OPROŠTAJ OD VELIKANA

VIDEO: 'VOLIMO TE, RADOMIRE!' PROSLAVLJENI TRENER DANAS JE NA SVIM NASLOVNICAMA Predstavio je Prosinečkog u Realu, bio je heroj Atletica i Srbije...

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. travanj 2020. 10:49

Nema baš previše trenera koji su imali čast voditi najveće klubove u istoj zemlji, a posebice se to odnosi na jedno od najvećih nogometnih tržišta na svijetu - španjolsko. Radomir Antić bio je jedini koji je spojio Real Madrid, Barcelonu i Atletico, popularni "Mister" bio je nezaobilazno trenersko ime pod Pirinejima, a pamtit će se da je i jedini koji je uspio "smiriti" kaos u susjednoj Srbiji, voditi tamošnju reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo...

"Radomir, volimo te", naslovnica je današnje Marce.

I ne samo Marca. Naslovnice svih dnevnih listova, ne samo sportskih, opraštaju se od Antića, pa iako je koronavirus i veliki broj smrtnih slučajeva u Španjolskoj apsolutna top tema.

"U svim svojim uredima jedino zanimanje bilo mu je nogomet. Radio je kao igrač, trener, izbornik i komentator. Jedino nije bio predsjednik, alki samo zato jer to nije niti želio", napisao je novinar Marce.

PORT ELIZABETH, SOUTH AFRICA - JUNE 18:  Radomir Antic head coach of Serbia celebrates victory after the 2010 FIFA World Cup South Africa Group D match between Germany and Serbia at Nelson Mandela Bay Stadium on June 18, 2010 in Port Elizabeth, South Africa.  (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Getty Images

Možda je njegova igračka karijera bila nešto skromnija, ali ne ako pitate navijače - Luton Towna. Tamo je proveo nekoliko nezaboravnih sezona, a posebno se prepričava gol protiv Manchester Cityja nakon ulaska s klupe, gol koji je pogurao Luton da ostane u ligi. Dogodilo se to u sezoni 1982/83 i pamti se proslava na krcatom gostujućem travnjaku, ludilo koje se neće zaboraviti...

"Tužni smo i shrvani nakon saznanja da je legenda Lutona preminula u 71. godini. Istinski heroj Hattersa", napisali su na službenoj stranici Luton Towna.

Vodio je Real Madrid 1991. godine, dovoljno da predstavi Roberta Prosinečkog na Bernabeuu, a 12 godina kasnije imao je i kraću epizodu u Barceloni gdje je zamijenio Louisa Van Gaala početkom 2003. godine. Ipak najveći trag ostavio je u Atleticu...

Već u prvoj sezoni, 1995/96. godine, osvojio je dvostruku krunu! I upravo je današnji trenerski mag Atletica, Diego Simeone, bio jedan od zvijezda koje su pobijedile Barcelonu u finalu Kupa kralja.

Pamti se i njegova velika izbornička epizoda u Srbiji. S Antićem Srbija je u kvalifikacijama za Mundijal 2010. godine bila prva u grupi ispred Francuske, Austrije, Litve, Rumunjske i Farskih Otočja. Na Mundijalu u 1. kolu Antić je upisao poraz od Gane, ali je u 2. kolu srušio veliku Njemačku.

Krenuo je u kvalifikacije za Euro 2012. godine, ali nakon pobjede nad Farskim Otočjima i domaćeg remija sa Slovenijom kod kuće, uručen mu je otkaz. Nakon njegova odlaska uslijedio je kaos, kaos koji ne prestaje i osam godina kasnije...

PRETORIA, SOUTH AFRICA - JUNE 13:  Radomir Antic head coach of Serbia looks thoughtful after defeat in the 2010 FIFA World Cup South Africa Group D match between Serbia and Ghana at Loftus Versfeld Stadium on June 13, 2010 in Pretoria, South Africa.  (Photo by Martin Rose/Getty Images)
Martin Rose Getty Images

"Napravio si veliki Atletico i tako pripremio put za jedno veliko rivalstvo", napisao je Sergio Ramos jučer na Twitteru.

"Nemam riječi da opišem bol, zbogom zauvijek Mister, počivaj u miru", napisao je Victor Valdes, nekadašnji vratar Barcelone.

"Napustio nas je Antić, jedan od onih koji su podignuli Atletico na najviši nivo. Legenda crveno-bijelih", oglasio se i Fernando Torres.

Linker
16. travanj 2024 15:20