Vlado Kos / CROPIX
FASCINANTNI REZULTATI

'VIDIM DA SVI CITIRAJU MOJU IZJAVU U KOJOJ SAM GA USPOREDIO S MBAPPEOM, ROBBENOM I PJANIĆEM' Insajder o najboljem igraču i tajni uspjeha cijelog kluba

Piše: Toni RoićObjavljeno: 02. studeni 2019. 14:28

Trijumfi nad Rijekom i Hajdukom doveli su Goricu u epicentar medijskog zanimanja, trener Sergej Jakirović, predsjednik Nenad Črnko i Kristijan Lovrić daju intervjue na sve strane, a većina se bavi pitanjima o tajni i receptu njihova uspjeha.

U SN već je to izanalizirano davno prije, uspjesi Gorice nisu slučajnost i plod su napornog desetogodišnjeg rada predsjednika Črnka i njegovih suradnika. Pritom je svakako fascinantno kako je momčad sastavljena od otpisanih igrača iz hrvatskih klubova i svih krajeva svijeta, za samo godinu i pol dana postigla takav rezultatski kontinuitet da se osim Dinama, niti jedan drugi klub protiv Gorice ne može staviti u ulogu favorita. Tu najveće zasluge treba pripisati treneru Jakiroviću i sportskom direktoru Mindaugasu Nikoličiusu, koji su igrače najprije selekcionirali, a onda radom cijelog stručnog stožera doveli na ovako visok nivo igara i rezultata.

Jedan čovjek je takav razvoj situacije predvidio još u srpnju 2018. kada je uoči Goričine debitantske sezone u 1. HNL u SN izjavio: “Nikada u nogometu nisam sreo dvije ambicioznije osobe od Črnka i Nikoličiusa.” Riječ je o Damiru Petraviću, koji je kao trener s Goricom bio prvak u 3. HNL i 2. HNL, ali zbog nedobivanja licence i on i klub ostali su 2011. bez prvoligaške premijere.

Petravić je danas stručni komentator HNTV-a, koji s posebnim zadovoljstvom prati i analizira baš utakmice velikogoričkog kluba, pa je zgodno čuti i njegova aktualna razmišljanja.

- Vidim da i mene citiraju kada sam rekao za Kristijana Lovrića da zna zasprintati poput Mbappea, ima dribling i udarac poput Robbena, a slobodnjake puca kao Pirlo ili Pjanić, ali utakmice s Rijekom i Hajdukom su pokazale da nisam daleko od istine. Gorice protiv Hajduka nije bilo nigdje do njegovog ulaska, a onda je on pokazao kako se to radi - nedvosmislen je Petravić.

Kada je već Lovrić u pitanju i njegova povijest dolaska iz Ogulina u zagrebački nogomet, svakako treba izdvojiti i novinara SN Vladu Prišleca, koji je na njegov talent i potencijal u svojim tekstovima skretao pažnju još kada je igrao u 4. ligi za Kustošiju. No, samo su u Gorici to dobro čitali i uzimali za ozbiljno, pa sada imaju igrača kojeg navijači suparničkog kluba poslije poraza pozdravljaju i zovu da dođe kod njih u Split.

- Hajdukovi igrači su pod golemim pritiskom očekivanja Uprave i navijača i njima zaista nije lako, dok Črnko i Nikoličius u Gorici imaju taktiku da kroz određenu vrstu šale također nameću vrlo visoke ciljeve. S Nikoličiusom sam radio u Žalgirisu i mogu potvrditi da je pozitivno lud, obožava nogomet, totalno je u njemu i ništa osim igranja europskih kupova njega ne zanima u Gorici. Očito da je na dobrom putu.

Može li onda Gorica i u prvenstvu srušiti Hajduk?

- U Kupu su imali malo sreće u prvom poluvremenu, ali su u drugom zaista demolirali Hajduk. Neće to biti jednostavno napraviti i drugi put u tri dana razmaka, ali Gorici je mnogo lakše jer može opet stati u čvrsti blok i tražiti šanse u tranziciji. Hajduk je u znatno težoj poziciji jer ne smije opet izgubiti od istog rivala. Damir Burić je na potezu, mora izduplirati i zakočiti Lovrića i Ndiayea i psihološki dići momčad. Vidi se da im je problem u glavama, koji se prenosi na noge, mnogo je grešaka u dodavanjima i nepotrebne nervoze. Dobro je što se poslije poraza u srijedu nisu vraćali u Split, u Zagrebu su imali mir i to im može pomoći - smatra Damir Petravić.

Linker
20. travanj 2024 01:22