesretnog vatrogasca su na Hitnom prijemu u bolnici posjetili kolege iz vatrogasne jedinice na čelu sa zapovjednikom Ivanom Kovačevićem, 15 vatrogasaca koji su bili s njim u jedinici.

- Ovo se nije smjelo dogoditi – zdvajali su.

Došao je predsjednik Hajduka Jasmin Huljaj, došao je i gradonačelnik Andro Krstulović Opara, da priskoče u pomoć, dadu podršku samim svojim prisustvom.

Nesretni vatrogasac ispričao je kako je vidio tu napravu na podu i nije se u hipu aktivirala, pomislio je kako će je uzeti u ruku i to je to, ali u zao čas, kad je uzeo u ruku ona se naknadno aktivirala, eksplodirala je.

U bolnicu je došao s kacigom i vizirom na glavi. Malo je reći da je bio šokiran. Pričali su i da je inače navijač Hajduka, kako mu je ormarić u jedinici izlijepljen slikama "bijelih".

Hajdukov povjerenik za navijače Kristian Petric ispričao je pak na Facebooku kako je zlosretni vatrogasac, dok su ga odvlačili s tartan-staze prema kolima Hitne pomoći "skrušen i bez suze tražio samo vodu i da mu se skine kaciga".

- Vatrogasci su opet pokazali svoju veličinu. I ovog puta apeliram da topovski udari nemaju što raditi na stadionima! - poručio je Petric.

Ispričano je poslije utakmice i to kako je Petric navodno doživio neugodnosti od pojedinaca iz redova policajaca, koji su mu, opet moramo reći navodno, zamjerili odnos s Torcidom. No, nije na prvu ruku komentirao, jer se sve to dogodilo u stanju šoka zbog nemilog događaja. (Slobodna Dalmacija)

Linker
05. prosinac 2021 23:46