Jamie McDonald/Getty Images
POTRESENI SUICIDIMA I BOLEŠĆU

VIKTORIJIN UŽAS Otkrivamo malo poznati detalj: Evo zašto je plzensko prokletstvo mnogo tragičnije od onog donedavnog Dinamovog

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. veljača 2019. 12:53

Anketa je bila jednostavna, možda ne i reprezentativna, ali izuzetno realna. I gotovo jednoglasna. Koga god smo u Plzenu pitali za najveću zvijezdu ili najboljeg igrača Viktorije, odgovor je bio - David Limbersky.

Njegova fotografija je bila i na svakom reklamnom plakatu, on je “pozivao” na utakmicu, visi na fasadi Doosan Arene. Lijevi bek koji je jedan od neupitnih kad god Pavel Vrba sastavlja momčad, igrač koji je bio i jedan od najboljih u onoj utakmici protiv Hrvatske na Euru 2016. U češkom nogometu, gdje više nema velikih zvijezda i velikih igrača, Limbersky odudara od dosadne svakodnevice, po svemu. Nije ga bilo jučer protiv protiv Dinama, ima kartone i to je Viktoriji predstavljalo veliki hendikep.

Zovu ga “zločestim dečkom Viktorije i češkog nogometa”, što, definitivno, ima temelja. Iza njega je nekoliko bizarnih incidenata, a onaj koji je prelio čašu dogodio se 2015. godine. Razbio je svoj skupocjeni Bentley, pa bježao policiji i odbio alkotestiranje, a onda je još i slaveći svoj idući pogodak provocirao javnost imitirajući okretanje volana. Viktoria mu je tada oduzela kapetansku vrpcu, a Limbersky je ostao zauvijek obilježen kao “malo lud dečko”.

Međutim, za njega je vezana i jedna tužna priča, zapravo, tužna priča za čitavu Viktoriju, u kojoj je on ispao jedini “srećković”. Naime, kako je dosad postojalo Dinamovo prokletstvo tako postoji i “plzensko prokletstvo” i mnogo je tragičnije od ovog Dinamova.

HANOVER, GERMANY - FEBRUARY 01:  Rajtoral Frantisek of Hannover celebrates his teams win at the end of the Bundesliga match between Hannover 96 and Borussia Moenchengladbach  at HDI-Arena on November 8, 2013 in Hanover, Germany.  (Photo by Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images)
Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images

Naime, u sezoni kad je Viktoria Plzen prvi put igrala Ligu prvaka, zadnju liniju činili su Čišovsky, Rajtoral, Bystron i Limbersky. Rajtoral i Bystron više nisu živi, obojica su, u kratkom periodu počinili samoubojstva. Za Františeka Rajtorala znalo se da boluje od depresije, ali naravno da nitko nije očekivao da će tako skončati. Pronašli su ga mrtvoga u stanu u turskom Gaziantepu gdje je igrao u proljeće 2017. Samo mjesec dana kasnije mrtav je pronađen i David Bystron. Marian Čišovsky, pak, obolio je od amitrofične lateralne skleroze, ostao nepokretan i prije pet godina na brutalan je način završio karijeru.

LIBEREC, CZECH REPUBLIC - JULY 24:  David Bystron of FC Viktoria Plzen during the Gambrinus Liga match between FC Slovan Liberec and FC Viktoria Plzen held on July 24, 2010 at the Stadion U Nisy in Liberec, Czech Republic. FC Viktoria Plzen won the match 3-2. (Photo by Michal Cizek/EuroFootball/Getty Images)
Michal Cizek/EuroFootball/Getty Images
David Bystron

Dakle, ostao je od tog kvarteta samo Limbersky. Čiji incidenti i prijestupi djeluju poput benigne izrasline u odnosu sve ostalo što zahvaća to “plzensko prokletstvo”. Danas nije kapetan Viktorije, ali jest jedan od najvažnijih igrača i najveća zvijezda plzenskog kluba. S obzirom na okolnosti, vjerojatno i sretan što je živ i zdrav i što utakmicu propušta - zbog kartona.

Linker
06. svibanj 2024 08:44