Goran Mehkek / CROPIX
ODLUKA TOČNO U PODNE

VJETAR U LEĐA ILI KONAČNI PAD ZDRAVKA MAMIĆA? Bude li oslobođen njegov utjecaj i moć će ojačati, a evo što bi se moglo dogoditi ako bude osuđen

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. lipanj 2018. 11:30

Danas točno u podne na Županijskom sudu u Osijeku pada presuda u procesu protiv Zdravka Mamića, njegovog brata Zorana Mamića, te Damira Vrbanovića i Milana Pernara.

Što ako ga oslobode...

Ako presuda bude oslobađajuća, bit će to velika pobjeda Zdravka Mamića i ostalih optuženika. Dakako, i veliko osobno olakšanje, bez obzira što je to tek prva instanca i što su “u zraku” još i druge optužnice protiv njega. Međutim, oslobodi li ga danas osječki Županijski sud, pitanje je hoće li ostale optužnice uopće doživjeti sudski nastavak. Jer, oslobađajuća presuda dala bi za pravo Mamiću koji govori o posebnostima poslovanja u nogometu te bi sigurno imala utjecaja i na te druge slučajeve.

Naravno, ne treba ni naglašavati da bi oslobađajuća presuda omogućila Mamiću da se opet potpuno posveti nogometu i operativi, u Dinamu i HNS-u, čime bi njegov utjecaj i moć, koje je sudski proces ipak poljuljao, opet ojačali. Bio bi to sigurno pravi vjetar u njegova leđa, koliko god smo sigurni da bi bilo u hrvatskom nogometu i onih koji takav rasplet ne bi baš oduševljeno i smireno ga prihvatili.

Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

Što ako ga osude...

Ako osječki Sud osudi Mamića, pravno uopće nije isto kolika je kazna. Dakle, dobije li Mamić kaznu od pet (i više) godina zatvora, morao bi odmah u zatvor i tamo čekati pravomoćnost presude. Što bi, naravno, dodatno otegnulo proces za još minimalno koju godinu i time bi na neko vrijeme, ako ne i dugoročno, Mamić bi bio izvan hrvatskog nogometa. Što bi njegovi najgorljiviji protivnici sigurno smatrali njegovim konačnim krajem i svojom velikom pobjedom. Objektivno, promijenili bi se mnogi odnosi u hrvatskom nogometu, Zdravko Mamić u njemu je čak i u ovoj neformalnoj ulozi, bio čvrsta i jaka persona. Sigurno bi došlo do nekih novih procesa, poglavito u Dinamu, možda i do novih odnosa snaga. Dakako, tada bi o Dinamu i sposobnostima ljudi koji ga vode ovisilo bi li se Modri i dalje zadržali dominaciju na domaćoj sceni.

Postoji uvijek i ona mogućnost da Mamić bude osuđen na manje od pet godina, uz vraćanje određene svote novca. Takva bi presuda također donijela neke nove odnose, ali bi Mamić ipak i dalje neformalno mogao sudjelovati u nogometnim procesima do pravomoćnosti presude.

Linker
09. svibanj 2024 22:02