CROPIX
'VELIK JE NOVAC U IGRI'

VIDEO: VELIKI INTERVJU TRENERA HAJDUKA SINIŠE OREŠČANINA ZA SN 'Mogu ja čuda najavljivati, ali i četvrto mjesto vodi u Europu, a to je cilj Hajduka!'

HAJDUK Mladi trener Siniša Oreščanin nakon dvije pripremne utakmice u Turskoj
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. siječanj 2019. 16:23

Dvije utakmice na pripremama u Beleku odradio je Hajduk. Jedna pobjeda (Dinamo Bukurešt), jedan poraz (Grasshopper) rezultatski je učinak, ali nekompletan je Hajduk nepuna dva tjedna prije početka proljetnog dijela sezone.

- Kapetan Juranović zbog ozljede nije u kadru, Ivanovski također. Jradija smo odmorili poslije Azijskog kupa, a Tahiraj postepeno ulazi u trenažni proces, nije radio momčadski, već samo individualno prije priključenja Hajduku u Beleku. Pokušavamo ga ne ubacivati nespremnog u igru, ali vjerujem da će do kraja ipak zaigrati u jednoj utakmici. Vjerojatno u zadnjoj, u petak protiv Šahtjora iz Soligorska.

Idemo dan po dan

Hoćete li uspjeti uigrati ekipu? Hoćete li protiv Soligorska zadnjeg dana priprema imati spremnih 11 za Gradski vrt, za proljetnu premijeru u Osijeku?

- Ne bih htio ići tako daleko, idemo dan po dan. Imamo još dvije utakmice do Šahtjora Soligorska, daleko je petak. Istina je da je generalni plan bio imati u posljednjoj pripremnoj utakmici spremu postavu za Osijek, ali vidjet ćemo još - oprezno će Oreščanin.

VIDEO: JURICA RADIĆ

Unatoč umjerenim izjavama trenera Bijelih temelj momčadi jasno se dao nazreti u dvije odigrane pripremne utakmice.

- Testovi s Dinamom i Švicarcima bili su za mene jako dobri, stoga očekujem da će takav biti i sljedeći susret, sa Šahtarom iz Donjecka. Takve utakmice treneru pomažu u dobivanju stvarne slike pojedinca i momčadi. Znam da svi primarno gledaju rezultat, i ja kao trener u svakoj volim pobijediti, ali bitno mi je na pripremama vidjeti kako će momčad reagirati u pojedinim situacijama. Posebno kada se nalazi u podređenom položaju.

Koliko imate otvorenih mjesta, koliko je upitnika za prvih 11?

- Uvijek imam sliku momčadi u glavi, ali želio bih kroz trenažni proces i tri sljedeće utakmice dati na važnosti svakom igraču. Momčad je ispred pojedinca.

Zatvoren je Oreščanin, nema imena, nema otkrivanja pozicija. Imate li sigurnih osam od 11?

- Ne, nemam sigurnih osam.

Dakle, tri utakmice koje dolaze jasan su filter za Osijek?

- Svih su pet filter za početnu postavu na startu prvenstva.

VIDEO: JURICA RADIĆ

Bolji nego jesenas

Koliko ste spremni na potencijalne odlaske, koji se uvijek mogu dogoditi? Poput Caktaša, koji je temeljni igrač momčadi.

- Može se dogoditi, ali ja kao trener razgovaram sa sportskim direktorom i zajedno pokušavamo predvidjeti sve situacije da nas ne zateknu nespremne. Igra? Na proljeće ćemo gledati drukčiji, vjerujem, i bolji Hajduk negoli prošle jesen. Mislim da smo u ovom kratkom razdoblju pokazali što bismo htjeli.

U kojem segmentu bolji? Kako biste opisali željeni pomak?

- Primarni je cilj da se znamo ponašati u sve četiri faze nogometne igre, da se zna tko što radi u sva četiri segmenta, a to su obrana, napad i obje tranzicije, prema naprijed i natrag. U medijima je bilo priča da će Hajduk igrati “tika-taka”, ali to nema smisla jer mi nismo ni na tragu takvog stila igre. Protiv Grasshoppera je bilo dijelova igre gdje smo bili nestabilni na lopti, bili smo preokomiti. Svjesni smo da se već potencira priča o napadačima, ali važnije nam je da trenutno popravimo igru u zadnjoj trećini s kadrom koji imamo. Naravno da bih i ja htio nekog centralnijeg i robusnijeg napadača, ali pokušavamo da momčad funkcionira dobro s igračima koje imamo na raspolaganju.

U dvije pripremne utakmice stekao se dojam da momčadi nedostaje agresivnosti.

- Drukčiji je način na koji igramo s našim “presing okidačima”. To je igra u prostoru gdje “stišćemo loptu”. Tako ne možemo stalno igrati, premda znam da se ponekad mora i agresivnije reagirati.

Osijek uvijek žestoko ide na Hajduk, znate da vas u Gradskom vrtu čeka velika bitka?

- Prilagodit ćemo se, to je jasno. Vjerojatno će i teren biti drukčiji nego u Turskoj. Ovdje su tereni jako dobri, a mi se vraćamo tjedan dana prije Osijeka. U Splitu će vjerojatno biti dobro, dok u Osijeku u ovo doba uvijek očekujemo blato i snijeg.

Četiri tjedna priprema, manje nego inače, ove zime ima na raspolaganju Oreščanin. Ujedno su ovo i njegove prve prvoligaške pripreme u trenerskoj karijeri. Kakav je osjećaj na premijeri u Turskoj?

VIDEO: JURICA RADIĆ

Dobar osjećaj

- Dobar je osjećaj. Jako su mi puno pomogla tri tjedna na kraju polusezone. Ne opterećujem se time da su mi ovo prve pripreme. Meni je i mom stožeru najbitnije da imamo povratnu informaciju od momčadi, tu dobivamo mirnoću. Od prvog dana priprema, ovih 10 dana, nema nikakvih zamjerki, radi se jako dobro, zadovoljan sam

Tko je lider u kadru? Kapetan je Juranović, zamjenik je Bradarić, a tko je doista vođa momčadi na terenu?

- Poruka je i želja da mladi nose traku, da naša dica budu kapetani. Međutim, lidera bismo trebali isprofilirati kroz iduće razdoblje. Moram reći, ima nekih koji pokušavaju biti neprirodni lideri. Ne volim viku i dreku, a da se to ne zasluži na terenu.

Blagaić je perspektiva

Prije početka priprema rečeno je da Hajduk traži napadača i stopera. Došao je 22-godišnji Tahiraj kao ofanzivno rješenje, je li njegovim angažmanom zaključena priča o dolasku napadača? Koja je najbolja pozicija za njega?

- Svoje sam ideje rekao sportskom direktoru, a Tahiraj je došao više u okviru priče o potencijalima, ne bih ga obilježio kao veliko pojačanje koji će donijeti prevagu. Jednostavno, ne bih htio takvo breme staviti na mladog igrača. Njegova je prava pozicija između linija i po dubini. Može igrati na krilu, u ulozi polušpice ili drugog napadača.

Ima slične karakteristike kao i Jairo. Jesu li kompatibilni ili identični po igračkom profilu?

- Tahiraj je s nama tek tjedan dana pa bih o tome mogao govoriti kasnije. Imaju sličnosti. Međutim, kada pogledamo igrače koji su došli iz Slovenije u HNL kroz povijest, znali su ponoviti učinak koji su imali u Sloveniji.

Bilo bi sjajno da Tahiraj ponovi prošlojesenski učinak iz Slovenije u Hajduku.

- Ne kažem da će to odmah napraviti.

Na utakmici s Grasshopperom jedan je mladi igrač svratio pozornost na sebe. Riječ je o 18-godišnjoj polušpici Jakovu Blagaiću.

- Da, Blagaić je definitivno perspektiva kluba. I ja osobno i kompletan stožer, svi imamo dobro mišljenje o Blagaiću. Može biti i centralni napadač i spuštati se na poziciju druge špice.

Imate četiri stopera, ali tražite još jednog. Koliko je blizu pojačanje na toj poziciji?

- Razgovori su još uvijek u tijeku, ali jedno su želje, a drugo mogućnosti. Nije lako realizirati angažman u zimskom prijelaznom roku. Svi stoperi koji su se dosad spominjali po raznim portalima nisu u igri, za stopere koje smo zaista odabrali ne zna se u javnosti. Pokušava se realizirati ulazni transfer, ali kako vrijeme prolazi, sve je teže da će se posao i dovršiti. Igračima ugovori istječu naljeto, to je najveći problem.

Guardiola ispred Kloppa

Na trenutak smo odlutali daleko i dotakli se trenerskih uzora, onih koji nemaju problema s dovođenjem igrača. Koji trener u dvojbi “Guardiola ili Klopp” uživa vaše veće simpatije?

- Jako cijenim obojicu, ali Guardiola je ispred Kloppa jer je brži u segmentu ideje. Kloppu je trebalo više od godinu dana za profilaciju igrača. Koji trener može brže prenijeti svoju ideju na momčad, taj je pobjednik u ovom nogometu koji se dijeli na tranzicijski/vertikalni i kombinatorni.

Gdje je Hajduk u tom današnjem nogometu?

- Želimo napraviti momčad koja može igrati i jedno i drugo.

Velik novac u igri

Četvrto mjesto ostaje cilj za proljeće? “Ušuljati” se u Europu, kako ste to više puta kazali.

- Treba biti realan, ja mogu najavljivati čuda, ali četvrto je mjesto najbliže. Osam je bodova dosta za nadoknaditi, ali puno je utakmica, puno bodova u igri...

Koliko vas na priprema u Beleku remete informacije o zanimanju inozemnih klubova za vaše igrače? City se zanima za Palaversu, Lille za Bradarića, uvijek možete ostati i bez Caktaša...

- S jedne nam strane interesi godi, i klubu i nama u stožeru. Međutim, s druge strane, moraš rotirati igrače i predviđati reakcije. Ponude dolaze redom za mlade igrače i s njima treba biti vrlo oprezan. Velik je novac u igri, ali treba gledati korak ispred. Na svima je nama u tom procesu velika odgovornost.

Rezultati by SofaScore

Linker
28. travanj 2024 10:50