KOME JE OVO TREBALO?

VREMENSKA PROGNOZA ZA HRVATSKU NE MOŽE BITI GORA, VATRENE ČEKA PAKAO! Događa se upravo ono čega su se Zlatko Dalić i društvo pribojavali

LOŠA VIJEST Meteorolozi predviđaju upravo ono čega su se u našem taboru i pribojavali uoči utakmice s Velšanima
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. lipanj 2019. 22:36

Izbornik Zlatko Dalić svaki dana gleda servise za vremensku prognozu i nije sretan. Subota je u Osijeku najavljena sunčana, bez oblačka, temperatura do 29 Celzijevih stupnjeva. Izbornik zna kakve su slavonske sparine, velika je opasnost da će klimatske prilike biti neprijatelj nogometaša, kad se igra u 15 sati to se ne može izbjeći.

Lani su Vatreni na isti datum imali generalku za Rusiju, na istoj adresi.

- Ja sam kriv, nisam smio dopustiti da se igra u 18 sati. Tek u drugom poluvremenu, kada je donekle popustila vrućina, kad su igrači došli do zraka, zaigrali smo bolje. Trebali smo početi u 20 sati - komentirao je tada Zlatko Dalić.

UEFA-ina odluka

Senegalci su se, logično, bolje snašli, iako je Hrvatska na kraju dobila rezultatom 2:1. Sada nije 18 nego 15 sati, može biti i gore. Srećom, ni Walesu neće goditi, ali uvijek je veći problem za ekipu koja ima imperativ pobjede.

Osijek, 080618.
Stadion Gradski vrt. 
Prijateljska nogometna utakmica izmedju reprezentacija Hrvatske i Senegala uoci Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji.
Na fotografiji: slavlje igraca Hrvatske.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX *** Local Caption ***
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

UEFA je tako odlučila, iako je pitanje je li HNS i pokušao to promijeniti. I bi li uspio. Wales je s Otoka, tamošnjoj televiziji odgovaralo je da susret bude u tri poslijepodne, UEFA sluša medije koje daju novac, s njihove poslovne strane sve je razumljivo, međutim, zar zaista Hrvatska, kao doprvak svijeta, nije zaslužila i ne bi trebala imati rejting da barem kao domaćin organizira susreta kad njoj odgovara. Ako sad to nemamo, kad ćemo?

U petak nitko ne igra u 15, u subotu je još jedna utakmica, ali na Islandu gdje gostuje Albanija. A 15.00 u Reykjaviku ipak nije jednako kao 15.00 u Slavoniji. Treba li reći da Francuska, Španjolska, Italija i Njemačka počinju u 20.45. Kao i golema većina svih dvoboja. U ponedjeljak u 16 igraju Kazahstan i San Marino, no tamo je bitna vremena razlika i to je sve. Ovog lipnja samo su te tri utakmice u rano poslijepodne. Primjerice Mađarska - Wales u utorak je u 20.45.

Prijetnja zdravlju

Što za igrače znači utakmica u 15 sati po vrućini? Opasnost da “zakuhaju“ na terenu, a ne samo to, radi se i o većoj prijetnji zdravlju, pogotovo je na udaru srce, znalo se događati da netko na terenu kolabira.

Osijek, 080618.
Stadion Gradski vrt. 
Prijateljska nogometna utakmica izmedju reprezentacija Hrvatske i Senegala uoci Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji.
Na fotografiji:  Andrej Kramaric.
Foto: Vlado Kos / CROPIX *** Local Caption ***
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Za vrijeme treninga uzimaju izotoničke napitke kako bi imali u sebi što više tekućine. I inače kod napora sportaši isparavaju. Kad trče po vrućini po temperaturi višoj od temperature tijela ono izbacuje tekućinu... Čovjek koji izgubi puno tekućine postaje iscrpljen, čak ošamućen. Zato suci znaju dati prekid da se nadoknadi. Dakle, što mogu napraviti do subote? Piti, samo piti, svaki dan što više kako bi pripremili organizam.

Dakako vodu i ostale napitke koje liječnici preporuče. Tako će naučiti tijelo da ispuni svoje depoe sa što više tekućine. Organizam pati na vrućini, pojačan je rad srca...

U Britaniji se često igra u 15 sati. No, jedno je njihova klima, a druga naša. U Hrvatskoj 8. lipnja u to doba nitko na izlazi na nogometni travnjak. Ako nije hrvatska reprezentacija... Igrači odbijaju da im je to alibi, no dodatan napor bit će svakako. I pitanje je kako će se odraziti na igru.

Linker
02. svibanj 2024 10:04